Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής (24/10), η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Μπόλαρη, σχετικά με τις συζητήσεις κυβέρνησης και τρόικας για την απελευθέρωση των απολύσεων και τις επερχόμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, με νέες περικοπές συντάξεων και αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης. Από Νοέμβρη έρχεται νέο δώρο για την εργοδοσία.

Ο υφυπουργός Εργασίας, κ. Β. Κεγκέρογλου, ουσιαστικά παραδέχτηκε την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα και ότι δεν υπάρχει καμία προστασία από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, προαναγγέλλοντας πιο εύκολες απολύσεις! Έκανε λόγο μάλιστα για "έκτακτες συνθήκες", που επιβάλουν ακόμα ένα κυβερνητικό δώρο στην εργοδοσία, εφόσον παραδέχτηκε ότι υπάρχει δέσμευση, μέσα στον Νοέμβριο, να εξεταστούν ποιες μεταβολές- με βάση μελέτη που ετοιμάζει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας- θα καταστούν αναγκαίες, προφανώς στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, παρόλο που η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 30%.

Με καυστικό τρόπο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη, σημείωσε χαρακτηριστικά στην απάντησή της:
«Μας λέτε, δηλαδή, για το θέμα των ομαδικών απολύσεων ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο που δεν ελέγχεται. Πράγματι, με το όργιο χρήσης του άρθρου 99 καταλήγουν πολλοί εργαζόμενοι να μην μπορούν να διεκδικήσουν ούτε τις πετσοκομμένες αποζημιώσεις ούτε και ταμείο ανεργίας. Αλλά οι έκτακτες συνθήκες, που επικαλείστε, αφορούν μόνο τους εργαζόμενους που πλήρωναν εδώ και χρόνια εισφορές και δεν αφορούν τους εργοδότες που είδαν να μειώνονται οι εργοδοτικές τους εισφορές. Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων θα εξυπηρετήσει κυρίως τα σχέδια μεγάλων κλάδων του κεφαλαίου, όπως είναι οι τραπεζίτες, οι οποίοι εξακολουθούν παρά την κρίση να έχουν μεγάλα κέρδη. Ήταν πολύ προκλητικό αυτό που είπε ο κ. Σαμαράς, ότι οι άνεργοι είναι όσοι οι μετανάστες. Είναι όσοι οι απολυμένοι εργαζόμενοι, για τους οποίους δεν παίρνετε κανένα μέτρο».

Σε σχέση με το Ασφαλιστικό Σύστημα, ο κ. υφυπουργός, όπως επανειλημμένα έχει κάνει και ο υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, οχυρώθηκε πίσω από τα όσα ήδη προβλέπουν οι αντιασφαλιστικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί. Αυτές δηλαδή που προβλέπουν νέο "ψαλίδι" σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. 

Τέλος, παρά τα μεγάλα λόγια του κ. Κεγκέρογλου, περί πάταξης της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, που θα καλύψουν το "κενό" των 2,1 δισ. των ασφαλιστικών ταμείων, μια νέα επίθεση στις κυρίες συντάξεις και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, είναι ο πιθανότερος τρόπος για να κλείσει αυτό το "κενό".

Προκειται για μια κυβέρνηση, πραγματικά, πολεμική μηχανή στα χέρια των δυνάμεων του κεφαλαίου, με την πολιτική της πολλαπλασιάζει τους ανέργους και διαλύει την κοινωνική ασφάλιση. Μοναδική σωτηρία είναι η ανατροπή της.  

Δείτε το βίντεο

http://stokokkino.gr/article/3015/I-kubernisi-eksupiretei-ta-sumferonta-tis-ergodosias

Ετικέτες