Η ανακοίνωση των Anticapitalistas, ιδρυτικής οργάνωσης του Podemos. Δημοσιεύτηκε την 21η Δεκέμβρη Πανηγυρίζουμε το εκλογικό προχώρημα αλλά προετοιμαζόμαστε, συνεχίζοντας να αγωνιζόμαστε για τη ρήξη. Ο αγώνας συνεχίζεται

Η απόρριψη των πολιτικών των περικοπών και της επιθετικότητας ενάντια στην εργατική τάξη, η οποία ξεκίνησε στις 15M, εκφράστηκε σήμερα και στις κάλπες. Είναι μια απόδειξη ότι υπάρχει πολύς κόσμος που δεν υποχωρεί και ότι υπάρχει μια ευρεία κοινωνική βάση για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς μια ριζοσπαστική πολιτική και κοινωνική αλλαγή, η οποία θα σταματήσει τις εξώσεις, τις καταχρήσεις των τραπεζών, την εκμετάλλευση και την εργασιακή επισφάλεια, τη σεξιστική βία, τα εμπόδια για την αυτοδιάθεση των λαών, την οικοκτονία.

Το PP εκλέχθηκε πρώτο κόμμα σε ψήφους , αλλά υπέστη μεγάλη πτώση σε έδρες. Καθίσταται σαφές πως υπάρχει μια κοινωνική πλειοψηφία που θέλει να φύγουν , που δεν θέλει το κόμμα του Bárcenas και της υπόθεσης Gürtel να συνεχίζει να κυβερνά. Η διαφθορά και η διακυβέρνηση υπέρ των πλουσίων και ενάντια στην εργατική τάξη έχει κόστος. Αυτή είναι μια καλή είδηση: πίσω από την πολιτική αλλαγή και τη νέα ανακατανομή της βουλευτικής εξουσίας, υπάρχει μια ισχυρή κοινωνική αντίδραση.

Το PSOE δεν «βυθίζεται» και αυτό δεν είναι καλή είδηση. Πέφτει σε ψήφους και σε έδρες, αλλά το γεγονός ότι αντιστέκεται σηματοδοτεί επίσης τα όρια της διαδικασίας αλλαγής: χωρίς κινητοποίηση είναι δύσκολο να συνεχίσει να διαβρώνεται το PSOE. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι η ανάγκη να καταδικαστεί το PP να μην  μεταφραστεί  σε νομιμοποίηση του PSOE, μιας «αριστεράς» που εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η οποία πάντα κυβερνούσε υπέρ των ελίτ.

Το φαινόμενο Ciudadanos (Πολίτες) αποδείχθηκε μικρότερο από το αναμενόμενο. Η τέταρτη θέση του,  είναι μια υπενθύμιση ότι ο κόσμος προτιμά το πρωτότυπο από το αντίγραφο και ότι το κέντρο, στο σκηνικό πολιτικής πόλωσης, έχει σοβαρές δυσκολίες να αναπτυχθεί. Το πρόγραμμά του, προϊόν του FAES (Ίδρυμα για την Ανάλυση και τις Κοινωνικές Επιστήμες) και των εργαστηρίων του νεοφιλελευθερισμού, δεν μπόρεσε να γίνει η εναλλακτική λύση στο δικομματισμό.

Η δική μας εκλογική αναφορά, το Podemos και οι συνεργασίες του (En Marea, En Comú, Compromis-Podem) βρισκόμαστε στην τρίτη θέση με σημαντική αύξηση των ψήφων, εκφράζοντας την ορμή   που συσσωρεύθηκε από το κίνημα 15M και από τον μέχρι τώρα κύκλο αγώνων, αλλά και την κοινωνική δυσαρέσκεια ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και στα κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς. Και αξίζει να σημειωθεί ότι στην Καταλονία η συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος έχει τοποθετηθεί υπέρ του δικαιώματος του αποφασίζειν.

Έχουμε λόγους να γιορτάζουμε για το αποτέλεσμα, αλλά είναι σημαντικό επίσης από αυτή τη στιγμή να προετοιμαστούμε για το αύριο, πέρα ​​από τις πιθανές εναλλαγές συμφωνιών και συμμαχιών. Η Τρόικα θα ζητήσει περισσότερες περικοπές,  από όποιον και αν βρίσκεται στη κυβέρνηση, οι εξώσεις θα συνεχιστούν και το κεφάλαιο θα συνεχίσει να διαφυλάττει ανέπαφους τους μηχανισμούς εξουσίας του: αυτός είναι ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας και γι’ αυτό μας νοιάζει να δυανμώσουμε  «από τα κάτω» (μαζί με άλλους συντρόφους και συντρόφισσες, όπως οι αγωνιστές-τριες της Izquierda Unida-Unidad Popular), σε όλα τα μέτωπα. Οι κάλπες κλείνουν, η ταξική πάλη συνεχίζεται.

Η θεσμική αστάθεια που προέκυψε από αυτές τις εκλογές ανοίγει νέες δυνατότητες. Δυνατότητες για τον κόσμο που υπερασπιζόμαστε, γιατί η πολιτική αλλαγή δεν τελειώνει με μια νέα μετάβαση , αλλά σε μια δημοκρατική επανάσταση που θα  επιτρέπει την ελεύθερη επιλογή των λαών και τη συμμετοχή των πολιτών σε όλες τις αποφάσεις, πράγμα που μας υποχρεώνει να δουλέψουμε για να ξεκινήσουν νέες διαδικασίες ανασυγκρότησης. Μια δημοκρατική επανάσταση που θα θέτει σε αμφισβήτηση την υπάρχουσα κατανομή του πλούτου, των οικονομικών σχέσεων και της ιδιοκτησίας, η οποία θα διασφαλίζει τη δημόσια ιδιοκτησία και τον δημόσιο δημοκρατικό έλεγχο των πηγών ενέργειας και της οικονομίας. Μια δημοκρατική επανάσταση με στόχο την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Πανηγυρίζουμε το εκλογικό προχώρημα αλλά προετοιμαζόμαστε, συνεχίζοντας να αγωνιζόμαστε για τη ρήξη.  Ο αγώνας συνεχίζεται!

Anticapitalistas, 21 Δεκεμβρίου 2015

Ετικέτες