Αναστάτωση έχει προκληθεί στα αγγλικά πανεπιστήμια ύστερα από την απόφαση του UCU (University and College Union) να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις λόγω της μείωσης των συντάξεων που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα αφορούν – αν περάσουν-  τους καθηγητές πανεπιστήμιων, ιδιαιτέρως τους νεότερους, που εργάζονται στα πανεπιστήμια που έχουν ιδρυθεί μέχρι το 1992 και εντάσσονται στο USS (University Superannuation Scheme), προβλέπουν το καθορισμό των συντάξεων όχι από τις εισφορές των εργαζομένων, αλλά από την αξία τους στο χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με το UCU, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά του ρίσκου στους εργαζόμενους και ενδεχόμενη πτώση της αξίας των μετοχών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειώσεις συντάξεων κατά 75%. Παρά τη δεδηλωμένη διαφωνία του, το UCU, προσήλθε σε διαπραγματεύσεις οι οποίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο μετά την αποχώρηση της κυβερνητικής πλευράς. Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν απεργίες σε 61 πανεπιστήμια σε όλη την Αγγλία ξεκινώντας από την Πέμπτη 22/2.

Συνολικά το πρόγραμμα των απεργιών είναι ως εξής:
Εβδομάδα 1η- διήμερη απεργία 22 και 23 Φεβρουαρίου
Εβδομάδα 2η – τριήμερη απεργία 26-28/2
Εβδομάδα 3η -τετραήμερη απεργία 5-8/3
Εβδομάδα 4η – πενθήμερη απεργία 12-16/3

Στόχος του UCU είναι η επιστροφή της κυβερνητικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αν αυτό δεν γίνει εφικτό προς το παρόν φαίνεται να φημολογείται ένα δεύτερο κύμα απεργιών. Επίσης κατά τη διάρκεια της απεργίας το UCU έχει δώσει οδηγίες ώστε οι καθηγητές/τριες να μην κάνουν μαθήματα, να μην απαντούν στα μέιλ, να μην διορθώνουν και να μην αναπληρώσουν τα μαθήματα που θα χαθούν τις ημέρες των απεργιών.

Το διοικητικό συμβούλιο του φοιτητικού συλλόγου του Σέφιλντ και πολλών άλλων πανεπιστημίων πήραν θέση υπέρ της απεργίας, θεωρώντας ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης λογοδοτούν στην περεταίρω εμπορευματοποίηση του πανεπιστήμιου και στην υποβάθμιση των σπουδών. Μάλιστα, σε μια εποχή που τα δίδακτρα των φοιτητών/τριών αυξάνονται συνεχώς, είναι παράλογο να μην δίνονται χρήματα για τις συντάξεις των εργαζομένων. Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι το κλίμα μέσα στις τάξεις των φοιτητών είναι ευνοϊκό, επικεντρώνοντας κυρίως την κριτική τους προς τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστήμιου, οι οποίες σε αντίθεση με άλλες δεν έχουν υποστηρίξει δημοσίως τα αιτήματα των απεργών. Ταυτόχρονα, έχει φτιαχτεί και ένα πρόγραμμα αντιμαθημάτων τις ημέρες της απεργίας με έμφαση σε περισσότερο κοινωνικά θέματα σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των φοιτητών/τριών. Τέλος, φαίνεται ότι η συμμετοχή των διδασκόντων στην απεργία θα είναι υψηλή.
 

Ετικέτες