Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που ασχολούνται με το Προσφυγικό προχώρησαν σε μια πρωτοφανή ενέργεια επίδειξης ασυδοσίας, καθώς απειλούν με απολύσεις τους εργαζόμενους σε αυτές που αρνούνται να κάνουν εξώσεις στους πρόσφυγες.

Το πρόβλημα προφανώς δεν ξεκίνησε αποκλειστικά από τους ίδιους τους εργοδότες.

Ήταν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η ίδια η κυβέρνηση που στις αρχές του περασμένου Μάρτη δημοσίευσε απόφαση η οποία προβλέπει τις πρώτες μαζικές εξώσεις προσφύγων που διαμένουν σε διαμερίσματα και camps χρηματοδοτούμενα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η κυβέρνηση βέβαια, παρά το ότι τα στελέχη της κόπτονται για τα αντιρατσιστικά αισθήματά τους, ουδεμία πρωτοβουλία πήρε ώστε να μη γίνουν αυτές οι εξώσεις. Αντίθετα, έχει αφήσει ανεξέλεγκτες τις ΜΚΟ να απειλούν με απόλυση τους εργαζόμενους σε αυτές.

Όπως καταγγέλλει το ΣΒΕΜΚΟ (Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ) «ζητούν από εμάς, τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους σε αυτές, να πραγματώσουμε τις εξώσεις, ενημερώνοντας τα υπό έξωση άτομα να εγκαταλείψουν τη στέγη τους και αξιολογώντας ποια από αυτά δικαιούνται ολιγόμηνη παράταση διαμονής. Με λίγα λόγια, απαιτούν από εμάς, τις/τους επισφαλώς εργαζόμενες/εργαζόμενους σε ΜΚΟ να συμβάλουμε με την εργασία μας στην περαιτέρω εξαθλίωση του προσφυγικού πληθυσμού και να οδηγήσουμε ανθρώπους στην αστεγία και τη φτώχεια. Όσες και όσοι από μας αρνούνται να υλοποιήσουν την απόφαση απειλούνται με απόλυση ή βλαπτικές μεταβολές».

Είναι δεδομένο ότι οι εξώσεις και η περαιτέρω εξαθλίωση των προσφύγων δεν θα τελειώσουν σήμερα ή αύριο ή σε 30 μέρες. Οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ δείχνουν στην πλειοψηφία τους ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δουλέψουν σαν ρομπότ. Επιλέγουν να αγωνιστούν και να μην υποκύψουν στον μπαμπούλα της απόλυσης, στην εντατικοποίηση, την επισφάλεια στην εργασία τους και τις συνεχείς εργατικές παραβιάσεις από τους εργοδότες τους.

Ετικέτες