Σε συνέντευξη τύπου που είχε διάρκεια πάνω από δύο ώρες προχώρησε σήμερα (7/3), ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Άρης Βασιλόπουλος, στην ΕΣΗΕΑ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της δημοτικής αρχής σχετικά με το ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ αλλά και των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της πόλης τις τελευταίες ημέρες.

Παρά τις προσπάθειες αρκετών δημοσιογράφων να παραποιήσουν το περιεχόμενο της εισήγησής του, δημοσιοποιήθηκαν αρκετά στοιχεία και χρήσιμες απόψεις οι οποίες είχαν αριστοτεχνικά θαφτεί κάτω από ταμπέλες όπως «ο γαύρος δήμαρχος»,  «ο άνθρωπος του Μαρινάκη» κλπ.

Είναι προφανές ότι τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έχει οξυνθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η πολιορκία του δημαρχείου και άλλων ελεύθερων κοινωνικών χώρων της περιοχής, οι απειλές σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες του δήμου, οι τραμπουκισμοί μελών του δημοτικού συμβουλίου, η στοχοποίηση προσώπων από οπαδικά ΜΜΕ και ο ξυλοδαρμός του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γιώργου Πάνου, αντικατοπτρίζουν μια κατάσταση που μόνο σε ειρηνική διαμαρτυρία δεν παραπέμπει, όπως ισχυρίζονται διάφοροι αυτόκλητοι μιντιακοί αεκολόγοι οι οποίοι επικαλούνται ως πηγή την …αστυνομία της περιοχής. Πρόκειται για την ίδια αστυνομία που όταν ο Γιώργος Πάνος κατήγγειλε το περιστατικό, τα όργανά της επικαλέστηκαν την κυκλοφοριακή κίνηση για τη μη άμεση προστασία του. Άλλωστε μετά τον Άρη Βασιλόπουλο το λόγο πήρε και ο ίδιος ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος απαρίθμησε ένα μεγάλο κατάλογο από λεκτικές επιθέσεις, ξυλοδαρμούς, απειλές, ακυρώσεις εκδηλώσεων, εισβολές σε δημοτικά συμβούλια και στοχοποιήσεις προσώπων με δημοσίευση ονομάτων στον τύπο από το 2013 μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αστυνομία δεν έχει προβεί σε καμία προσαγωγή ούτε σε σύλληψη για κάτι από τα παραπάνω, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιώργου Πάνου, την ώρα που ακόμη και αναγνωρισμένες από το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής συλλογικότητες και ομάδες πολιτών δέχονται επιθέσεις. Κύρια παραδείγματα αποτελούν ο αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος «Στρούγκα» και η Λαϊκή Συνέλευση της Νέας Φιλαδέλφειας.

Το πιο σημαντικό όμως κομμάτι της συνέντευξης τύπου ήταν αυτό το οποίο αφορούσε στις θέσεις του δήμου για το γήπεδο, οι οποίες εν πολλοίς έχουν θαφτεί από τα κυρίαρχα ΜΜΕ που την ίδια ώρα προχωρούν σε μια συστηματική επίθεση ενάντια σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου μέσα από ανυπόγραφα άρθρα αλλά και σε ρεπορτάζ που κανιβαλίζουν ανθρώπους με χρόνια στο κίνημα και την Aριστερά. Η θέση του δήμου όπως εκφράστηκε ξεκάθαρα από όσους μίλησαν είναι ότι η ΑΕΚ αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Δήμου και ότι δικαιούται το γήπεδό της στο οικόπεδό της σύμφωνα όμως πάντα με τα σωστά πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Όπως σημείωσε ο Άρης Βασιλόπουλος, το ρυθμιστικό νομοσχέδιο που έφερε στη βουλή η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και συνεχίζει να διατηρεί σε ισχύ η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου(παρά τις αντιπολιτευτικές αντιθέσεις της), στην πραγματικότητα αποχαρακτήριζε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις και έδινε τη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους από ιδιώτες. Κάπως έτσι ιδιωτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα πατούν πάνω σε νομοσχέδια που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους προκειμένου να φτιάξουν «αυτοκρατορικά γήπεδα» όπως δήλωσε ο Δ. Μελισσανίδης. Για αυτοκρατορικά όμως κέρδη θα συμπληρώσουμε εμείς.

Το σχέδιο του γηπέδου που έχει καταθέσει η Δικέφαλος ΑΕ δεν αφορά σε ένα γήπεδο που θα ανταποκρίνεται συνολικά στις ιστορικές ανάγκες του οργανισμού ΑΕΚ στεγάζοντας τμήματα της ερασιτεχνικής, όπως άλλωστε προέβλεπε και το καταστατικό της αλλά και το παραχωρητήριο του οικοπέδου το 1934, αλλά ένα δυσανάλογο με τους πολεοδομικούς όρους της περιοχής κτίσμα το οποίο θα ανήκει αποκλειστικά στην ΠΑΕ. Πρόκειται για ένα έργο που σε μεγάλο βαθμό σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια με σκοπό να υλοποιηθεί ένα ιδιωτικό πρότζεκτ. Είναι σαφές ότι το σχέδιο της Δικέφαλος ΑΕ, περισσότερο επιχειρεί να ελέγξει τη ζωή στη πόλη, πάρα να υποβληθεί το ίδιο στον έλεγχο των θεσμικών οργάνων και στην προστασία των συμφερόντων των πολιτών και του προσφυγικού συνοικισμού που είναι παρακείμενος. Ο Άρης Βασιλόπουλος, ξεκαθάρισε λοιπόν, ότι δε διαφωνεί ως προς την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ, όπως διατείνονται καθημερινά συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, αλλά ως προς τον τρόπο που αυτή πάει να γίνει παρακάμπτοντας τις στοιχειώδεις εγγυήσεις ασφάλειας, τις διευκολύνσεις της κυκλοφορίαςστην περιοχή με τη μη δημιουργία θέσεων στάθμευσης, την αξιοποίηση του άλσους με πόρους του δημοσίου και τη στέγαση των ερασιτεχνικών τμημάτων που δεν περιλαμβάνονται στο πλάνο του γηπέδου.

Η αλήθεια είναι ότι ζούμε στην εποχή που όποιος αμφισβητεί το επιχειρηματικό συμφέρον και το κέρδος βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν ολόκληρο μηχανισμό συκοφάντησης, απειλών και επιβολής καταστάσεων. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται η δημοτική αρχή και διάφορες κινηματικές συλλογικότητες της περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό η Αριστερά και το κίνημα να αγωνιστεί ώστε να μη μετατραπούν οι δημόσιοι χώροι και οι συλλογικοί φορείς σε κουκλοθέατρα των  καπιταλιστών αλλά σε ζωντανά κύτταρα μια κοινωνίας που σκέφτεται και αποφασίζει μόνη της για το συμφέρον της. Η στήριξη στην προσπάθεια του Δήμου να μη λεηλατηθούν τα πάντα στο όνομα του επιχειρηματικού κέρδους δεν έχει οπαδική απόχρωση αλλά ταξική διάσταση την οποία οφείλει να διαφυλάξει και ο κόσμος της ΑΕΚ που ζει στην περιοχή.

Συλλογικότητες, σωματεία, τοπικοί φορείς και οργανώσεις της Αριστεράς οφείλουν να υπερασπίσουν την πόλη και τις δημοκρατικές ελευθερίες, απέναντι στις απειλές και τη βία του κεφαλαίου. Και αυτός είναι ένας αγώνας που πρέπει να δοθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια το επόμενο διάστημα.