Παραθέτουμε ανακοινώσεις καταγγελίας της αστυνομικής εισβολής σε γραφεία πολιτικού κόμματος και την επιχείρηση προσαγωγής πέντε φοιτητών κατά την επιστροφή τους από την αντιφασιστική διαδήλωση στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Το Δίκτυο Υπεράσπισης των Δημοκρατικών Ελευθεριών καταγγέλλει την αστυνομική εισβολή στα γραφεία της ΛΑ.Ε.

Στην όγδοη επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και μετά την μεγάλη αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Κερατσίνι, η κυβέρνηση της ΝΔ, για να μην μείνει «άπραγη» ως προς την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» που καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, στοχοποίησε και πάλι αντιφασίστες νεολαίους που, απλώς, επέστρεφαν μετά την πορεία σε γραφεία αριστερού πολιτικού κόμματος, μεταφέροντας τα υλικά της διαδήλωσης (πανό και σημαίες).

Δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στα γραφεία της ΛΑ.Ε., χωρίς εισαγγελικό ένταλμα, όπως ορίζει ο νόμος, και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία πράξη που να αιτιολογεί, έστω, αυτήν την εισβολή, επιχειρώντας να θέσουν σε κράτηση νεολαίους, μέλη φοιτητικών συλλόγων.

Η εισβολή σε πολιτικά γραφεία αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση της καταστολής και διακυβεύει την ελεύθερη λειτουργία των κομμάτων και των πολιτικών οργανώσεων, θίγοντας έτσι τον πυρήνα όχι μόνο του δικαιώματος στη διαδήλωση, αλλά και της ίδιας της συνταγματικής λειτουργίας του δημοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης. Αναδεικνύει, ταυτόχρονα, το μίσος που τρέφουν δυνάμεις της αστυνομίας για τον αντιφασισμό και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και το υπό νέα ηγεσία υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» σκοπεύουν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον ολισθηρό αντιδημοκρατικό κατήφορο της απάντησης στην λαϊκή δυσαρέσκεια με μεγαλύτερο αυταρχισμό και καταστολή, όσο τα κοινωνικά προβλήματα θα οξύνονται.

Καταγγέλλοντας την εισβολή στα γραφεία της ΛΑ.Ε., απαιτούμε την έμπρακτη δίωξη των αστυνομικών που εισέβαλαν σε αυτά.

Θα απαντήσουμε στον αυταρχισμό και την καταστολή με την κλιμάκωση των αγώνων για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθερίων

20/9/2021

 

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης καταγγέλλει την εισβολή στα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας και την επιχείρηση προσαγωγής πέντε φοιτητών, την ώρα που επέστρεφαν από τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία για τα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Οι αναίτιοι τραμπουκισμοί και το κυνηγητό φοιτητών, αλλά και η είσοδος, μέσα στη νύχτα, χωρίς ένταλμα και χωρίς παρουσία της δικαστικής αρχής σε γραφεία πολιτικού κόμματος της αριστεράς αποτελούν πρόκληση για κάθε αγωνιστή, κάθε προοδευτικό άνθρωπο και θυμίζουν μαύρες εποχές.

Ωστόσο, παρά τη βαρύτητα του γεγονότος, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, ούτε κεραυνό εν αιθρία. Είναι η συνέχεια μίας πολιτικής που στηρίζεται στην ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής για να επιβάλλει τα πιο ακραία αντιλαϊκά, νεοφιλελεύθερα μέτρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πολλές φορές δείξει το πραγματικό της πρόσωπο, βάζοντας στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής τη νεολαία, αλλά και τις αριστερές, ριζοσπαστικές δυνάμεις, προβαίνοντας σε άγρια καταστολή διαδηλώσεων και κοινωνικών κινητοποιήσεων, κάνοντας εκατοντάδες συλλήψεις στο σωρό, στήνοντας κραυγαλέες σκευωρίες σε νέους και αγωνιστές. Είναι άλλωστε η κυβέρνηση που ψήφισε τον χουντικό νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων που, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις νεολαίας και εργαζομένων, έχει μείνει στα χαρτιά.

