Με πρωτοβουλία του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ πραγματοποιήθηκε στις 29/1/2016 στο Ε/Γ- Ο/Γ πλοίο «BLUE HORIZON» μαζική απεργιακή σύσκεψη του κλάδου προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις που αφορούν το πρόβλημα των κοινωνικοασφαλιστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου και το οποίο διαλύει τον αρχαιότερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας μας, οδηγεί τα εναπομείναντα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα στον Καιάδα και την κοινωνική ασφάλιση στην απαξίωση.

Επίσης κεντρικό θέμα της σύσκεψης ήταν η καλύτερη οργάνωση, συμμετοχή, κινητοποίηση και περιφρούρηση της απεργιακής κινητοποίησης που είναι σε εξέλιξη σε πανελλαδική κλίμακα και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

Μιλώντας στην σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο του κλάδου και της ΠΕΝΕΝ στους αγώνες των Ναυτεργατών, στον σωστό ταξικό προσανατολισμό τους, στην διατύπωση του διεκδικητικού πλαισίου με αιτήματα που συσπειρώνουν το σύνολο του Ναυτεργατικού κόσμου εν ενεργεία και απόμαχους της θάλασσας.

Κατήγγειλε έντονα την νεομνημονιακή κυβερνητική και ναυτιλιακή πολιτική η οποία συνεχίζει στην ίδια ρότα της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου διατηρώντας, ενισχύοντας και διευρύνοντας τα σκανδαλώδη προνόμια τους.

Στα πλαίσια αυτά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το σχέδιο νόμου λαιμητόμο προωθεί ριζικές ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση των Ναυτικών με νέες περικοπές και μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις και στις εφάπαξ παροχές των Ταμείων Πρόνοιας.

Την ίδια στιγμή που προωθούνται αυτές οι σφαγιαστικές αλλαγές η κυβέρνηση αφήνει άθικτο και αλώβητο το θεσμικό πλαίσιο και την επιχειρηματική ασυδοσία των εφοπλιστών.

Τσίπρας – Δραγασάκης – Σταθάκης – Αλεξιάδης – Δρίτσας διακηρύσσουν σε κάθε ευκαιρία την πίστη και την υποταγή τους στο εφοπλιστικό κεφάλαιο το οποίο χάρη σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο και την υπερεκμετάλλευση των Ναυτεργατών (ελλήνων και αλλοδαπών) έχει αποκομίσει αστρονομικά και ιλιγγιώδη κέρδη με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να φιγουράρουν στην κορυφή της παγκόσμιας ελίτ του πλούτου!!

Πρόκειται για μια άθλια αντικοινωνική πολιτική που δείχνει τον πλήρη εγκλωβισμό και την υποταγή τους στα συμφέροντα του πλούτου. Αυτή είναι η ουσία της «αριστερής» πολιτικής που έχουν δρομολογήσει από την πρώτη στιγμή που κατάφεραν με ψεύτικες υποσχέσεις να παραπλανήσουν και να εξαπατήσουν τον λαό και τους εργαζόμενους και να τους αποσπάσουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο τους.

Στο διάστημα του ενός έτους στην κυβέρνηση έχουν δείξει απτά δείγματα γραφής τίνος συμφέροντα υπηρετούν με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν αλλά και τα ολέθρια και καταστροφικά αποτελέσματα που παράγει αυτή η πολιτική τους για τον λαό και τους εργαζόμενους.

Οι επιχειρούμενες αλλαγές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας δεν είναι μόνο ο τυπικός ενταφιασμός της συμβιβασμένης αυτής αριστεράς αλλά είναι βέβαιο ότι το ανερχόμενο κίνημα αντίστασης ενάντια στην πολιτική τους θα σημάνει και το πολιτικό τους τέλος, δηλαδή την ανατροπή τους.

Κλείνοντας τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης για τον μεγάλο απεργιακό αγώνα της 4/2/2016 και την ανάγκη ο αγώνας αυτός να ενταθεί, να επεκταθεί και να κλιμακωθεί με την συμμετοχή και τον συντονισμό του εργατικού κινήματος, των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών της μικρομεσαίας αγροτιάς και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να αναδειχθούν και οι στόχοι, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις που πρέπει να αφορούν το σύνολο των παλιών και νέων μνημονιακών πολιτικών καθώς και της διατύπωσης ενός άλλου εναλλακτικού δρόμου έξω από τα δεσμά και την εξάρτηση του ευρωμονόδρομου.  

Σημειώνουμε ότι ανάλογες συσκέψεις με τον κλάδο πραγματοποιούν τα κλιμάκια και οι δυνάμεις της ΠΕΝΕΝ σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας.

Μετά από μια πλούσια διαλογική και εποικοδομητική συζήτηση στην οποία εκφράστηκαν και διατυπώθηκαν μια σειρά προτάσεις και παρατηρήσεις, τα μέλη της ΠΕΝΕΝ ομόφωνα ενέκριναν τον σχεδιασμό της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ και εξουσιοδότησαν το Προεδρείο να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του για την επιτυχία των αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ετικέτες