Δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από την Επιτροπή πρακτικών της Συνέλευσης της Μαδρίτης για την απεργία στις 8 Μάρτη. Συγκεκριμένα παραθέτουμε την εισαγωγή του κειμένου "Επιχειρηματολογία", γραμμένο από την επιτροπή πρακτικών της Συνέλευσης της Μαδρίτης για την απεργία της 8 Μάρτη, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της απεργίας. Σε αυτό εξηγούνται τα κίνητρα της απεργίας, ομαδοποιημένα σε τέσσερις θεματικούς άξονες (βία, σώμα, σύνορα, οικονομία) και τους διάφορους τύπους απεργίας που έχουν προκηρυχτεί. Όπως φαίνεται και στο ίδιο το κείμενο, πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς, είναι ένα κείμενο πρότασης και δράσης για τη διαδικασία πραγματοποίησης της φεμινιστικής απεργίας". Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το βρείτε στο http://hacialahuelgafeminista.org/que-es-la-huelga-feminista.

Το 2017, το φε­μι­νι­στι­κό κί­νη­μα ορ­γά­νω­σε μια διε­θνή γυ­ναι­κεία στάση ερ­γα­σί­ας στις 8 Μάρτη. Έκτο­τε βρί­σκε­ται στη δια­δι­κα­σία προ­ε­τοι­μα­σί­ας μιας φε­μι­νι­στι­κής γε­νι­κής απερ­γί­ας για το 2018.Στη Μα­δρί­τη, από το μήνα Μάιο, κάθε οκτώ του μήνα πραγ­μα­το­ποιεί­ται μια Συ­νέ­λευ­ση για την προ­ε­τοι­μα­σία της απερ­γί­ας της 8 Μάρτη, με με­γά­λη συμ­με­το­χή γυ­ναι­κών. Και σε αυτή λει­τουρ­γούν διά­φο­ρες επι­τρο­πές: πρα­κτι­κών, νο­μι­κών, επι­κοι­νω­νί­ας, διε­θνών, δρά­σε­ων. Επι­πλέ­ον υπάρ­χει και επι­τρο­πή που είναι υπεύ­θυ­νη για το δια­πε­ρι­φε­ρεια­κό συ­ντο­νι­σμό με άλλες φε­μι­νι­στι­κές επι­τρο­πές για τις 8 Μάρτη.

Ερ­χό­μα­στε από μα­κριά, έχου­με μια μακρά φε­μι­νι­στι­κή ιστο­ρία και έχου­με κάνει μια δια­δρο­μή πολ­λών 8 Μάρτη όπου βγή­κα­με στους δρό­μους, στις πλα­τεί­ες, με στόχο να δια­τα­ρά­ξου­με την τάξη του κό­σμου και του ετε­ρο­πα­τριαρ­χι­κού, ρα­τσι­στι­κού, φι­λε­λεύ­θε­ρου λόγου.

Με το σύν­θη­μα "Ούτε μία λι­γό­τε­ρη, μας θέ­λου­με ζω­ντα­νές" που φώ­να­ζαν οι Αρ­γε­ντί­νες φε­μι­νί­στριες, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η πρώτη πα­γκό­σμια απερ­γία γυ­ναι­κών της ερ­γα­σί­ας και της ανα­πα­ρα­γω­γής,  στις 8 Μάρτη 2017. Εκα­τομ­μύ­ρια γυ­ναι­κών από 70 χώρες, από την Αρ­γε­ντι­νή μέχρι την Πο­λω­νία, από την Τουρ­κία μέχρι τις ΗΠΑ, από τη Βρα­ζι­λία μέχρι την Ιτα­λία και τα δικά μας μέρη, δια­δώ­σα­με  τις ιδέες μας η μια στην άλλη και κα­τα­λά­βα­με τους δρό­μους για να κά­νου­με ορατά τα αι­τή­μα­τά μας , τα σώ­μα­τά μας και την ερ­γα­σία μας.

