Με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου και πορεία προς τη βουλή, ολοκληρώθηκαν οι αντιφασιστικές εκδηλώσεις, ανήμερα της μαύρης επετείου της απριλιανής χούντας. Ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης και αντιφασιστικής καταδίκης έγιναν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.

Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 21/4, πολλές και πολλοί βρέθηκαν στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία με τη συμμετοχή του Φοίβου Δεληβοριά και άλλων καλλιτεχνών και κεντρικά συνθήματα "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία" και "Ποτέ ξανά φασισμός". Στα διαλείμματα των τραγουδιών, χαιρετισμούς απεύθυναν οι συνδικαλιστές Ν. Αδαμόπουλος και ο Α. Σταματόπουλος που διώκονται για τη δράση τους, ο Α. Ρήγος εκ μέρους των αντιδικτατορικών αγωνιστών και εκπρόσωποι αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων, που δίνουν καθημερινές μάχες στις γειτονιές, τους τόπους δουλειάς και τα σχολεία, ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή.

Ακολούθησε πορεία προς τη βουλή, η οποία στάθηκε για λίγο έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Β. Σοφίας, στην οποία πήραν μέρος πάνω από 1.500 άτομα. «Όχι άλλες φυλακές/κλείστε τις τώρα/και βρείτε μας δουλειές», «Δένδιας/κανάλια/και νεοναζί/όλα τα καθάρματα δουλεύουνε μαζί» και «20 χρόνια τώρα/ζεστή φιλοξενία/σκούπες, απελάσεις/και μαύρη εργασία» ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

46 χρόνια μετά την επιβολή της χούντας, κάποιοι θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία ή καλλιεργούν συστηματικά μύθους (30% του εκλογικού σώματος θεωρεί πως «στη δικτατορία τα πράγματα ήταν καλύτερα...», χωρίς να σημαίνει ότι είναι φιλοχουντικό, λέει έρευνα στη σημερινή "Ε") για να απαξιώσουν τις ιδέες και τη δράση του κινήματος και της Αριστεράς και ταυτόχρονα να κρύψουν τις ευθύνες του αστικού κόσμου και το αληθινό πρόσωπο των νεοναζί της Χ.Α. Τη στιγμή που δεχόμαστε ολόπλευρη επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, στην εποχή της «εσωτερικής υποτίμησης» και του κράτους «έκτακτης ανάγκης», μοναδική απάντηση είναι το δυνάμωμα των συλλογικών μας αγώνων ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, του ρατσισμού και της καταστολής, ενάντια στην κυβέρνηση και στα πολιτικά τέκνα των συνταγματαρχών. 

Θεσσαλονίκη (ανταπόκριση από Γιώργο Τεκίρδαλη)

Στην αντιφασιστική πορεία που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη "μαύρη" επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη συμμετείχαν πάνω από 1.000 αντιφασίστες διαδηλωτές. Μετά τη συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου, η πορεία κατευθύνθηκε προς την παραλία, κ μέσω της Λεωφόρου Νίκης, πέρασε από το Λευκό Πύργο για να καταλήξει στην Καμάρα. Στην πορεία κυριάρχησαν αντιφασιστικά και αντιμνημονιακά συνθήματα, όπως: "Φασίστες και αφεντικά δουλέυουνε μαζί/ τσακίστε τα μνημόνια και τη Χρυσή Αυγή!" Μεταξύ άλλων συμμετείχαν, οι Αντιφασιστικές Επιτροπές Φαλήρου και Τούμπας, η Αντιφασιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών, η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Καλαμαριάς, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, η ΚΕΕΡΦΑ, η Δημοτική Κίνηση Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Ξεκίνημα, η ΟΚΔΕ, η Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης, η Good As Youth, καθώς κι η βουλεuτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσ/νίκης Γιάννα Γαϊτάνη.

       

Ετικέτες