Έχω γράψει πολλές φορές για το κέντρο «φιλοξενίας» των προσφύγων στην Ριτσώνα και θα ξαναγράψω τώρα γιατί η κατάσταση όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο απάνθρωπη.

Τα τελευταία νέα έχουν ως εξής. Την προηγούμενη Δευτέρα 22/08 μετά από τα πολλά κρούσματα ηπατίτιδας Α τα οποία συνεχίζουν και τον συνεχή εμπαιγμό των προσφύγων από τους διαχειριστές του στρατοπέδου, από τις μκο ,το πρώην δίκτυο αλληλεγγύης το οποίο μετονομάστηκε σε ΙΟΜ και το Ερυθρό Σταυρό ελληνικό και διεθνή ένας μεγάλος αριθμός των προσφύγων με κάποια μικρά γεγονότα τα οποία όμως ξεχείλισαν το ποτήρι έδιωξαν από το στρατόπεδο τους πάντες. Ταυτόχρονα μια-δυο ημέρες μετά 10 έγκυες γυναίκες ξεκίνησαν απεργία πείνας και νερού το οποίο γεγονός βάζει σε μεγάλο κίνδυνο και τα κυοφορούμενα έμβρυα αλλά και τις ίδιες. Οι πρόσφυγες ξεκίνησαν καθημερινά να κάνουν συνελεύσεις και να επικοινωνούν με άλλα κέντρα φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.

Τα κρούσματα ηπατίτιδας Α συνεχίζουν, οι υποδομές συνεχίζουν να παραμένουν ίδιες και αυτές η γενεσιουργός αιτία των κρουσμάτων, συνεχίζουν οι κρατικοί φορείς να μην ενημερώνουν τους πρόσφυγες για το τι θα γίνει με τις αιτήσεις ασύλου και ο εμπαιγμός συνεχίζεται, χωρίς να μπορούν να μπουν μέσα στον χώρο του στρατοπέδου κανένας εκτός από ανεξάρτητους αλληλέγγυους που δεν έχουν ως επάγγελμα την αλληλεγγύη και οι πρόσφυγες το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Όμως όταν έρχονται τα στραβά και οι μικρές ήττες για το κρατικό σύστημα και τα υποσυστήματά του υπάρχουν τρόποι που χρησιμοποιούν για να τα αντιμετωπίσουν. Ένας τέτοιος τρόπος φάνηκε να είναι το ρεπορτάζ του Λαμια σταρ το οποίο αντί να καταγράψει και να καταδείξει την απελπισία των προσφύγων από τις απάνθρωπες συνθήκες και το αβέβαιο μέλλον, τους παρουσίασε ως αχάριστους οι οποίοι θέλουν να οικειοποιηθούν τον χώρο του στρατοπέδου κάνοντας κατάληψη. Μια συνέλευση των διαχειριστών η οποία δεν έγινε από τον φόβο των «κανίβαλων» προσφύγων μέσα στον χώρο του στρατοπέδου.

Αν αυτή την στιγμή που τα πράγματα φαίνονται να οξύνονται παντού δεν κάνουμε κάτι στο πολύ κοντινό μέλλον θα είμαστε υπόλογοι στην συνείδησής μας. Γιατί με το πρόβλημα(πρόβλημα αυτούς που δημιούργησαν πρόσφυγες) που υπάρχει σχετικά με την συμφωνία Τουρκίας-Ε.Ε.-Ελλάδας αλλά και το κεφάλι που πάνε να σηκώσουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες(πράγμα που με χαροποιεί ιδιαίτερα) νομίζω ότι θα δούμε καταστάσεις ιδιαίτερα σκληρές για τους πρόσφυγες αλλά και για αυτούς που δεν επαγγέλονται αλληλέγγυοι.

Ευχής έργο θα ήταν να υπάρξει ένας πανελλαδικός συντονισμός μεταξύ των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα με έναν ταυτόχρονο συντονισμό των ανεξάρτητων αλληλέγγυων. Η αλληλεγγύη είναι το δικό μας όπλο που άνετα μπορεί να αναμετρηθεί με αυτούς που δολοφονούν ανθρώπους και μετά τους μετατρέπουν σε σκλάβους.

Ετικέτες