Δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από την Επιτροπή πρακτικών της Συνέλευσης της Μαδρίτης για την απεργία στις 8 Μάρτη. Συγκεκριμένα παραθέτουμε την εισαγωγή του κειμένου "Επιχειρηματολογία", γραμμένο από την επιτροπή πρακτικών της Συνέλευσης της Μαδρίτης για την απεργία της 8 Μάρτη, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της απεργίας. Σε αυτό εξηγούνται τα κίνητρα της απεργίας, ομαδοποιημένα σε τέσσερις θεματικούς άξονες (βία, σώμα, σύνορα, οικονομία) και τους διάφορους τύπους απεργίας που έχουν προκηρυχτεί. Όπως φαίνεται και στο ίδιο το κείμενο, πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς, είναι ένα κείμενο πρότασης και δράσης για τη διαδικασία πραγματοποίησης της φεμινιστικής απεργίας". Το πλήρες κείμενο μπορείτε να το βρείτε στο http://hacialahuelgafeminista.org/que-es-la-huelga-feminista.
Το 2017, το φεμινιστικό κίνημα οργάνωσε μια διεθνή γυναικεία στάση εργασίας στις 8 Μάρτη. Έκτοτε βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας μιας φεμινιστικής γενικής απεργίας για το 2018.Στη Μαδρίτη, από το μήνα Μάιο, κάθε οκτώ του μήνα πραγματοποιείται μια Συνέλευση για την προετοιμασία της απεργίας της 8 Μάρτη, με μεγάλη συμμετοχή γυναικών. Και σε αυτή λειτουργούν διάφορες επιτροπές: πρακτικών, νομικών, επικοινωνίας, διεθνών, δράσεων. Επιπλέον υπάρχει και επιτροπή που είναι υπεύθυνη για το διαπεριφερειακό συντονισμό με άλλες φεμινιστικές επιτροπές για τις 8 Μάρτη.
Ερχόμαστε από μακριά, έχουμε μια μακρά φεμινιστική ιστορία και έχουμε κάνει μια διαδρομή πολλών 8 Μάρτη όπου βγήκαμε στους δρόμους, στις πλατείες, με στόχο να διαταράξουμε την τάξη του κόσμου και του ετεροπατριαρχικού, ρατσιστικού, φιλελεύθερου λόγου.
Με το σύνθημα "Ούτε μία λιγότερη, μας θέλουμε ζωντανές" που φώναζαν οι Αργεντίνες φεμινίστριες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη παγκόσμια απεργία γυναικών της εργασίας και της αναπαραγωγής, στις 8 Μάρτη 2017. Εκατομμύρια γυναικών από 70 χώρες, από την Αργεντινή μέχρι την Πολωνία, από την Τουρκία μέχρι τις ΗΠΑ, από τη Βραζιλία μέχρι την Ιταλία και τα δικά μας μέρη, διαδώσαμε τις ιδέες μας η μια στην άλλη και καταλάβαμε τους δρόμους για να κάνουμε ορατά τα αιτήματά μας , τα σώματά μας και την εργασία μας.
Γιατί τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από το φεμινιστικό κίνημα που διαπερνά τις διάφορες γενιές και αυξάνεται συνεχώς σε νούμερα και σε ενέργεια, ενισχύουμε και αναπτύσσουμε προτάσεις και ιδέες για να σκεφτούμε άλλες ζωές και έναν άλλο κόσμο. Είμαστε χιλιάδες, εκατομμύρια, οι γυναίκες που είμαστε διατεθειμένες να το καταφέρουμε και θα το κάνουμε για όλες.
Το 2018 θέλουμε να φτάσουμε ακόμα πιο μακριά , με μία απεργία πιο πλατιά από αυτή του 2017 να κάνουμε ορατή τη δύναμή μας, την οργή μας, τον πόνο και ενίοτε τη χαρά μας, αλλά και να γνωρίζουμε τη δύναμή μας. Θέλουμε να μη μπορεί κανείς να αγνοεί τις προτάσεις μας και τη σημασία που έχει η παρουσία μας στον κόσμο.
Γι' αυτό, η Επιτροπή της 8ης Μάρτη του φεμινιστικού κινήματος καλεί στη φεμινιστική απεργία. Είναι μια απεργία που πάει πιο πέρα από αυτό που θεωρείται στάση εργασίας, επειδή η συμμετοχή των γυναικών έχει ζωτική σημασία για όλους τους τομείς της ζωής και η απεργία θα πρέπει να φτάσει σε νέους χώρους, εργασιακούς και μη: στην περίθαλψη, στην κατανάλωση, στην εκπαιδευτική ζωή, αλλά και στη συλλογική ζωή.
Μια απεργία γυναικών στην οποία θα μπορέσουμε να συλλογιστούμε συλλογικά το τι θα μπορούσαν να κάνουν όλοι μαζί, αλλά και καθένας ξεχωριστά οι άνδρες για να αλλάξουν μια κατάσταση απέναντι στην οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν αντιδράσει.
