Για το επιχειρούμενο κλείσιμο του Νοσοκομείου Πατησίων και ο μεθοδευόμενος μιθριδατισμός της κοινωνίας μας.

Είναι ξεκάθαρη η πολιτική επιλογή της τρόικας να αποσαρθρώσει το εθνικό σύστημα υγείας.

Είναι γνωστές οι πολιτικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι κυβερνώντες να περικόψουν κλίνες και να κλείσουν υγειονομικές δομές αφού η μόνη ηθική που υπάρχει στο αξιακό τους σύστημα είναι αυτή της εξυπηρέτησης των τραπεζιτών και μόνο.

Πλέον αρχίζει να ξεκαθαρίζει και η χυδαία μέθοδος με την οποία θα το πραγματοποιούν.

Μειωμένοι προϋπολογισμοί,  ακόμα και 50 % τα τελευταία τρία χρόνια, δημιουργούν αδυναμία στα Νοσοκομεία να εξασφαλίσουν σταθερή προμήθεια ακόμη και στοιχειώδους υλικοτεχνικού εξοπλισμού και φαρμάκων.

Η πολιτική των μηδενικών προσλήψεων, παράλληλα με την μαζική έξοδο υγειονομικού προσωπικού από το ΕΣΥ, άφησε πίσω της νοσοκομεία τα οποία με αυτοθυσία του εναπομείναντος προσωπικού συνεχίζουν να λειτουργούν.  

Στα μικρότερα νοσοκομεία οι ελλείψεις αυτές είναι ακόμα πιο έντονες λόγω του έτσι κι αλλιώς μικρού αριθμού του προσωπικού.

Το επόμενο βήμα είναι η περιστολή του εφημεριακού έργου μειώνοντας τις ημέρες και τις ώρες εφημέρευσης τους , αδιαφορώντας φυσικά για τους πολίτες που πλέον καταφεύγουν στα μεγαλύτερα νοσοκομεία, των οποίων η ήδη ανεπίτρεπτη ώρα αναμονής μεγιστοποιήθηκε, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις λόγω του ανύπαρκτου υγειονομικού χάρτη, βρίσκονται σε θανατηφόρα μακρινές αποστάσεις.

Την στιγμή εκείνη,  με μια γκεμπελικής έμπνευσης μεθόδευση, δημοσιεύει στοιχεία που υποδεικνύουν μειωμένη προσέλευση στα μικρότερα νοσοκομεία θέλοντας να δικαιολογήσει τα μελλούμενα.

Παράλληλα θέτουν την πρώτη βάση για το κλείσιμό τους μέσα από τα ενιαία ΝΠΔΔ εθνικοποιώντας τα με μεγαλύτερα Νοσοκομεία.

Φτάνει  λοιπόν  «μοιραία» η στιγμή (ενίοτε μάλιστα μεθοδεύεται με απομακρύνσεις γιατρών από καίρια τμήματα) κατά την οποία κλινικές μένουν  χωρίς ούτε ένα υπηρετούντα ιατρό. Με όχημα λοιπόν αυτή την αναπόφευκτη συνέπεια της πολιτικής τους, έρχονται  ως «πόντιοι Πιλάτοι» και  αποφασίζουν το τελικό κλείσιμο του Νοσοκομείου βγάζοντας το εντελώς εκτός εφημερίας.

Αυτό συνέβη στην περίπτωση του 7ου ΙΚΑ αυτό συμβαίνει τώρα στο Νοσοκομείο Πατησίων αυτό θα συμβεί αύριο στον επόμενο στόχο τους.

Συγκεκριμένα στο ΓΝ Πατησίων από 19/3/13 έκλεισαν  το παθολογικό και το καρδιολογικό τμήμα αφού με ευθύνη του Υπουργείου, της Διοίκησης της 1ης ΥΠΕ και της διοίκησης του Νοσοκομείου έμεινε το Νοσοκομείο χωρίς κανένα ειδικό παθολόγο ενώ  όλοι σχεδόν οι ειδικευόμενοι Ιατροί  των τμημάτων βρίσκονταν σε επίσχεση για απλήρωτες εφημερίες πολλών μηνών.

Ας σημειωθεί μάλιστα πως προσφάτως το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Πατησίων κατέθεσε μια δέσμη επεξεργασμένων προτάσεων για την προαγωγή και την ανάπτυξη του Νοσοκομείου, αποδεικνύοντας πως σε αντίθεση με τα μίσθαρνα όργανα του υπουργείου -διοικητές και υποδιοικητές- , οι μόνοι που νοιάζονται και μπορούν να διοικήσουν τα νοσοκομεία είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους.

Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι όσο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν συναντά κοινωνικές αντιστάσεις, τόσο θα αποθρασύνεται και θα ξεδιπλώνει το καταστροφικό της έργο που ΑΡΧΙΚΑ στοχοποιεί τα μικρότερα Νοσοκομεία, αλλά ήδη μεθοδεύει με διάφορους τρόπους το επόμενο στάδιο.

Καταγγέλλουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εγκληματική πολιτική στο χώρο της Υγείας της τρικομματικής κυβέρνησης.

Απαιτούμε την άμεση αύξηση της τραγικά μειωμένης χρηματοδότησης του ΕΣΥ, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, την διασφάλιση της υλικοτεχνικής υποδομής και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων του προσωπικού.

Τους καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή να προβούν στις  αναγκαίες  ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Πατησίων επανεντάσσοντάς το στο εφημεριακό έργο.

Προειδοποιούμε ότι κάθε προσπάθεια κλεισίματος νοσοκομειακής κλίνης στο ΕΣΥ αποτελεί casus belli για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας αλλά και  για ολόκληρη την χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με κορυφαία την συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 26/3 στις 17:30΄ στο Νοσοκομείο.

Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όλων των κοινωνικών αγώνων που στόχο τους θα έχουν ένα Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας υψηλής ποιότητας για όλους.

Θεματοφύλακας του ΕΣΥ από δω και πέρα είναι ο ελληνικός λαός.