Το Σάββατο 23/11 πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στην Τούμπα στη Θεσσαλονίκη.

Η τοπική αυτή κινητοποίηση ήταν μια πρωτοβουλία της Δ' ΕΛΜΕ και συνδιοργανώθηκε μαζί και με άλλα σωματεία (Α΄, Γ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ, Γ' σύλλογος εκπ/κών Α'βάθμιας εκπ/σης "Ο Πλάτων", σωματείο εργαζομένων ΕΥΑΘ, εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3, σωματείο μισθωτών εκπ/κών Θεσ/νίκης) και συλλογικότητες (πρωτοβουλία κατοίκων Τούμπας, αντιφασιστική επιτροπή εκπ/κών, αντιφασιστική επιτροπή Τούμπας, επιτροπή αλληλεγγύης στου πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, Homophonia, ΚΑΡ, ΚΕΕΡΦΑ, δημοτική κίνηση "Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή πόλη", Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη) και στηρίχθηκε και από άλλους φορείς.

Στη συγκέντρωση τον πρώτο χαιρετισμό έκανε η Ελένη Ζυμβρακάκη –πρόεδρος της Δ΄ ΕΛΜΕ- εκ μέρους όλων των ΕΛΜΕ που καλούσαν στην κινητοποίηση. Ιδιαίτερη υποδοχή με έντονο χειροκρότημα επιφύλαξαν οι συγκεντρωμένοι στην ομιλήτρια που ήρθε να χαιρετίσει –μετά από κάλεσμα των διοργανωτών- εκ μέρους της επιτροπής αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ. Θερμή υποδοχή υπήρξε και στην Κυριακή Μάλαμα εκπρόσωπο των εργαζομένων της ΕΡΤ3 η οποία μίλησε για τον αγώνα τους που συνεχίζεται και αφορά όλη την κοινωνία. Αλλά και στον εκπρόσωπο των Τούρκων Πολιτικών Προσφύγων που μίλησε για το δίκιο του πολύ σκληρού αγώνα που διεξάγουν ενάντια στην  έκδοση αγωνιστών στην Τουρκία. Αλλά μεγάλη προσοχή έδωσαν οι συγκεντρωμένοι και στον εκπρόσωπο της Homophoniaπου μίλησε για την εξόντωση των ομοφυλόφιλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί αλλά και τις διακρίσεις εναντίον τους σήμερα. Χαιρέτισαν ακόμα ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Α΄ θμιας εκπαίδευσης «Ο Πλάτων» Μάκης Τσουμάνας, ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκης -  Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, εκπρόσωπος της ΚΑΡ, της ΚΕΕΡΦΑ, της Αντιφασιστικής Επιτροπής Τούμπας. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Παραβρέθηκαν ακόμα ο πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ -Θ, μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, και μέλη των ΔΣ των ΕΛΜΕ της πόλης,

Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες διαδηλωτές ήταν πολύ δυναμική. Κινήθηκε στην περιοχή της Άνω και Κάτω Τούμπας φωνάζοντας αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά, αντιναζιστικά συνθήματα και συνθήματα κατά της ΧΑ και υπέρ καταπιεσμένων μειονοτήτων (όπως μετανάστες, ομοφυλόφιλους), ταυτόχρονα όμως και συνθήματα ενάντια στα μνημόνια και τους τραπεζίτες. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια ενώ οι περισσότεροι άκουγαν με ενδιαφέρον συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ή «Το αίμα του Παύλου δε θα ξεχαστεί, το φασισμό τσακίζουν αγώνες μαζικοί». Το «Ποτέ ξανά φασισμός» ακούστηκε πολλές φορές ταυτόχρονα από όλο το μήκος της πορείας δίνοντας και το στίγμα της κινητοποίησης.

Το γεγονός ότι η κινητοποίηση ξεκίνησε και στηρίχθηκε από σωματεία εργαζομένων δίνει κατά τη γνώμη μας τη σωστή κατεύθυνση στην αντιφασιστική δράση, καθώς πιστεύουμε ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να τσακιστεί ο φασισμός, κύριος στόχος του οποίου είναι να εξαλείψει κάθε εργατικό δικαίωμα. Επίσης, πολύ σημαντικό στοιχείο της διοργάνωσης ήταν ότι ΣΥΝαποφασίστηκε και ΣΥΝδιαμορφώθηκε από τους παραπάνω φορείς (ως προς το πού, το πότε και τον χαρακτήρα της).

Το ευτυχές είναι ότι όλοι οι συνδιοργανωτές εκφράζουν τη διάθεση να συνεχιστεί η κοινή δράση στην περιοχή. Η συστηματοποίηση της παρέμβασης στη γειτονιά είναι, πιστεύουμε, απαραίτητη. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά ενότητας και συνεργασίας εργατικών σωματείων - αντιφασιστικών κινήσεων αλλά και συστηματοποίησης της τοπικής δράσης θα πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε επόμενη κινητοποίηση-πρωτοβουλία, ώστε να συσπειρωθεί γύρω μας κάθε κάτοικος που αντιμάχεται το φασισμό και θέλει να παλέψει ενάντια στα μνημόνια. Έτσι, μπορεί να δημιουργηθεί ένας μαζικός και μόνιμος συντονισμός στην περιοχή με χαρακτηριστικά την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά και της δημοκρατίας. Έτσι ο αγώνας ενάντια στα μνημόνια θα συνδεθεί με τον αγώνα για τη δημοκρατία κάτι που θα στερήσει από τους φασίστες ζωτικό χώρο και θα τους απομονώσει. Ένας τέτοιος συντονισμός θα είναι πολύτιμος και για τους αγώνες που αναπτύσσονται γιατί θα είναι μια κοινωνική ασπίδα υπεράσπισής τους. Με τον ίδιο τρόπο θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει αντιφασιστική παρέμβαση σε κάθε γειτονιά!

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ - ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Ετικέτες