Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος). Μαζικά και ενωτικά, εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι και συνταξιούχοι απαίτησαν να φύγει τώρα η κυβέρνηση της λιτότητας και του αυταρχισμού.

Τη στιγμή που κυβέρνηση και τρόικα προσπαθούν να διαμορφώσουν τη νέα «μνημονιακή θηλιά» για τους εργαζόμενους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, ένα μεγάλο ποτάμι κόσμου κατέκλυσε από τις 11.00 το πρωί, μέχρι αργά το μεσημέρι, το κέντρο της Αθήνας,.

Παρά τις διαφορετικές προσυγκεντρώσεις (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, στα Χαυτεία οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ και του ΣΥΡΙΖΑ, στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ και στο Μουσείο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο αντιεξουσιαστικός χώρος), οι διαδηλωτές συγκρότησαν ουσιαστικά μια κοινή πορεία, πολλών χιλιάδων, υπενθυμίζοντας ότι η δύναμη που μπορεί να ανατρέψει κυβερνήσεις και να παίξει καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, δηλ. η εργατική-λαϊκή αντίσταση, είναι εδώ. Και μάλιστα εκφράζεται μαζικά, σε μεγάλα κεντρικά γεγονότα, όπως η σημερινή πανεργατική απεργία, όπως στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου πριν λίγες μέρες.

Για αυτό και τα κυρίαρχα συνθήματα, πέρα από τα αιτήματα για δουλειά, μισθούς και ασφαλιστικά δικαιώματα, καλούσαν σε ανατροπή της συγκυβέρνησης.

Ιδιαίτερα μαζικά τα μπλοκ πολλών σωματείων (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΜΕ-ΟΤΕ, Λιμενεργάτες, ΕΑΒ κ.α.). Φυσικά, δεν μπορούσαν να λείπουν οι εργαζόμενοι που βρίσκονται καθημερινά στο δρόμο του αγώνα, όπως οι σχολικοί φύλακες, οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και της ΒΙΟΜΕ, ενώ οι περισσότεροι διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους μπαλόνια που προτρέπουν σε μποϊκοτάζ της Coca Cola.

Ξεχωριστό τόνο στην κινητοποίηση έδωσε και η συμμετοχή των Σύριων προσφύγων, που βρίσκονται εδώ και μέρες στην πλατεία Συντάγματος με τα παιδιά τους, ζητώντας ελεύθερη μετακίνηση σε χώρες της ΕΕ.

Εντυπωσιακά για άλλη μια φορά, τα μπλοκ του ΜΕΤΑ και του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλές χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους στις γραμμές τους. Ανάμεσά τους, πολλοί βουλευτές και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαζική ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Η πορεία του ΠΑΜΕ κατευθύνθηκε στη βουλή μέσω της Πανεπιστημίου.

Η σημερινή επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας, απαιτεί συνέχεια και κλιμάκωση των μαζικών εργατικών αγώνων. Στη μάχη ενάντια στην ψήφιση του προϋπολογισμού στις 7/12, η συγκυβέρνηση που τρεκλίζει, πρέπει να δεχτεί ακόμα ένα ισχυρό χτύπημα από τη λαϊκή οργή. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε στο πεζοδρόμιο! Μπορούμε να επιβάλουμε την κυβέρνηση της Αριστεράς «από τα κάτω»! 

ΜΕΤΩΠΟ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Οργή λαού στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις σ’ όλη τη χώρα

Το ποτάμι των απεργών που σήμερα πλημμύρισε  τους δρόμους της Αθήνας,  της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων, έδωσε μήνυμα συνέχισης της αντίστασης και του αγώνα απέναντι στις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές  πολιτικές.

Οι εργαζόμενοι με τη συμμετοχή τους στην απεργία και τα μεγάλα συλλαλητήρια δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα  που προωθούνται από τη συγκυβέρνηση και την τρόικα.

Φάνηκε καθαρά ότι όχι μόνο δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης περί του τέλους του μνημονίου, αλλά αντιλαμβάνονται ότι Κυβέρνηση και τρόικα προωθούν ένα νέο καταστροφικό μνημόνιο που θα συντηρήσει την ανεργία στα ύψη και θα πλήξει για μια ακόμα φορά τα εργατικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου κύκλου εργατικών και λαϊκών αγώνων με τελικό στόχο την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών και της μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι και μαζί με όλα τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από αυτές τις πολιτικές πρέπει να συντονίσουν τη δράση τους με στόχο να μην περάσει η πλήρης διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η απελευθέρωση των απολύσεων, οι νέες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις καθώς και το χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Αντίθετα να διεκδικήσουν το σταμάτημα των απολύσεων,  ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων, να αγωνιστούν για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και για ουσιαστική στήριξη της δημόσιας υγείας, της  παιδείας και της πρόνοιας.

Να κάνουν τέλος πράξη τα συνθήματα  που στις σημερινές διαδηλώσεις ήταν στο στόμα όλων των εργαζομένων ότι: «ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ» και «Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ – ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ».

Ετικέτες