Επίθεση του ΕΛΑΜ σε εκδήλωση για την επανένωση της Κύπρου.

Στην προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα «Προοπτικές επίλυσης του κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου» με κύριο ομιλητή τον κ. Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, αποφασίσαμε να παρευρεθούμε ορισμένοι σύντροφοι κυρίως λόγω πληροφόρησης που είχαμε πως οι φασίστες του ελαμ -τα «αδερφάκια» της Χρυσής Αυγής αλλά και των Ουκρανών νεοναζί (1)- θα προσπαθούσαν  να προκαλέσουν έκτροπα και επεισόδια.

Με την άφιξη μας στο Πολιτιστικό κέντρο Π. Σολομωνίδη στις 18:00 αντιληφθήκαμε πως οι παρευρισκόμενοι – προσκεκλημένοι ήταν κυρίως μεγαλοαξιωματούχοι, μεγαλοστελέχη, πρώην υπουργοί, δήμαρχοι κ.ο.κ. Ήταν οφθαλμοφανής η απουσία νεολαίας, φοιτητών και εργαζομένων σε μια εκδήλωση που πραγματοποιούσε το ΤΕΠΑΚ. Οι διοργανωτές δεν έλαβαν επαρκή μέτρα προστασίας των παρευρισκόμενων αλλά και του ιδίου του χώρου, ενώ η απουσία αστυνομικής δύναμης ήταν προφανής.

Γύρω στις 19:15 οι ελαμίτες ήρθαν με πορεία στο πολιτιστικό κέντρο και εκμεταλλευόμενοι την απουσία αστυνομίας ή περιφρούρησης από πλευράς των διοργανωτών, κατάφεραν να εισβάλουν στον προθάλαμο, να προκαλέσουν ζημιές, να προπηλακίσουν το κοινό και να απειλούν να εισέλθουν στην αίθουσα όπου διεξαγόταν η ομιλία.

Μέσα στην αίθουσα, το ανυποψίαστο κοινό, εγκλωβισμένο άκουγε τους φασίστες να κλοτσούν και να προσπαθούν να σπάσουν την κεντρική και την πλάγια είσοδο. Η ομιλία του κ. Ταλάτ διακόπηκε, αφού δεν υπήρχε κανείς που να μπορέσει να διασφαλίσει πως οι φασίστες δεν θα κατάφερναν να σπάσουν τις εισόδους και να μπουν στην κύρια αίθουσα. Όταν, τελικά, έσπασαν τις εισόδους, οι φασίστες εκτόξευσαν πυρσό που προσγειώθηκε ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, και εν μέσω συνθημάτων «Tούρκοι, Τούρκοι θα πεθάνετε» και «η Κύπρος είναι Ελληνική» άρχισαν να τραμπουκίζουν και να προκαλούν ζημιές. Ένας Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος ο οποίος προσπάθησε να τους φωτογραφίσει χτυπήθηκε ενώ οι φασίστες χτύπησαν και άλλα άτομα που προσπάθησαν να τους απωθήσουν. Παράλληλα, διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για να τρομοκρατήσουν το κοινό.

Τελικά, κάποιοι από τους αστυνομικούς που έφτασαν στο χώρο, έβγαλαν τους φασίστες έξω από την αίθουσα, αλλά τους επέτρεψαν σε όλη την διάρκεια της εκδήλωσης να παραμένουν εντός του προθαλάμου και δίπλα από την κύρια είσοδο του κτιρίου! Στη συνέχεια προπηλακίστηκαν και κτυπήθηκαν δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να πλησιάσουν τους φασίστες χωρίς η αστυνομία να τους σταματήσει. Δυνάμεις της ΜΜΑΔ έφτασαν στο χώρο γύρω στις 20:30! Προφανώς, η εν λόγω μονάδα χρησιμεύει μόνο για να καταστέλλει απεργιακές κινητοποιήσεις, να ανοίγει κεφάλια εργαζόμενων (2) και να κυνηγά οπαδούς τα σαββατοκύριακα.