Γιατί τα τε­λευ­ταία χρό­νια, ξε­κι­νώ­ντας από το φε­μι­νι­στι­κό κί­νη­μα που δια­περ­νά τις διά­φο­ρες γε­νιές και αυ­ξά­νε­ται συ­νε­χώς σε νού­με­ρα και σε ενέρ­γεια, ενι­σχύ­ου­με και ανα­πτύσ­σου­με προ­τά­σεις και ιδέες για να σκε­φτού­με άλλες ζωές και έναν άλλο κόσμο. Εί­μα­στε χι­λιά­δες, εκα­τομ­μύ­ρια, οι γυ­ναί­κες που εί­μα­στε δια­τε­θει­μέ­νες να το κα­τα­φέ­ρου­με και θα το κά­νου­με για όλες.

Το 2018 θέ­λου­με να φτά­σου­με ακόμα πιο μα­κριά ,  με μία απερ­γία πιο πλα­τιά από αυτή του 2017 να κά­νου­με ορατή τη δύ­να­μή μας, την οργή μας, τον πόνο και ενί­ο­τε τη χαρά μας, αλλά και να γνω­ρί­ζου­με τη δύ­να­μή μας.  Θέ­λου­με να μη μπο­ρεί κα­νείς  να αγνο­εί  τις προ­τά­σεις μας και τη ση­μα­σία που έχει η πα­ρου­σία μας στον κόσμο.

Γι' αυτό, η Επι­τρο­πή της 8ης Μάρτη του φε­μι­νι­στι­κού κι­νή­μα­τος καλεί στη  φε­μι­νι­στι­κή απερ­γία. Είναι μια απερ­γία που πάει πιο πέρα από αυτό  που θε­ω­ρεί­ται στάση ερ­γα­σί­ας, επει­δή η συμ­με­το­χή των γυ­ναι­κών έχει ζω­τι­κή ση­μα­σία για όλους τους το­μείς της ζωής και η απερ­γία θα πρέ­πει να φτά­σει σε νέους χώ­ρους, ερ­γα­σια­κούς και μη: στην πε­ρί­θαλ­ψη, στην κα­τα­νά­λω­ση, στην εκ­παι­δευ­τι­κή ζωή, αλλά και στη συλ­λο­γι­κή ζωή.

Μια απερ­γία γυ­ναι­κών στην οποία θα μπο­ρέ­σου­με να συλ­λο­γι­στού­με συλ­λο­γι­κά το τι θα μπο­ρού­σαν να κά­νουν όλοι μαζί, αλλά και κα­θέ­νας ξε­χω­ρι­στά οι άν­δρες για να αλ­λά­ξουν μια κα­τά­στα­ση απέ­να­ντι στην οποία θα έπρε­πε ήδη να έχουν αντι­δρά­σει.

Εφαρ­μό­ζου­με τη φε­μι­νι­στι­κή δια­θε­μα­τι­κό­τη­τα (interseccional)  γιατί ξέ­ρου­με πως  η ζωή μας δια­περ­νά­ται από ανι­σό­τη­τες και επι­σφά­λειες που μας το­πο­θε­τούν σε θέ­σεις πολύ δια­φο­ρε­τι­κές απέ­να­ντι στην πα­τριαρ­χία, την απλή­ρω­τη ερ­γα­σία, τη φρο­ντί­δα των άλλων, την κα­τα­νά­λω­ση, την άσκη­ση των δι­καιω­μά­των μας, την ύπαρ­ξη και τη συμ­με­το­χή μας στα κοινά, μέσα από τις δια­φο­ρε­τι­κές συν­θή­κες που βιώ­νει η κα­θε­μιά μας βάσει κα­τα­γω­γής, τάξης, ηλι­κί­ας, σε­ξουα­λι­κού προ­σα­να­το­λι­σμού, ταυ­τό­τη­τας φύλου, ικα­νο­τή­των. Όμως  η απερ­γία είναι για όλες, γιατί υπάρ­χει χώρος για κάθε μία από μας στη δικιά μας φε­μι­νι­στι­κή απερ­γία της 8ης Μαρ­τί­ου.

Κα­λού­μα­στε όλες, όπως έκα­ναν οι προη­γού­με­νές μας,  να ακυ­ρώ­σου­με τα προ­νό­μια αυτής της πα­τριαρ­χι­κής, κα­πι­τα­λι­στι­κής, ρα­τσι­στι­κής, ετε­ρο­κα­νο­νι­κής κοι­νω­νί­ας. Κα­λού­μα­στε όλες σε αυτήν την απερ­γία που ξε­κι­νά από  την τρα­γω­δία που χτύ­πη­σε τις αδερ­φές μας που δο­λο­φο­νή­θη­καν, κά­η­καν, κα­τη­γο­ρή­θη­καν ως "μά­γισ­σες", με σκοπό να διαιω­νι­στεί ο έλεγ­χος   του κοι­νω­νι­κού και οι­κο­νο­μι­κού αρ­σε­νι­κού μο­ντέ­λου, ο οποί­ος "ένιω­σε" να απει­λεί­ται.

Η δική μας κραυ­γή είναι μια κραυ­γή πα­γκό­σμια, πέρα από σύ­νο­ρα και δια­φο­ρε­τι­κές κουλ­τού­ρες. Εί­μα­στε ένα κί­νη­μα διε­θνές και ποι­κι­λό­μορ­φο που αντι­στέ­κε­ται στην τάξη της πα­τριαρ­χί­ας, του ρα­τσι­σμού, του κα­πι­τα­λι­σμού και της κα­τα­στρο­φής του πε­ρι­βάλ­λο­ντος και που προ­τεί­νει άλλες ζωές και άλλο κόσμο, ρι­ζι­κά αλ­λαγ­μέ­νο. Εί­μα­στε κομ­μά­τι των αγώ­νων ενά­ντια στη βία κατά των γυ­ναι­κών, υπέρ του δι­καιώ­μα­τος να απο­φα­σί­ζου­με εμείς για τα σώ­μα­τά μας και τις ζωές μας, υπέρ της κοι­νω­νι­κής δι­καιο­σύ­νης, του δι­καιώ­μα­τος στη στέ­γα­ση, στην υγεία, στην εκ­παί­δευ­ση, στην τρο­φι­κή κυ­ριαρ­χία, στον πραγ­μα­τι­κό δια­χω­ρι­σμό εκ­κλη­σί­ας και κρά­τους (λαϊ­κό­τη­τα), ενά­ντια στην εκ­με­τάλ­λευ­ση των φυ­σι­κών πόρων και τις συμ­φω­νί­ες της ελεύ­θε­ρης αγο­ράς, ενά­ντια στην εκ­με­τάλ­λευ­ση, και πολ­λών άλλων συλ­λο­γι­κών αγώ­νων. Εί­μα­στε ενω­μέ­νες  με στόχο ένα δια­φο­ρε­τι­κό τρόπο κα­τα­νό­η­σης και ορ­γά­νω­σης της ζωής, της οι­κο­νο­μί­ας και των σχέ­σε­ων.  Γιατί εί­μα­στε αντι­μι­λι­τα­ρί­στριες και στε­κό­μα­στε ενά­ντια στους πο­λέ­μους και τα σύ­νο­ρα, ενά­ντια στα αυ­ταρ­χι­κά και κα­τα­σταλ­τι­κά κράτη που επι­βάλ­λουν νό­μους-μέγ­γε­νες και ποι­νι­κο­ποιούν τη δια­μαρ­τυ­ρία και την αντί­στα­ση των φε­μι­νι­στριών. Εί­μα­στε ενω­μέ­νες με τις γυ­ναί­κες που υπε­ρα­σπί­ζο­νται τα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα και τη γη, ρι­σκά­ρο­ντας τη ζωή τους.

Εί­μα­στε κομ­μά­τι μιας δια­δι­κα­σί­ας ρι­ζι­κής με­τάλ­λα­ξης της κοι­νω­νί­ας, του πο­λι­τι­σμού, της οι­κο­νο­μί­ας, των σχέ­σε­ων. Θέ­λου­με να κα­τα­λά­βου­με το δη­μό­σιο χώρο, να επα­να­κτή­σου­με το δι­καί­ω­μα από­φα­σης πάνω στα σώ­μα­τά μας και στη ζωή μας, να επα­νε­πι­βε­βαιώ­σου­με την πο­λι­τι­κή ισχύ των γυ­ναι­κών, λε­σβιών και τρανς και να προ­στα­τέ­ψου­με τον πλα­νή­τη στον οποίο ζούμε.

Γι' αυτό, στις 8 Μάρτη στα­μα­τά­με να κα­τα­να­λώ­νου­με, να δου­λεύ­ου­με στο σπίτι και να φρο­ντί­ζου­με τους άλ­λους, τη μι­σθω­τή ερ­γα­σία και τις σπου­δές, για να δεί­ξου­με πως χωρίς εμάς δεν υπάρ­χει πα­ρα­γω­γή ούτε ανα­πα­ρα­γω­γή.

Αυτό ούτε αρ­χί­ζει ούτε τε­λειώ­νει στις 8 Μάρτη. Η δια­δι­κα­σία αυτή ξε­κι­νά πολύ πριν από τη μέρα της απερ­γί­ας, στις συ­νε­λεύ­σεις που κά­νου­με, στις προ­τά­σεις που χτί­ζου­με, στα δί­κτυα που δη­μιουρ­γού­με, στις δια­δι­κα­σί­ες εξά­πλω­σης που ενερ­γο­ποιού­με  και θα κο­ρυ­φω­θεί στις 8 Μάρτη με μια απερ­γία στην οποία θα γί­νουν ορα­τές οι κα­ταγ­γε­λί­ες και τα αι­τή­μα­τά μας  σε όλους τους χώ­ρους, κα­τα­λαμ­βά­νο­ντας  τους δρό­μους σε χωριά και πό­λεις.

Αυτό το κεί­με­νο που πα­ρου­σιά­ζου­με είναι απο­τέ­λε­σμα αυτής της συλ­λο­γι­κής φε­μι­νι­στι­κής γνώ­σης που θα απλώ­σου­με μοι­ρα­ζό­με­νες τους δρό­μους, την ανταλ­λα­γή εμπει­ριών, μα­θη­μά­των και πρα­κτι­κών  ατο­μι­κής και συλ­λο­γι­κής αντί­στα­σης ενά­ντια στις διά­φο­ρες μορ­φές με τις οποί­ες εκ­δη­λώ­νε­ται η πα­τριαρ­χία.

Πρό­κει­ται για ένα κεί­με­νο πρό­τα­σης και δρά­σης στην πο­ρεία για τη φε­μι­νι­στι­κή απερ­γία. Πε­ρι­λαμ­βά­νει δύο μέρη.

Στο πρώτο, εξη­γού­με το γιατί και για τι απερ­γού­με σε σχέση με αυ­τούς τους θε­μα­τι­κούς άξο­νες που θέ­λου­με να το­νί­σου­με, γύρω από τους οποί­ους διαρ­θρώ­νο­νται οι προ­τά­σεις, οι δρά­σεις και ο λόγος της απερ­γί­ας.

Δε μιλά για τα πάντα, αλλά είναι ένας τρό­πος να ξε­κι­νή­σου­με. Κάθε μία μπο­ρεί να έχει να προ­σθέ­σει πε­ρισ­σό­τε­ρα κί­νη­τρα από αυτά που πα­ρα­θέ­του­με εδώ.

Στο δεύ­τε­ρο μέρος, πα­ρα­θέ­του­με κά­ποιες ιδέες σχε­τι­κά με το πώς γί­νε­ται μια απερ­γία στη φρο­ντί­δα, στην κα­τα­νά­λω­ση, στην ερ­γα­σία και στην εκ­παί­δευ­ση: μια φε­μι­νι­στι­κή απερ­γία.

Εί­μα­στε πολ­λές, αλλά θα γί­νου­με πε­ρισ­σό­τε­ρες, γιατί: αν στα­μα­τή­σου­με όλες, στα­μα­τά­με τα πάντα.

Αυτή η 8η Μάρτη μπο­ρεί να γίνει μια με­γά­λη μέρα στην επα­νά­στα­ση που έχου­με ξε­κι­νή­σει, τη φε­μι­νι­στι­κή επα­νά­στα­ση!

Ετικέτες