ΠΟΕ-ΟΤΑ: Ομόφωνα για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων – στα σκουπίδια η πρόταση Σκουρλέτη

Υπό την πίεση του μαζικού αγώνα των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων, που ξεδιπλώνεται αυτές τις μέρες, για να διατηρήσουν τη δουλειά τους, μια δουλειά που κάνουν χρόνια κάποιοι εξ αυτών, με ανανέωση των συμβάσεων και σε ομηρία από κυβερνήσεις και δημάρχους, η κυβέρνηση, δια του υπουργού εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, προσπάθησε να διαχειριστεί το πρόβλημα της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της ακαριαίας απόλυσης δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και να προτείνει μια «λύση».

Μια «λύση» που κάνει μπαλάκι τους εργαζόμενους ανάμεσα στους δήμους, τους νόμους, το σύνταγμα και τα…μνημονιακά οικονομικά. Γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο και η υπάρχουσα νομοθεσία δεν επιτρέπουν ούτε νέες συμβάσεις για το ίδιο άτομο, ούτε παράταση.

Μια «λύση» που προτείνει να την εφαρμόσουν οι δήμοι, να ανανεώσουν τις συμβάσεις (όλων;;; ποιος ξέρει!), μέχρι υποτίθεται να προσληφθούν μόνιμοι το Μάρτιο του 2018, μέσω ΑΣΕΠ (πόσοι; ποιοι;), ενώ στο μεταξύ, αλλά και μετά την όποια πρόσληψη μονίμων, θα πληρώνουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τέλη.

Πέρα από το πρόβλημα των συμβασιούχων, αν υιοθετούνταν αυτή η «λύση», είναι προφανές ότι η πιθανότητα να πολλαπλασιαστούν τα δημοτικά τέλη είναι βεβαιότητα!

Επιπλέον, η ιδιωτικοποίηση του τομέα των απορριμμάτων, τα «χρυσά σκουπίδια», που θυμόμαστε από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στην Κερατέα με το Μπόμπολα να επιχειρεί να αναλάβει, πρωτοπόρα, αυτήν τη μπίζνα, είναι ήδη στην ημερήσια διάταξη και υλοποιείται ήδη από το δήμο Ρόδου, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρης, δήλωσε ευθέως «εάν βολέψει και εμάς, θα κάνουμε ιδιωτικοποίηση» (και μάλιστα με απευθείας ανάθεση, από τη Δευτέρα 26/6), αφού «δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ιδιωτικοποίηση» (δόγμα στο οποίο έχει προσχωρήσει φανατικά και η πάλαι ποτέ αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ).

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή 25/6, το πρωί και ομόφωνα απέρριψε την πρόταση Σκουρλέτη, θεωρώντας την αδιέξοδη.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι συνεχίζονται κανονικά και εντείνονται οι κινητοποιήσεις, με αποκλεισμούς δημοτικών αμαξοστασίων και ΧΥΤΑ.

Καλεί την κυβέρνηση να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, και στο πλαίσιο αυτό η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα καταθέσει σχετική πρόταση.

Η ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να προωθεί την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στους δήμους και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, για την προσπάθεια ανάθεσης της αποκομιδής των σκουπιδιών σε εργολάβους, αλλά και τη διοργάνωση (11η Πανελλήνια Σύνοδος) από τη ΦοΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), από τις 29/6 έως 1/7, στα Τρίκαλα, με «μεγάλους χορηγούς», που λιγουρεύονται κέρδη από τα σκουπίδια (ενδεικτικά, χορηγοί είναι οι μεγαλοεργολάβοι ΗΛΕΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, WATT κλπ).

Τέλος, καταγγέλλεται η ΠΟΠ-ΟΤΑ, που δρα απεργοσπαστικά, διασπαστικά και υπονομευτικά, αφού σε Δελτίο Τύπου της (25/6) αναστέλλει  κινητοποιήσεις, που… ποτέ δεν προκήρυξε.

