Με αφορμή δημοσιεύματα για την επιχορήγηση της Art Athina 2013 με το ποσό των 480.000,00 ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια: ποιους στηρίζει το Κράτος;
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από τον Τύπο ότι εγκρίθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού επιχορήγηση 480.000,00 ευρώ προς τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) για την πραγματοποιηση της τετραήμερης εμπορικής τους έκθεσης, της «Art Athina” 2013. Συμμετέχουν ελάχιστες από τις 100 και πλέον Ελληνικές γκαλερί  και αρκετές από χώρες του εξωτερικού.
Η «Art Athina», είναι  έκθεση 4 ημερών, καθαρά εμπορική, στην οποία συμμετέχουν επιλεγμένοι από τους εμπόρους κάποιοι καλλιτέχνες. Το ποσό της φετεινής επιχορήγησης της Αrt Athina  αντιστοιχεί στο τριπλάσιο της ετήσιας επιχορήγησης από το ΥΠΠΟ του συλλογικού φορέα των 5.000 εικαστικών καλλιτεχνών, του ΕΕΤΕ, Ν.Π.Δημοσίου Δικαίου, προκειμένου να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών του, μεγάλες εκθέσεις, με ανοιχτές προσκλήσεις προς το σύνολο των καλλιτεχνών.
Το Υπουργείο αδιαφόρησε για το πρόγραμμα που έχει καταθέσει για το 2013  το ΕΕΤΕ για τη δημιουργία σημαντικών εικαστικών δράσεων (Μεγάλη Ιστορική έκθεση «Τέχνη και Αντίσταση 1936-2013», επανενεργοποίηση του θεσμού της «Πανελλήνιας Καλλιτεχνικής Έκθεσης», το 4ο Συνέδριο Εικαστικών Τεχνών, το Διαβαλκανικό Συμπόσιο Εικαστικής Δημουργίας,  Συμπόσιο Χαρακτικής, κ.ά.. Αδιαφόρησε ακόμα και για το ότι το ΕΕΤΕ δεν έχει υπαλλήλους κα  δεν μπορεί να υπηρετεί όπως πρέπει τους σκοπούς του, που στηρίζουν την κοινωνική λειτουργία της τέχνης και αφορούν το σύνολο των καλλιτεχνών με ισονομία.
Απεναντίας η Πολιτική ηγεσία στηρίζει με χρήμα που «ρέει» μια ιδιωτική διοργάνωση, με εμπορικό χαρακτήρα,  με υψηλό εισιτήριο για το κοινό ΚΑΙ για τους καλλιτέχνες(!!!), μια υπόθεση ολίγων, με επιλογές αυθαίρετες -όπως είναι φυσικό- και αποκλεισμούς με γνώμωνα το επιχειρηματτικό κέρδος.
Το πρόβλημα για το ΕΕΤΕ δεν είναι η «ART ATHINA». Το θέμα είναι με την Πολιτική Ηγεσία και τις επιλογές της, που αποδεικνύουν ακόμα μια φορά ότι το κράτος, στο σύστημα που ζούμε, είναι απλώς ο αρωγός των συμφερόντων των μεσαζόντων που εκμεταλλεύονται τέχνη και καλλιτέχνες, των επιχειρήσεων του χώρου της Τέχνης.
Αντί να δημιουργεί το κράτος το περιβάλλον για την ελευθερία των τεχνών στηρίζοντας θεσμούς που αναπτύσσουν και προάγουν την ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία, στηρίζει απλόχερα με δημόσιο χρήμα, με τα χρήματα των φορολογουμένων, ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα που ανεβοκατεβάζουν αξίες, που παρεμβαίνουν στο ίδιο το περιεχόμενο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, δράσεις ακριβές και απλησίαστες για τον πολύ κόσμο.  Την ίδια στιγμή «για οικονομία» η Κυβέρνηση συρρικνώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία και διαλύει τις υπηρεσίες του Πολιτισμού, για να εξοικονομήσει όπως ακούγεται μόνο το ποσό των 450.000,00 ευρώ και δε διστάζει να καταργεί ουσιαστικά και αυτές ακόμα τις ελάχιστες συντάξεις των καλλιτεχνών λογοτεχνών που δίνονταν, σε κλάδους καλλιτεχνικούς που είναι παντελώς ανασφάλιστοι.
Για το ΔΣ του ΕΕΤΕ
Η Πρόεδρος Εύα Μελά και ο Γεν. Γραμματέας Δημήτρης Βάρβογλης

Ετικέτες