Οι οργανώσεις και οι συλλογικότητες της αριστεράς, οι μαζικοί φορείς του κινήματος, οι πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών είναι αναγκαίο να καταγγείλουν το γεγονός και να απαιτήσουν να τεθεί όριο στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Ταυτόχρονα όμως είναι απαραίτητες οι κοινές πρωτοβουλίες και η κοινή δράση για την συνολική ανάδειξη της όξυνσης της καταστολής και του αυταρχισμού, την οριοθέτηση του δόγματος «νόμος και τάξη» και την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Το Προσωρινό Συντονιστικό    20.9.2021

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

 Καταγγέλλουμε την εισβολή αστυνομικών ομάδων ΔΡΑΣΗ στα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας και την αναίτια κράτηση φοιτητών.

 Στις 18 Σεπτεμβρίου, μετά την μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση  για τα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, φοιτητές, μέλη της Λαϊκής Ενότητας επέστρεφαν στα γραφεία. Έξω από τα γραφεία, δέχθηκαν επίθεση από ομάδες ΔΡΑΣΗ που τους είχαν στήσει καρτέρι, ενώ οι ομάδες των «πραιτωριανών» εισέβαλαν μέσα στην πολυκατοικία. Έπιασαν πέντε φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στο κτίριο και τους κράτησαν επί ώρα, απειλώντας τους με προσαγωγές, έχοντας αποκλείσει την είσοδο των γραφείων με αστυνομικές δυνάμεις ΔΡΑΣΗ και ΟΠΚΕ. Τελικά οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από διαμαρτυρίες δικηγόρων και μελών και στελεχών της ΛΑΕ που έφτασαν στο σημείο.

 Η εισβολή της αστυνομίας σε γραφεία αριστερού πολιτικού κόμματος και μάλιστα εντελώς απρόκλητα, μέσα στη νύχτα, φυσικά χωρίς ένταλμα ή εισαγγελέα, αποτελεί ενέργεια που θυμίζει άλλες, μαύρες εποχές. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται στην πολιτική όξυνσης της καταστολής και του αυταρχισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από την εκλογή της. Για την ίδια πολιτική που καταπατά κάθε δημοκρατικό δικαίωμα και απαντά στην λαϊκή δυσαρέσκεια και τους αγώνες με τρομοκρατία, συλλήψεις, σκευωρίες και αστυνομικές παρενοχλήσεις, αλλά και στοχοποιεί τη νεολαία και τις αριστερές, ριζοσπαστικές δυνάμεις που αγωνίζονται.

 Ο αυταρχισμός και η καταστολή δεν μας τρομοκρατούν. Θα αγωνιστούμε ενάντια στην περιστολή των ελευθεριών, αλλά και για να αναπτυχθεί κίνημα συμπαράστασης για την αθώωση των αγωνιστών που συνελήφθησαν γιατί υπεράσπισαν το δικαίωμα στη διαδήλωση, ενάντια στις κυβερνητικές απαγορεύσεις,  που δικάζονται το επόμενο διάστημα. Θα απαντήσουμε στο δόγμα «νόμος και τάξη» με τη συνέχεια και την κλιμάκωση των αγώνων, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αναμέτρηση Ομάδα Κομμουνιστών, Κομμουνιστριών 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 

ΑΡιστερή ΑΝασύνθεση

ΑΡιστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση 

Αριστερή Συσπείρωση

Αριστερό Ρεύμα 

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά 

ΕΕΚ 

ΕΚΚΕ 

Ξεκίνημα 

ΚΚΕ (μ-λ)

Λαϊκή Ενότητα

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Πολιτική Οργάνωση Κόκκινο Νήμα

ΣΕΚ 

Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο 

Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά 

Ετικέτες