Η μάχη που έχει ξεκινήσει στους δήμους, ενάντια στην απόλυση 10.000 συμβασιούχων, είναι κρίσιμη και μας αφορά όλες κι όλους.

Η ζωή των εργαζομένων τάξεων έχει γίνει «λάστιχο», οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται συνεχώς και ο στόχος κυβέρνησης και δανειστών είναι η πλήρης απορρύθμιση: δουλειά χωρίς μισθό – δικαιώματα – κανόνες - ασφάλεια – ασφάλιση - σύνταξη!

Ο αγώνας στους δήμους είναι υπόθεση όλων μας και η έμπρακτη  αλληλεγγύη πρέπει να οργανωθεί σε κάθε δήμο, σε κάθε γειτονιά.

Η συμπαράσταση δεν είναι μόνο χρέος προς τους ανθρώπους που μαζεύουν τα σκουπίδια μας, είναι και συμφέρον μας, γιατί οι ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι το μοντέλο που μας φέρνουν σε κάθε χώρο δουλειάς. Σε κάθε νοσοκομείο (εργολαβικοί, συμβασιούχοι επικουρικοί γιατροί), σε κάθε σχολείο (αναπληρωτές), σε κάθε νηπιαγωγείο (προγράμματα ΕΣΠΑ), σε κάθε υπουργείο (5μηνίτες) κλπ.

Εύστοχα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της 24/6 του ΜΕΤΑ ΟΤΑ:

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να νικήσουμε και να διασφαλίσουμε όλες τις θέσεις εργασίας, γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις, όπως έχουν αποφασιστεί ομόφωνα από την ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο αγώνας αυτός όμως είναι αναγκαίο να πάρει ευρύτερα χαρακτηριστικά και να συμπαραταχθεί το σύνολο της Εργατικής Τάξης, κατανοώντας ότι μια μικρή νίκη στους ΟΤΑ θα αποτελέσει ένα μεγάλο ρήγμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν κάνει λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις και έχουν οδηγήσει στο περιθώριο, την ανεργία και την απώλεια της αξιοπρέπειας εκατομμυρίων εργαζομένων στη χώρα μας».

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Γιώργου Χαρίση (μέλος της ΕΕ ΠΟΕ-ΟΤΑ & γραμματέας του ΜΕΤΑ), που έγιναν σήμερα, 25/6, στο Rp, μετά τη συνεδρίαση της ΕΕ:

«Στη σημερινή φάση των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τη μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου, είναι αναγκαία η κλιμάκωση αυτών των κινητοποιήσεων και κυρίως η διεύρυνση του αγώνα.

Τα αιτήματα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχουν ένα χαρακτήρα περιορισμένο ή συντεχνιακό. Αφορούν το σύνολο της εργατικής τάξης, αφορούν και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, όπου με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την υψηλή ανεργία έχουν διαλύσει τις σχέσεις εργασίας και, γι’ αυτό το λόγο, υπάρχει ανάγκη να συμπαραταχθούν σε αυτόν τον αγώνα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Θεωρούμε ότι το στοιχειωδώς αναγκαίο που θα έπρεπε να κάνουν δείχνοντας αυτήν ακριβώς και την αλληλεγγύη, αλλά και την ανάγκη της επίλυσης των προβλημάτων του συνόλου των εργαζομένων θα είναι η συμμετοχή τους, με οποιοδήποτε τρόπο, στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, την Πέμπτη 29 Ιουνίου».

Εξάλλου και στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΟΕ-ΟΤΑ τόνισε την ανάγκη απεύθυνσης με επιστολή στις άλλες ομοσπονδίες και σωματεία, ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκηρύσσοντας είτε απεργία, είτε στάση εργασίας για να συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργιακή 24ωρη κινητοποίηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στις 29/6, κάτι που πρέπει να πράξουν και ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα.

Σημαντική υπενθύμιση: συλλαλητήριο από την ΠΟΕ-ΟΤΑ οργανώνεται και τη Δευτέρα 26/6, στις 11:30πμ, στην πλατεία Καραϊσκάκη.