Η αστυνομία και η πολιτεία επέτρεψαν για ακόμα μια φορά στους φασίστες να κάνουν «τσάμπα μαγκιές» και να δράσουν ανενόχλητοι. Η δικαιολογία αστυνομίας και κυβέρνησης ήταν ότι δεν γνώριζαν τις προθέσεις των φασιστών! Η επίρριψη ευθυνών στην αστυνομία από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου μετά το χτεσινό ξεμπρόστιασμα και των δύο είναι εντελώς υποκριτική. Πρόκειται για το ίδιο άτομο που πριν λίγους μήνες προστάτευε τους φασίστες δηλώνοντας πως «δεν υπάρχουν νεοφασιστικές κινήσεις στην Κύπρο, ούτε οργανώσεις που διακατέχονται από άκρατο εθνικισμό ή προωθούν είτε τον ρατσισμό είτε την ξενοφοβία» (3). «Δεν ήξερε» και αυτός, όπως «δεν ήξερε» και η αστυνομία χτες.

Αν σε μια δικοινοτική εκδήλωση που οργανώνουν οι από πάνω, η αστική ελίτ και η κυβέρνηση δεν μπορούν και δεν θέλουν να παρέχουν ασφάλεια και προστασία στο κοινό από τους φασίστες, θα πρέπει ο καθένας και η καθεμιά μας να αναρωτηθεί, πως θα μπορέσουν να διασφαλίσουν οποιαδήποτε λύση του κυπριακού όταν δεν θέλουν και δεν ελέγχουν κάποιες δεκάδες νεοναζί, δημιούργημα του άκρατου εθνικισμού που οι ίδιοι οι αστοί καλλιεργούν συστηματικά εδώ και δεκαετίες στην κυπριακή κοινωνία.

Ας μην τρέφουμε, λοιπόν, αυταπάτες! Ο φασισμός δεν θα αντιμετωπιστεί από αυτούς, όπως δεν αντιμετωπίστηκε από αυτούς πότε στο παρελθόν. Τον φασισμό θα τον τσακίσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι/ες, οι άνεργοι/ες, η νεολαία, η τάξη μας! Για να το πετύχουμε αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθούμε σαν τάξη και από τις δύο πλευρές του νησιού διαλύοντας τον εθνοτικό διαχωρισμό. Μόνο μέσα από την οργάνωση μας και με συλλογικούς αγώνες θα μπορέσουμε να νικήσουμε. Μόνο μια ενωμένη εργατική τάξη θα μπορέσει να διασφαλίσει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος με όρους που θα εξασφαλίζουν την πραγματική ειρήνη και τα συμφέροντα των φτωχών, των εργαζόμενων, των καταπιεσμένων. Όπως οι αστοί πολιτευτές δεν μπορούν και δεν θέλουν να διασφαλίσουν ούτε καν την ομαλή διεξαγωγή μιας δικής τους διακοινοτικής εκδήλωσης, έτσι ποτέ δεν θα διασφαλίσουν λύση η οποία θα έχει στο επίκεντρο της τα συμφέροντα των από κάτω.

Καθήκον μας, λοιπόν, είναι να εντείνουμε τις διαδικασίες οργάνωσης και κοινών αγώνων με τους τ/κ συντρόφους και συντρόφισσες και όλους όσους ζουν και εργάζονται στην Κύπρο για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις οργανωμένες επιθέσεις από τους αστούς και τους φασίστες και να ζήσουμε ενωμένοι σε μια πραγματικά ελεύθερη Κύπρο. Ελεύθερη από αστούς και από φασίστες κάθε εθνικότητας.

(1) http://granazi.org/elam_ha_svoboda/

(2) http://granazi.org/kato_ta_heria_apo_tin-_ahk/

(3) http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/162239/o-ionas-den-vlepei...