Ανήμερα τα Χριστούγεννα, πέθανε στην απομόνωση των πειθαρχείων της Δ' Πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού 27χρονος υπόδικος κρατούμενος, ο οποίος συμμετείχε σε πρόγραμμα απεξάρτησης μεθαδόνης, μέσω του ΟΚΑΝΑ. Η διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού δεν έχει ακόμα απαντήσει για τα αίτια του θανάτου αυτού, αν και έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που ο υπόδικος κρατούμενος έχασε τη ζωή του.

Ακόμα κι αν αποδειχθεί ότι ο θάνατός του οφείλεται σε παθολογικά αίτια, η διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, φέρουν τεράστια ευθύνη για την πρόκληση του θανάτου αυτού: φέρουν ευθύνη γιατί κανένας κρατούμενος με πρόβλημα υγείας δεν επιτρέπεται να κλείνεται ολομόναχος στο πειθαρχείο, όπου είναι γνωστό ότι επικρατούν συνθήκες κολαστηρίου. Και η διεύθυνση των φυλακών οφείλει να έχει υποβάλει τους κρατούμενους σε εξετάσεις και να γνωρίζει τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.  Χωρίς βεβαίως να αποκλείεται το ενδεχόμενο ο θάνατός του να οφείλεται σε μη παθολογικά αίτια, οπότε  η ευθύνη της διεύθυνσης των φυλακών και του υπουργείου θα είναι ακόμα βαρύτερη.



Τις ίδιες μέρες, ένας δεύτερος κρατούμενος αυτοκτόνησε στο ψυχιατρείο, λίγες μέρες πριν αποφυλακιστεί.



Οι δύο αυτοί πρόσφατοι θάνατοι, αποπνέουν τη δυσωδία του σωφρονιστικού συστήματος, που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή αναλώσιμη. Δεν είναι οι πρώτοι άνθρωποι που πεθαίνουν στις φυλακές, όπου οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων τούς επιβάλλουν, έμμεσα, ακόμα και την θανατική ποινή.  Παρά το γεγονός ότι ο ισχύων  νόμος Παρασκευόπουλου, ο οποίος όμως εφαρμόζεται επιλεκτικά και πολλές φορές αυθαίρετα, προβλέπει ότι κρατούμενοι με σοβαρά προβλήματα υγείας αποφυλακίζονται. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η χώρα μας έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με τους απάνθρωπους όρους και συνθήκες κράτησής σε φυλακές της χώρας, ενώ έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη των Βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης και τιμωρίας (CPT), καλεί τις ελληνικές αρχές να εγκαταλείψουν την πρακτική που αφορά τις συνθήκες κράτησης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.



Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί από τη Διεύθυνση των φυλακών Κορυδαλλού και το υπουργείο Δικαιοσύνης να απαντήσουν άμεσα για τα αίτια του θανάτου αυτού και να αποδώσουν τις αναλογούσες ποινικές και διοικητικές ευθύνες.



Καλεί την κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε στο παρελθόν να χορηγήσει άδεια στην Επιτροπή Δικαιωμάτων της ΛΑ.Ε. να επισκεφθεί τις φυλακές Κορυδαλλού και το νοσοκομείο κρατουμένων, να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατούμενων. Ιδιαίτερα αφού η κυβέρνηση αυτή επιχείρησε να «αμβλύνει» την μνημονιακή της μεταστροφή επικαλούμενη την δήθεν πρόθεσή της να υπερασπιστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά ακριβώς τα δικαιώματα που συνεχίζει, όπως και οι προκάτοχοι της, να καταπατά βάναυσα.