39 χρόνια συμπληρώνονται από την εξέγερση του Πολυτεχνείου η οποία αποτέλεσε και την απαρχή της πτώσης της χούντας των συνταγματαρχών.

Σχεδόν 4 δεκαετίες έχουν περάσει και τα αιτήματα της εξέγερσης για ψωμί, παιδεία,ελευθερία,ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη επικαιροποιούνται με τον πιο εμφατικό τρόπο σε μία περίοδο όπου οι κατακτήσεις των εργαζομένων, το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά, η δημοκρατία θυσιάζονται στο βωμό των μνημονίων. Κατακτήσεις που πέτυχε το κίνημα τη μεταπολίτευσης με σκληρούς αγώνες, ξηλώνονται.

Το τρίτο μνημόνιο λιτότητας, που ψηφίστηκε από την τρικομματική κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ), έρχεται ως συνέχεια των προηγούμενων να συμπληρώσει τις πολιτικές εκείνες που οδηγούν στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η πραγματική ανεργία ξεπερνά πλέον το 25% και στους νέους αγγίζει το 50%, οι μισθοί και οι συντάξεις συρρικνώνονται ακόμη περισσότερο, οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται και ο δημόσιος πλούτος χαρίζεται στο κεφάλαιο. Παράλληλα, το δικαίωμα στην παιδεία και την υγεία μετατρέπεται σε προνόμιο των λίγων και των ισχυρών. Τα κοινωνικά και πολιτικά μας δικαιώματα συρρικνώνονται καθημερινά. Η ολοένα αυξανόμενη κρατική καταστολή και ο αυταρχισμός των τελευταίων κυβερνήσεων έχουν γίνει πολιτική σταθερά διαχείρησης του συστήματος μαζί με τις αλεπάλληλες συνταγματικές και αντιδημοκρατικές εκτροπές.

Απέναντι στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι δυνάμεις κεφαλαίου, καθώς και το πολιτικό τους προσωπικό, στους εργαζόμενους και τη νεολαία, μοναδική απάντηση μπορεί να είναι η ανατροπή τους! Οι μεγαλειώδεις αγώνες του λαϊκού και εργατικού κινήματος των δύο τελευταίων χρόνων, με αποκορύφωμα την αποφασισμένη και μαχητική λαοθάλασσα που περικύκλωσε τη Βουλή στις 7 Νοέμβρη, αναδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως ο λαός μας αντιστέκεται, αγωνίζεται και διεκδικεί μία ζωή με αξιοπρέπεια χωρίς μνημόνια και τρόικες.

Απένατι στο αίτημα για δημοκαρτία, κοινωνική δικαιοσύνη και λαΐκή χειραφέτηση, οι κυβερνήσεις τους επενδύουν στην καταστολή και την τρομοκρατία, δίνοντας χέρι βοηθείας στους νεοναζιστές. Πάνω στις κοινωνικές στάχτες της κρίσης αναπτύσσεται ο φασισμός.Υιοθετόντας τη θεωρία των δύο άκρων, η τρικομματική κυβέρνηση επιδιώκει να εξισώσει τους αγώνες και τις αντιστάσεις του λαού μας και την αριστερά, με τις παρακρατικές πρακτικές των φασιστών της Χρυσής Αυγής. Η ίδια η πραγματικότητα όμως αναδεικνύει καθημερινά πως η ναζιστική συμμορία αποτελεί το μακρύ χέρι του συστήματος μέσα στη κοινωνία και υπερασπίζεται αδιαλύπτως τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Μέσα σε συνθήκες δομικής κρίσης του καπιταλισμού, οι δυνάμεις του κεφαλαίου προσπαθούν να διασώσουν τα κέρδη τους διαλύοντας τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας.Πλέον δεν μπορούν να κυβερνήσουν όπως πρινπαρα μόνο με συνεχείς εκβιασμούς, τρομοκρατία και καταστολή. Μόνο έτσι μπορούν να επιβάλλουν τις βάρβαρες και εγκληματικές πολιτικές τους. Το σύστημα τους το μόνο που προσφέρει είναι φτώχεια, πείνα και ανεργία.

Η εξέγερση του Νοέμβρη αποδεικνύει πως οι αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, όπως τότε έτσι και σήμερα, μπορούν να επιφέρουν τεράστιες κοινωνικές αλλαγές και να αλλάξουν τα δεδομένα. Σήμερα, απέναντι στιςπολιτικέςτης τρικομματικής κυβέρνησης, της Ευρωπαΐκής Ένωσης και του ΔΝΤ οφείλουμενα υψώσουμε τους συλλογικούς και ανυποχώρητους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων μέχρι τηνανατροπή! Υπάρχει εναλλακτική λύση και αυτή είναι η κυβέρνηση της αριστεράς. Οι νέοι και οι νέες τους ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους άνεργους και τους νέους εργαζόμενους να πρωτοστατήσουν στη μεγάλη κοινωνική και πολιτική αλλαγή που επέρχεται. Να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Όλοι και όλες μαζί με όπλο μας την αντίσταση και δύναμη μας την αλληλεγγύη να ανατρέψουμε την κυβέρνηση των μνημονίων και της λιτότητας. Nα θέσουμε τις βάσεις για μία άλλη κοινωνία, της ισότητας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Για να ανάξουμε το δρόμο για το Σοσιαλισμό.

Οι Νέοι και οι Νέες του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο