Εκλογές ΠΕΓΔΥ-ΠΟΓΕΔΥ, Δεκέμβριος 2021

Με ενάμισι χρόνο καθυστέρηση και ύστερα από δυο συνεχόμενες και άσκοπες αναβολές (πέραν της καραντίνας), καταφέραμε να φτάσουμε σε εκλογές για την ανάδειξη ΔΣ της ΠΕΓΔΥ και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΠΟΓΕΔΥ, την 1η Δεκέμβρη στην περιφέρεια και στις 15/12 στην Αθήνα. Πρόκειται για κρίσιμες εκλογές, σε έναν χώρο, των γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων, που μαστίζεται από μια τρομακτική υποστελέχωση, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της χώρας (ΔΑΟΚ, ΚΕΠΠΥΕΛ κλπ), αλλά και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς (πχ ΕΦΕΤ), όπου οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι ανταποκρίνονται ηρωικά, αλλά και με μια άνευ προηγουμένου πίεση, στα αντικείμενα που έχουν να ανταπεξέλθουν, για να εξυπηρετήσουν τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, να εξασφαλίσουν την αγροτική παραγωγή, ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα για το λαό. 

Παράλληλα, αντικείμενα που έχουν να αποφέρουν κέρδη, ιδιωτικοποιούνται, ενώ η γενική προσπάθεια της κυβέρνησης και του συστήματος είναι να αποδυναμώσει το Δημόσιο από τις υπηρεσίες των επιστημόνων και εξειδικευμένου προσωπικού, κρατώντας μόνο ένα επιτελικό κομμάτι διανομής αντικειμένων σε ιδιώτες, χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους, χωρίς υπηρεσιακή ιεραρχία, αλλά με μόνη πραγματική διοίκηση την πολιτική ιεραρχία και τις πολιτικές αποφάσεις για τα πάντα. Έτσι, η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση, τα τρόφιμα και τα ποτά, το περιβάλλον, τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα, τα βοσκοτόπια, οι επιδοτήσεις, τα ζώα, τα μελίσσια, όλα υπόκεινται αποκλειστικά στους νόμους της αγοράς και στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μένει μόνο η αφόρητη πίεση για να βγει η δουλειά. Μια δουλειά που δεν έχει την ευχαρίστηση ότι μπορεί να συνεισφέρει έστω και λίγο, στο κοινωνικό καλό!

Επιπλέον, οι εκλογές αυτές γίνονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του αντεργατικού/αντισυνδικαλιστικού νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος φιλοδοξεί να μετατρέψει τον συνδικαλισμό, από ανεξάρτητο, συλλογικό όργανο των εργαζομένων σε ελεγχόμενο, από την κυβέρνηση και την εργοδοσία μηχανισμό, καταργώντας ταυτόχρονα και στην ουσία, τη διεκδίκηση και την απεργία.

Η ανυπακοή στις διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη και η πρακτική κατάργησή του δεν προωθείται από όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, όπως θα περίμενε κάποιος-α, αφού πρόκειται για κορυφαίο και υπαρξιακό θέμα των σωματείων. Η παράταξη της δεξιάς, συνολικά και στον χώρο μας, αποδέχεται και επικροτεί την εγγραφή των σωματείων στα μητρώα του Υπ. Εργασίας, δηλαδή, λέει ΝΑΙ στην παρέμβαση κράτους κι εργοδοτών στα εσωτερικά των σωματείων και στην έγκριση της λειτουργίας τους από αυτούς! Επίσης, η παράταξη της δεξιάς λέει ΝΑΙ στις ηλεκτρονικές διαδικασίες, αδιαφορώντας για τη δημοκρατική ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ συναδελφισσών και συναδέλφων, αγνοώντας την επίδραση της ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ εργαζομένων και προωθώντας την «ατομική» επιλογή και στάση, αποδυναμώνοντας τη συμμετοχή, με τον καθένα και την καθεμιά να αποφασίζουν για την τύχη του κλάδου από το σπίτι τους ή το αυτοκίνητό τους, πατώντας απλά ένα πλήκτρο!

Η παράταξή μας, ΑΚΙΓΔΥ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ είναι ενεργή όλο το διάστημα στα προβλήματα του κλάδου και της διάλυσης του Δημοσίου, αλλά και με κοινωνικές, αντιρατσιστικές κι αντισεξιστικές ανησυχίες και προτάσεις για δράση. Στις φετινές εκλογές συμμετέχουμε με ανανεωμένο, ενωτικό και ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο, πλαισιωμένοι με νέους συναγωνιστές και νέες συναγωνίστριες, που ενισχύσουν τις γραμμές μας, από διάφορες περιοχές της χώρας μας, από τον ΕΦΕΤ, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, από το ΥΠΑΑΤ και από τις ΔΑΟΚ.

*Μέλος ΔΣ ΠΟΓΕΔΥ

**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες