Ο σύντροφος Ομάρ Χασάν βρέθηκε στη Συρία για να καταγράψει την πραγματικότητα μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ για λογαριασμό της εφημερίδας Red Flag. Θα αναδημοσιεύουμε τις διαδοχικές ανταποκρίσεις του, αυτές που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από το elaliberta.gr, αλλά και επόμενες. Σε αυτό το κείμενο ο Ομάρ συζητά με αγωνίστριες κι αγωνιστές από την Σουέιντα, μια περιοχή που ξεσηκώθηκε ειρηνικά το 2023 και διατηρεί διευρυμένη "αυτονομία" από τη Δαμασκό μέχρι σήμερα.

«Τώρα μπο­ρού­με να κά­νου­με τα πάντα»: πώς σχε­διά­ζουν οι ακτι­βι­στές στη Σουου­έι­ντα να δια­μορ­φώ­σουν το μέλ­λον της χώρας

«Με­γα­λώ­σα­με με τους [σο­σια­λι­στές μου­σι­κούς] Μαρ­σέλ Χα­λί­φι, Τζού­λια Μπού­τρος, Σαΐχ Ιμάμ... πολ­λοί από εμάς ήταν κομ­μου­νι­στές όταν ήμα­σταν νε­ό­τε­ροι, πριν οι κομ­μου­νι­στές συ­ντα­χθούν με το κα­θε­στώς», λέει η Σαφάα. Βρι­σκό­μα­στε σε ένα δια­μέ­ρι­σμα στη νότια πόλη Σουου­έι­ντα, όπου τρεις γυ­ναί­κες –η Σαφάα, η Ουσ­σάι­μα και η Ομάι­μα– αφη­γού­νται την ιστο­ρία της επα­να­στα­τι­κής αντί­στα­σης της πε­ριο­χής ενά­ντια στον πρώην δι­κτά­το­ρα Μπα­σάρ αλ-Άσαντ.

«Το Χιράκ, το κί­νη­μα για την ελευ­θε­ρία και την αλ­λα­γή, ξε­κί­νη­σε τον Αύ­γου­στο του 2023. Ξε­κί­νη­σε επει­δή οι τιμές ανέ­βαι­ναν τόσο πολύ∙ ο πλη­θω­ρι­σμός έκανε τα πάντα ανυ­πό­φο­ρα ακρι­βά», εξη­γεί η Ουσ­σάι­μα. Την ίδια στιγ­μή, η κυ­βέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε να πε­ρι­κό­ψει τις κρα­τι­κές επι­δο­τή­σεις σε βα­σι­κά αγαθά όπως η βεν­ζί­νη και το ψωμί. «Αυτά ήταν τα ζη­τή­μα­τα που κι­νη­το­ποί­η­σαν τον κόσμο: θέ­λα­με να φάμε, να έχου­με νερό και ηλε­κτρι­κό ρεύμα, να ζή­σου­με μια αξιο­πρε­πή ζωή. Κά­ποια στιγ­μή, οι κρα­τι­κές επι­δο­τή­σεις για το ψωμί αντι­στοι­χού­σαν σε λι­γό­τε­ρο από ένα ολό­κλη­ρο καρ­βέ­λι. Γι’ αυτό αρ­χι­κά ονο­μά­στη­κε επα­νά­στα­ση του ψω­μιού.

«Μια ομάδα νέων, πολύ μικρή αρ­χι­κά, κα­τέ­βη­κε στην πλα­τεία Κα­ρά­μα [πλα­τεία αξιο­πρέ­πειας] για να δια­μαρ­τυ­ρη­θεί τον Αύ­γου­στο του 2023», συ­νε­χί­ζει. «Μετά από αυτό επέ­στρε­φαν κάθε μέρα για ένα χρόνο και τέσ­σε­ρις μήνες. Φυ­σι­κά, δεν μπο­ρού­σαν όλοι να είναι εκεί κάθε μέρα, οπότε οι Πα­ρα­σκευ­ές έγι­ναν το επί­κε­ντρο για με­γά­λες δρά­σεις. Μόλις έφυγε ο φόβος, ο κό­σμος απλά το έκανε».

Από τότε συ­νε­χί­ζουν να το κά­νουν – ένας χρό­νος και τέσ­σε­ρις μήνες με κα­θη­με­ρι­νές και εβδο­μα­διαί­ες δρά­σεις. Οι δια­δη­λώ­σεις αυ­ξή­θη­καν γρή­γο­ρα, με απο­κο­ρύ­φω­μα πε­ρί­που 8.000 άτομα. Οι πε­ρισ­σό­τε­ροι από τους πρω­τερ­γά­τες συμ­με­τεί­χαν στην επα­νά­στα­ση του 2011 και είχαν συμ­με­τά­σχει ενερ­γά στα επα­νει­λημ­μέ­να κύ­μα­τα κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων στη Σουου­έι­ντα τα χρό­νια που με­σο­λά­βη­σαν. Αρ­χι­κά, το κί­νη­μα επι­κε­ντρώ­θη­κε στην ανα­νέ­ω­ση των επι­δο­τή­σε­ων και στη μεί­ω­ση του κό­στους των αγα­θών, δη­λα­δή σε με­ταρ­ρυθ­μί­σεις. Αλλά γρή­γο­ρα, οι επι­διώ­ξεις διευ­ρύν­θη­καν και άρ­χι­σαν να απαι­τούν την πτώση του κα­θε­στώ­τος.

«Ο κό­σμος άντε­χε το τσου­χτε­ρό κρύο, το χιόνι, τη ζέστη του κα­λο­και­ριού – δεν είχε ση­μα­σία, ήμα­σταν εκεί», λέει η Ομάι­μα. Με πλα­κάτ και συν­θή­μα­τα, οι δια­δη­λω­τές προ­σπά­θη­σαν να ανα­δεί­ξουν πα­ρά­πο­να και ζη­τή­μα­τα από όλη τη Συρία, αλλά και διε­θνή γε­γο­νό­τα, όπως η γε­νο­κτο­νία του Ισ­ρα­ήλ στην Πα­λαι­στί­νη. Ανα­πό­φευ­κτα, υπήρ­ξαν αντι­πα­ρα­θέ­σεις.

«Μια με­ρί­δα αν­θρώ­πων στα­μά­τη­σε να έρ­χε­ται όταν προ­βάλ­λα­με το σύν­θη­μα της πτώ­σης του κα­θε­στώ­τος», εξη­γεί η Σαφάα. «Είπαν: “Ήρ­θα­με εδώ για την τιμή του ψω­μιού”. Αυτό για το οποίο πραγ­μα­τι­κά ανη­συ­χού­σαν ήταν ότι το κα­θε­στώς θα έκανε στη Σουου­έι­ντα ό,τι έκανε και στην υπό­λοι­πη χώρα».

Η κα­τά­στα­ση αυτή επι­δει­νώ­θη­κε από τους μυ­στι­κούς αστυ­νο­μι­κούς που στάλ­θη­καν για να προ­κα­λέ­σουν προ­βλή­μα­τα και δι­χα­σμό όπου μπο­ρού­σαν. «Συ­νή­θι­ζαν να ξε­κι­νούν καυ­γά­δες για τα πάντα, για πράγ­μα­τα τόσο απλά όσο το ποια τρα­γού­δια θα παί­ζα­με κατά τη διάρ­κεια των δια­δη­λώ­σε­ων. Καθώς οι αριθ­μοί μειώ­νο­νταν, έλε­γαν συ­νε­χώς ότι ητ­τη­θή­κα­με, ότι πρέ­πει να στα­μα­τή­σου­με», λέει η Ουσ­σάι­μα. «Κατά και­ρούς, όταν οι δρά­σεις ήταν μι­κρό­τε­ρες, προ­σπα­θού­σαν απλώς να αρ­πά­ξουν αν­θρώ­πους από το δρόμο».

«Επί­σης, πρέ­πει να κα­τα­λά­βε­τε ότι οι γυ­ναί­κες ήταν η με­γά­λη πλειο­ψη­φία του κι­νή­μα­τος εδώ», συ­νε­χί­ζει. «Ο λόγος ήταν ότι το 2016 είχε λη­φθεί μια συλ­λο­γι­κή από­φα­ση ότι κα­νέ­νας άν­δρας από τη Σουου­έι­ντα δεν θα δε­χό­ταν να υπη­ρε­τή­σει στον συ­ρια­κό στρα­τό, να σκο­τώ­σει τα αδέλ­φια του, τους αν­θρώ­πους του, τους συ­μπα­τριώ­τες του. Αν ο στρα­τός πο­λε­μού­σε το Ισ­ρα­ήλ, θα υπη­ρε­τού­σα­με ευ­χα­ρί­στως».

Πολ­λοί άν­δρες εγκα­τέ­λει­ψαν τη χώρα για να απο­φύ­γουν αυτή τη μοίρα, συχνά δω­ρο­δο­κώ­ντας τη Χεζ­μπολ­λάχ για να τους πε­ρά­σει από τα βουνά στο Λί­βα­νο, από όπου μπο­ρού­σαν να πάνε αλλού. Οι γυ­ναί­κες το βρί­σκουν αστείο ότι σε μια κα­τά­στα­ση όπου το κόμμα που είναι υπεύ­θυ­νο για την υπο­στή­ρι­ξη του Άσαντ με δο­λο­φο­νι­κή κα­τα­στο­λή θα κέρ­δι­ζε ταυ­τό­χρο­να από τα θύ­μα­τά του. Όσοι δεν είχαν την οι­κο­νο­μι­κή δυ­να­τό­τη­τα να φύ­γουν, συχνά πα­γι­δεύ­ο­νταν στις πό­λεις και τα χωριά της πε­ριο­χής τους, χωρίς να μπο­ρούν να τα­ξι­δέ­ψουν από φόβο μήπως τους αρ­πά­ξουν στα κυ­βερ­νη­τι­κά ση­μεία ελέγ­χου.

Συ­νε­πώς, οι γυ­ναί­κες έπαι­ξαν κα­θο­ρι­στι­κό ρόλο για τη συ­νέ­χι­ση των κι­νη­το­ποι­ή­σε­ων στους δρό­μους που ορ­γα­νώ­νο­νταν από την ομάδα ομπρέ­λα, το Κί­νη­μα για την Ελευ­θε­ρία και την Αλ­λα­γή. Οι υπο­στη­ρι­κτές του κα­θε­στώ­τος και οι υπη­ρε­σί­ες ασφα­λεί­ας ξε­κί­νη­σαν μια τρο­με­ρή εκ­στρα­τεία συ­κο­φα­ντί­ας και πα­ρε­νό­χλη­σης των ακτι­βι­στών στο δια­δί­κτυο, με στόχο κυ­ρί­ως τις γυ­ναί­κες. Ήλ­πι­ζαν ότι με την ανάρ­τη­ση μη κο­λα­κευ­τι­κών φω­το­γρα­φιών και την υπό­δει­ξη ότι συ­μπε­ρι­φέ­ρο­νταν ανάρ­μο­στα, οι σύ­ντρο­φοι ή τα μέλη της οι­κο­γέ­νειάς τους θα τις πει­θαρ­χού­σαν για να σιω­πή­σουν.

Η Σαφάα, η Ουσ­σάι­μα και η Ομάι­μα μι­λούν με οργή η μία πάνω στην άλλη σε αυτό το στά­διο, με­τα­φέ­ρο­ντας την αηδία τους. Πα­ρα­δέ­χο­νται όμως ότι είχε αντί­κτυ­πο. «Ακόμη και αν η οι­κο­γέ­νειά σου σε υπο­στή­ρι­ζε, ο κό­σμος ήξερε τι συ­νέ­βαι­νε στη Σε­ντ­νά­για και σε άλλες φυ­λα­κές, οπότε μόλις γι­νό­σουν στό­χος της ασφά­λειας... λοι­πόν, ήταν στα αλή­θεια τρο­μα­κτι­κό», λέει η Ομάι­μα.

Υπήρ­χαν δυ­σκο­λί­ες όσον αφορά τη συμ­με­το­χή των γυ­ναι­κών μέσα στο ίδιο το κί­νη­μα; «Σε καμία πε­ρί­πτω­ση, η κοι­νό­τη­τά μας εδώ δεν είναι σαν κά­ποια άλλα μέρη. Συμ­με­τεί­χα­με από την αρχή», λέει η Σαφάα. «Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, τα παι­διά μας εν­θάρ­ρυ­ναν να βγού­με, ήταν αρ­κε­τά ανοι­χτό­μυα­λοι».

Ωστό­σο, ήταν κυ­ρί­ως μια μικρή ομάδα αν­δρών από την εποχή του 2011 που είχε τον έλεγ­χο από την αρχή. Αλλά το κί­νη­μα έγινε στα­δια­κά πιο συλ­λο­γι­κό και πε­ριε­κτι­κό. «Δεν εί­χα­με ξε­χω­ρι­στές γυ­ναι­κεί­ες συ­να­ντή­σεις∙ μας εν­θάρ­ρυ­ναν να συμ­με­τέ­χου­με ισό­τι­μα στη λήψη απο­φά­σε­ων, ως εκ­πρό­σω­ποι, σε όλα», λέει η Ουσ­σάι­μα. «Κά­ποιες συ­να­ντή­σεις μα­ταιώ­νο­νταν εντε­λώς αν δεν υπήρ­χαν αρ­κε­τές γυ­ναί­κες πα­ρού­σες. Αλλά φυ­σι­κά, δεν ήταν όλα εύ­κο­λα – με­ρι­κές φορές υπήρ­χαν με­γά­λες αντι­πα­ρα­θέ­σεις. Η δη­μο­κρα­τία είναι ίσως δύ­σκο­λη σε αυτή τη χώρα. Συ­νή­θι­ζα όμως να λέω ότι ακόμη και αν δεν ανα­τρέ­ψα­με την κυ­βέρ­νη­ση, το κί­νη­μα μας δί­δα­ξε πολλά για την πο­λι­τι­κή και για το πώς είναι πραγ­μα­τι­κά ο κό­σμος».

Πώς γί­νε­ται να μην σφα­γιά­στη­καν απλώς από το κα­θε­στώς, όπως τόσοι άλλοι σε ολό­κλη­ρη τη χώρα; Οι ακτι­βί­στριες λένε ότι είχαν εκ­με­ταλ­λευ­τεί πλή­ρως μια αντί­φα­ση στην προ­πα­γάν­δα του κα­θε­στώ­τος, το οποίο ισχυ­ρι­ζό­ταν ότι υπε­ρα­σπί­ζε­ται τις μειο­νό­τη­τες απέ­να­ντι στον βίαιο εξ­τρε­μι­σμό (δη­λα­δή απέ­να­ντι στη σου­νι­τι­κή πλειο­ψη­φία). Αυτό έκανε πιο δύ­σκο­λο για τον στρα­τό να πνί­ξει τη Σουου­έι­ντα στο αίμα. Αυτός ο πε­ριο­ρι­σμός έδωσε στους αν­θρώ­πους εδώ πο­λύ­τι­μο χώρο για να ορ­γα­νω­θούν, αλλά αυτό δεν ήταν κα­θό­λου εύ­κο­λο. Ακτι­βι­στές εξα­κο­λου­θού­σαν να δο­λο­φο­νού­νται και να απα­γά­γο­νται – το κα­λει­δο­σκο­πι­κό φάσμα των δυ­νά­με­ων ασφα­λεί­ας στη Συρία συ­νέ­χι­σε να λει­τουρ­γεί υπό­γεια. Αλλά μέσω της θαρ­ρα­λέ­ας ανυ­πα­κο­ής τους, οι ακτι­βι­στές και οι ακτι­βί­στριες στη Σου­γου­έι­ντα κέρ­δι­σαν τε­λι­κά έναν βαθμό πο­λι­τι­κής ελευ­θε­ρί­ας ανή­κου­στο σε άλλες ελεγ­χό­με­νες από το κα­θε­στώς πε­ριο­χές.

«Δεν βρι­σκό­μα­σταν υπό τον άμεσο έλεγ­χο του κα­θε­στώ­τος εδώ και πε­ρί­που δέκα χρό­νια», επι­βε­βαιώ­νει η Σαφάα. «Γι’ αυτό, όταν ξε­κί­νη­σε το κί­νη­μα, [το κα­θε­στώς] το σκέ­φτη­κε πολύ προ­τού ασχο­λη­θεί μαζί μας στρα­τιω­τι­κά». Η κυ­βέρ­νη­ση είχε κάνει μια προ­σπά­θεια να επα­να­κάμ­ψει το 2018, αφού το ISIS κα­τέ­λα­βε ορι­σμέ­να ανα­το­λι­κά χωριά και πό­λεις και διέ­πρα­ξε σφα­γές σε ολό­κλη­ρη την πε­ριο­χή. «Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, το κα­θε­στώς έφερε το ISIS εδώ», λέει η Σαφάα. «Αλλά ο λαός εδώ ξε­ση­κώ­θη­κε και τους συ­ντρί­ψα­με, τους διώ­ξα­με εμείς οι ίδιοι από την πρώτη κιό­λας μέρα».

Αυτή τη ση­μα­σία της ανε­ξάρ­τη­της στρα­τιω­τι­κής ικα­νό­τη­τας της πόλης το­νί­ζουν πε­ρισ­σό­τε­ρο άλλοι στη Σουου­έι­ντα, ιδίως ο Αλάα, ηγε­τι­κό στέ­λε­χος μιας από τις με­γα­λύ­τε­ρες πο­λι­το­φυ­λα­κές της πόλης, της Λίουα αλ-Τζά­μπαλ, ή αλ­λιώς Ορει­νή Τα­ξιαρ­χία. Έρ­χε­ται μαζί μας στο δια­μέ­ρι­σμα και εξη­γεί τη σχε­τι­κή αυ­το­νο­μία της Σουου­έι­ντα ως απο­τέ­λε­σμα της πο­λε­μι­κής τους δύ­να­μης.

«Μόνο η δική μου πο­λι­το­φυ­λα­κή είχε 4-5.000 άτομα υπό τα όπλα, και υπήρ­χαν πολ­λοί άλλοι», λέει. «Τις πε­ρισ­σό­τε­ρες φορές δεν συ­γκρουό­μα­σταν άμεσα με το κα­θε­στώς. Αλλά αν επι­χει­ρού­σαν οτι­δή­πο­τε, για πα­ρά­δειγ­μα, αν άρ­πα­ζαν έναν από τους αν­θρώ­πους μας στη Δα­μα­σκό ή από μια δια­δή­λω­ση, εμείς αντε­πι­τε­θό­μα­σταν. Απα­γά­γα­με τους στρα­τιώ­τες τους και τους ανταλ­λάσ­σα­με ή απει­λού­σα­με τον διοι­κη­τή τους στην πε­ριο­χή. Τα πράγ­μα­τα λύ­νο­νταν τις πε­ρισ­σό­τε­ρες φορές με αυτόν τον τρόπο».

Περ­πα­τώ­ντας και οδη­γώ­ντας γύρω από τη Σουου­έι­ντα, είναι προ­φα­νές ότι η πόλη και οι γύρω πε­ριο­χές δεν έχουν υπο­στεί την ίδια ολέ­θρια κα­τα­στρο­φή που πα­ρα­τη­ρεί­ται σε άλλα μέρη της Συ­ρί­ας. Δεν υπάρ­χουν κτί­ρια κα­τε­στραμ­μέ­να από πυ­ραύ­λους ή βόμ­βες, ούτε σπί­τια γε­μά­τα σφαί­ρες. Υπάρ­χουν επί­σης πιο όμορ­φα κτί­ρια και κα­τα­στή­μα­τα, πε­ρισ­σό­τε­ρα με­γά­λα κα­τα­σκευα­στι­κά έργα σε εξέ­λι­ξη και λι­γό­τε­ρα ορατά ση­μά­δια φτώ­χειας.

«Σχε­δόν κάθε οι­κο­γέ­νεια στη Σουου­έι­ντα έχει κά­ποιους αν­θρώ­πους έξω από τη χώρα, που στέλ­νουν χρή­μα­τα πίσω», εξη­γεί αρ­γό­τε­ρα ο Ρά­’φατ, ο οδη­γός μου. «Επί­σης, υπάρ­χει με­γα­λύ­τε­ρο πο­σο­στό αν­θρώ­πων που έχουν σπου­δά­σει στο πα­νε­πι­στή­μιο, σε υψη­λό­τε­ρα αμει­βό­με­νες θέ­σεις ερ­γα­σί­ας». Ο Αλάα κάνει μια πα­ρό­μοια επι­σή­μαν­ση, λέ­γο­ντας ότι το με­γα­λύ­τε­ρο μέρος της πο­λι­το­φυ­λα­κής απο­τε­λεί­ται από μορ­φω­μέ­νους αν­θρώ­πους. Είναι αδύ­να­το να επι­βε­βαιω­θούν πολ­λές λε­πτο­μέ­ρειες, καθώς υπάρ­χουν ελά­χι­στα στοι­χεία για τον πλη­θυ­σμό της Συ­ρί­ας (αν και οι με­τα­βα­τι­κές αρχές σχε­διά­ζουν σύ­ντο­μα απο­γρα­φή). Αλλά αυτή η σχε­τι­κά κα­θα­ρή και βιώ­σι­μη πόλη των 500.000 κα­τοί­κων είναι μια γεύση του τι θα μπο­ρού­σε να είναι η Συρία αν η οι­κο­γέ­νεια Άσαντ δεν είχε προ­σκολ­λη­θεί στην εξου­σία με τόσο μα­νια­κό πεί­σμα.

Ο Αλάα είναι ήσυχα αι­σιό­δο­ξος για το μέλ­λον. Αυτή την εβδο­μά­δα, η πο­λι­το­φυ­λα­κή του ανα­κοί­νω­σε την πρό­θε­σή της να συγ­χω­νευ­θεί με την άλλη κύρια το­πι­κή πο­λι­το­φυ­λα­κή, τους Άν­δρες της Αξιο­πρέ­πειας (η πλα­τεία Αξιο­πρέ­πειας είναι η το­πο­θε­σία των πολ­λών δια­δη­λώ­σε­ων που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στην πρω­τεύ­ου­σα της Σουου­έι­ντα). Σε κοινή συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου, και οι δύο δή­λω­σαν την προ­θυ­μία τους να εντα­χθούν σε έναν μελ­λο­ντι­κό συ­ρια­κό στρα­τό. «Θα δια­πραγ­μα­τευ­τού­με με την [Χα­γιάτ Τα­χρίρ ασ-Σαμ (HTS)] ως ισό­τι­μοι», επι­μέ­νει ο Αλάα. Η ενιαία διοί­κη­σή τους έχει πλέον υπό τον έλεγ­χό της 10-12.000 μα­χη­τές.

Η ανα­κοί­νω­σή τους εγκρί­θη­κε από τον πιο επι­φα­νή σεΐχη της πε­ριο­χής, ο οποί­ος έχει από καιρό το­πο­θε­τη­θεί υπέρ του κι­νή­μα­τος. («Αν και είχε πάντα τις δικές του επι­διώ­ξεις που δεν ται­ριά­ζουν ακρι­βώς με τις δικές μας», προει­δο­ποιεί μία από τις γυ­ναί­κες). Ση­μα­ντι­κό είναι ότι τό­νι­σε ότι η Σουου­έι­ντα πρέ­πει να έχει ρόλο στη δια­μόρ­φω­ση της νέας Συ­ρί­ας και όχι απλώς να πλη­ρο­φο­ρη­θεί το απο­τέ­λε­σμα.

Οι άν­θρω­ποι εδώ πα­ρα­μέ­νουν σθε­να­ρά προ­ση­λω­μέ­νοι στην ανε­ξαρ­τη­σία τους, την οποία θε­ω­ρούν ως τη μόνη εγ­γύ­η­ση της ελευ­θε­ρί­ας και των δι­καιω­μά­των τους υπό το νέο κα­θε­στώς. Ο Αλάα εξη­γεί ότι η HTS έστει­λε 35 αυ­το­κί­νη­τα γε­μά­τα με στρα­τιώ­τες την πα­ρα­μο­νή της Πρω­το­χρο­νιάς, ελ­πί­ζο­ντας να κα­τα­λά­βει την πε­ριο­χή αιφ­νι­διά­ζο­ντας τους ντό­πιους μα­χη­τές. «Τους γυ­ρί­σα­με στον αυ­το­κι­νη­τό­δρο­μο και τους εί­πα­με ότι αν μπουν μέσα, θα σφα­για­στούν. Και αυτό ήταν όλο». Ως εκ τού­του, η Σουου­έι­ντα είναι η μόνη επαρ­χία στη Συρία χωρίς ένο­πλη πα­ρου­σία της HTS. Υπάρ­χει, ωστό­σο, ένας απε­σταλ­μέ­νος της HTS, ο Μου­στα­φά αλ-Μπάκ­κουρ, ο οποί­ος στην πράξη λει­τουρ­γεί ως κυ­βερ­νή­της της πε­ριο­χής, κάτι που δεν φαί­νε­ται να ενο­χλεί κα­νέ­ναν.

Υπάρ­χει μια τάση, η οποία εκ­προ­σω­πεί­ται από το κόμμα Λίουα (που δεν συν­δέ­ε­ται με την πο­λι­το­φυ­λα­κή), το οποίο τάσ­σε­ται υπέρ της από­σχι­σης της Σουου­έι­ντα από τη Συρία. Έχουν μια άτυπη συμ­μα­χία με τη δεξιά πτέ­ρυ­γα των Συ­ρια­κών Δη­μο­κρα­τι­κών Δυ­νά­με­ων, των κουρ­δι­κών δυ­νά­με­ων που ελέγ­χουν τη βο­ρειο­α­να­το­λι­κή Συρία, και είναι επί­σης ανοι­χτοί στη συ­νερ­γα­σία με τη Δύση και το Ισ­ρα­ήλ για την επί­τευ­ξη αυτού του στό­χου. Αλλά μου είπαν ότι οι πε­ρισ­σό­τε­ροι άν­θρω­ποι στη Σουου­έι­ντα απορ­ρί­πτουν αυτή την προ­σέγ­γι­ση και ότι το κί­νη­μα ψή­φι­σε να μην επι­τρα­πούν τα συν­θή­μα­τά τους στην πλα­τεία. «Εί­μα­στε Σύ­ριοι, δεν θέ­λου­με να χω­ρι­στού­με», λέει η Σαφάα. Οι άλλοι συμ­φω­νούν.

Υπάρ­χει κά­ποια δια­φω­νία σχε­τι­κά με το πώς θα προ­χω­ρή­σει η με­τά­βα­ση. Ο Αλάα εκ­φρά­ζει κά­ποια επί­μο­νη πι­κρία για όσους υπη­ρέ­τη­σαν στο παλιό κα­θε­στώς: «Ει­λι­κρι­νά, αι­σθά­νο­μαι ότι δεν μπο­ρού­με απλώς να προ­χω­ρή­σου­με – πρέ­πει να ξέ­ρουν ότι ξέ­ρου­με ποιοι είναι, να νιώ­σουν την ντρο­πή». Η Σαφάα δια­φω­νεί: «Χρεια­ζό­μα­στε δι­καιο­σύ­νη, αλλά πρέ­πει να είναι επα­νορ­θω­τι­κή δι­καιο­σύ­νη. Πρέ­πει να ξα­να­χτί­σου­με την αί­σθη­ση της κοι­νό­τη­τας, να συγ­χω­ρή­σου­με ο ένας τον άλλον για τα εγκλή­μα­τα του πα­ρελ­θό­ντος». Ο Ρά­’φατ συμ­φω­νεί: «Θα πρέ­πει να λο­γο­δο­τή­σουν οι ανώ­τε­ροι αξιω­μα­τού­χοι, αλλά οι πε­ρισ­σό­τε­ροι από αυ­τούς έχουν εγκα­τα­λεί­ψει τη χώρα. Ο μέσος στρα­τιώ­της δεν είχε άλλη επι­λο­γή: στρα­το­λο­γή­θη­κε, είχε ένα όπλο στο κε­φά­λι του. Πρέ­πει να ξε­κι­νή­σου­με με μια λευκή σε­λί­δα».

Οι γυ­ναί­κες μι­λούν για την HTS με ένα συ­νη­θι­σμέ­νο μείγ­μα ελ­πί­δας και τρό­μου. «Τα πράγ­μα­τα είναι αρ­κε­τά λο­γι­κά μέχρι στιγ­μής – ο Τζο­λά­νι ενερ­γεί προ­σε­κτι­κά. Οι υπουρ­γοί του έχουν πει και έχουν κάνει λάθος πράγ­μα­τα, αλλά όταν υπάρ­ξει λαϊκή ανα­τα­ρα­χή, τότε ο Τζο­λά­νι τα παίρ­νει πίσω», λέει η Ου­σάϊ­μα. (Ο Αμπού Μο­χάμ­μαντ αλ-Τζο­λά­νι είναι το ψευ­δώ­νυ­μο του ηγέτη του HTS Αχ­μέντ αλ-Σα­ράα, ο οποί­ος έχει γίνει ο ντε φάκτο ηγέ­της της χώρας).

Η Σαφάα πα­ρου­σιά­ζει μια ελα­φρώς δια­φο­ρε­τι­κή προ­ο­πτι­κή. «Ζή­σα­με πολλά χρό­νια κάτω από αυτό το τρο­μα­κτι­κό κα­θε­στώς, με τόσο πολύ φόβο και αγω­νία. Δεν εξα­φα­νί­στη­καν όλα από τη μια μέρα στην άλλη», λέει. «Δεν ξέ­ρου­με καν πραγ­μα­τι­κά πώς θα μοιά­ζει η ελευ­θε­ρία. Επί­σης, σε αυτή την πε­ριο­χή, οι πε­ρισ­σό­τε­ροι από εμάς είναι Δρού­ζοι ... Ανη­συ­χού­με πολύ ότι η νέα κυ­βέρ­νη­ση θα υιο­θε­τή­σει μια αυ­στη­ρή ερ­μη­νεία του Ισλάμ∙ οι ιδέες τους είναι πολύ συ­ντη­ρη­τι­κές».

Ο Αλάα είναι ακόμη πιο επι­φυ­λα­κτι­κός: «Ο άν­θρω­πος ήταν Αλ Κάι­ντα, και πο­λι­τι­κά, εξα­κο­λου­θεί να είναι Αλ Κάι­ντα. Οι ιδέες του δεν ται­ριά­ζουν με τους αν­θρώ­πους εδώ∙ θέ­λου­με ένα προ­ο­δευ­τι­κό, κο­σμι­κό κρά­τος». Αυτοί οι φόβοι δεν είναι κα­θό­λου αβά­σι­μοι. Εκεί όπου η HTS και οι προ­κά­το­χοί της κυ­βέρ­νη­σαν τη βό­ρεια πόλη Ίντλιμπ, οι χρι­στια­νοί και οι δρού­ζοι χω­ρι­κοί υπέ­στη­σαν σο­βα­ρή θρη­σκευ­τι­κή βία και τους έκλε­ψαν τα εδάφη και τα σπί­τια τους. Οι γυ­ναί­κες υπο­χρε­ώ­θη­καν να φο­ρούν χι­τζάμπ και οι συ­ντη­ρη­τι­κοί κοι­νω­νι­κοί κα­νό­νες εφαρ­μό­στη­καν με αυ­στη­ρό­τη­τα. Ενώ ο Τζο­λά­νι έκανε πρό­σφα­τα μια προ­σπά­θεια να αναι­ρέ­σει κά­ποιες από τις χει­ρό­τε­ρες υπερ­βο­λές, έστω και για να κα­τευ­νά­σει την εγ­χώ­ρια και διε­θνή κοινή γνώμη, τα ζη­τή­μα­τα πα­ρα­μέ­νουν και τα εγκλή­μα­τα αυτά δεν έχουν ξε­χα­στεί.

Ωστό­σο, για άλλη μια φορά, όλοι επι­μέ­νουν να κά­νουν διά­κρι­ση με­τα­ξύ της HTS, με την αυ­στη­ρή ερ­μη­νεία του νόμου της Σαρία, και της μου­σουλ­μα­νι­κής κοι­νό­τη­τας στο σύ­νο­λό της. «Η Σουου­έι­ντα έχει δε­χτεί τό­σους πολ­λούς πρό­σφυ­γες από πε­ριο­χές της χώρας στις οποί­ες επι­τέ­θη­κε το κα­θε­στώς. Τους υπο­δε­χτή­κα­με με χαρά∙ δεν έχου­με κα­νέ­να πρό­βλη­μα με κα­νέ­ναν που ζει εδώ», λέει η Σαφάα. «Αλλά [οι HTS] ήταν πα­γι­δευ­μέ­νοι στο Ίντλιμπ για τόσο πολύ καιρό, που δεν ξέ­ρουν πώς είναι η Συρία, πώς είναι η Δα­μα­σκός, η Σουου­έι­ντα, η Ταρ­τούς».

Η Ουσ­σάι­μα πα­ρεμ­βαί­νει: «Δεν υπάρ­χει καμία πε­ρί­πτω­ση να μπο­ρέ­σει [η HTS] να διοι­κή­σει ολό­κλη­ρη τη Συρία όπως το Ίντλιμπ. Αν προ­σπα­θή­σουν, θα ξε­ση­κω­θού­με ξανά. Νι­κή­σα­με το παλιό κα­θε­στώς, έχου­με τις δικές μας πο­λι­το­φυ­λα­κές, τώρα μπο­ρού­με να κά­νου­με τα πάντα».

*Με­τά­φρα­ση: elaliberta.gr

Το πρω­τό­τυ­πο κεί­με­νο στα αγ­γλι­κά: https://​redflag.​org.​au/​article/​we-​can-​do-​anything-​now-​how-​activists-​in-​t...