Εφαρμόζουμε τη φεμινιστική διαθεματικότητα (interseccional) γιατί ξέρουμε πως η ζωή μας διαπερνάται από ανισότητες και επισφάλειες που μας τοποθετούν σε θέσεις πολύ διαφορετικές απέναντι στην πατριαρχία, την απλήρωτη εργασία, τη φροντίδα των άλλων, την κατανάλωση, την άσκηση των δικαιωμάτων μας, την ύπαρξη και τη συμμετοχή μας στα κοινά, μέσα από τις διαφορετικές συνθήκες που βιώνει η καθεμιά μας βάσει καταγωγής, τάξης, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, ικανοτήτων. Όμως η απεργία είναι για όλες, γιατί υπάρχει χώρος για κάθε μία από μας στη δικιά μας φεμινιστική απεργία της 8ης Μαρτίου.
Καλούμαστε όλες, όπως έκαναν οι προηγούμενές μας, να ακυρώσουμε τα προνόμια αυτής της πατριαρχικής, καπιταλιστικής, ρατσιστικής, ετεροκανονικής κοινωνίας. Καλούμαστε όλες σε αυτήν την απεργία που ξεκινά από την τραγωδία που χτύπησε τις αδερφές μας που δολοφονήθηκαν, κάηκαν, κατηγορήθηκαν ως "μάγισσες", με σκοπό να διαιωνιστεί ο έλεγχος του κοινωνικού και οικονομικού αρσενικού μοντέλου, ο οποίος "ένιωσε" να απειλείται.
Η δική μας κραυγή είναι μια κραυγή παγκόσμια, πέρα από σύνορα και διαφορετικές κουλτούρες. Είμαστε ένα κίνημα διεθνές και ποικιλόμορφο που αντιστέκεται στην τάξη της πατριαρχίας, του ρατσισμού, του καπιταλισμού και της καταστροφής του περιβάλλοντος και που προτείνει άλλες ζωές και άλλο κόσμο, ριζικά αλλαγμένο. Είμαστε κομμάτι των αγώνων ενάντια στη βία κατά των γυναικών, υπέρ του δικαιώματος να αποφασίζουμε εμείς για τα σώματά μας και τις ζωές μας, υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης, του δικαιώματος στη στέγαση, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην τροφική κυριαρχία, στον πραγματικό διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους (λαϊκότητα), ενάντια στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και τις συμφωνίες της ελεύθερης αγοράς, ενάντια στην εκμετάλλευση, και πολλών άλλων συλλογικών αγώνων. Είμαστε ενωμένες με στόχο ένα διαφορετικό τρόπο κατανόησης και οργάνωσης της ζωής, της οικονομίας και των σχέσεων. Γιατί είμαστε αντιμιλιταρίστριες και στεκόμαστε ενάντια στους πολέμους και τα σύνορα, ενάντια στα αυταρχικά και κατασταλτικά κράτη που επιβάλλουν νόμους-μέγγενες και ποινικοποιούν τη διαμαρτυρία και την αντίσταση των φεμινιστριών. Είμαστε ενωμένες με τις γυναίκες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη γη, ρισκάροντας τη ζωή τους.
Είμαστε κομμάτι μιας διαδικασίας ριζικής μετάλλαξης της κοινωνίας, του πολιτισμού, της οικονομίας, των σχέσεων. Θέλουμε να καταλάβουμε το δημόσιο χώρο, να επανακτήσουμε το δικαίωμα απόφασης πάνω στα σώματά μας και στη ζωή μας, να επανεπιβεβαιώσουμε την πολιτική ισχύ των γυναικών, λεσβιών και τρανς και να προστατέψουμε τον πλανήτη στον οποίο ζούμε.
Γι' αυτό, στις 8 Μάρτη σταματάμε να καταναλώνουμε, να δουλεύουμε στο σπίτι και να φροντίζουμε τους άλλους, τη μισθωτή εργασία και τις σπουδές, για να δείξουμε πως χωρίς εμάς δεν υπάρχει παραγωγή ούτε αναπαραγωγή.
Αυτό ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει στις 8 Μάρτη. Η διαδικασία αυτή ξεκινά πολύ πριν από τη μέρα της απεργίας, στις συνελεύσεις που κάνουμε, στις προτάσεις που χτίζουμε, στα δίκτυα που δημιουργούμε, στις διαδικασίες εξάπλωσης που ενεργοποιούμε και θα κορυφωθεί στις 8 Μάρτη με μια απεργία στην οποία θα γίνουν ορατές οι καταγγελίες και τα αιτήματά μας σε όλους τους χώρους, καταλαμβάνοντας τους δρόμους σε χωριά και πόλεις.
Αυτό το κείμενο που παρουσιάζουμε είναι αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής φεμινιστικής γνώσης που θα απλώσουμε μοιραζόμενες τους δρόμους, την ανταλλαγή εμπειριών, μαθημάτων και πρακτικών ατομικής και συλλογικής αντίστασης ενάντια στις διάφορες μορφές με τις οποίες εκδηλώνεται η πατριαρχία.
Πρόκειται για ένα κείμενο πρότασης και δράσης στην πορεία για τη φεμινιστική απεργία. Περιλαμβάνει δύο μέρη.
Στο πρώτο, εξηγούμε το γιατί και για τι απεργούμε σε σχέση με αυτούς τους θεματικούς άξονες που θέλουμε να τονίσουμε, γύρω από τους οποίους διαρθρώνονται οι προτάσεις, οι δράσεις και ο λόγος της απεργίας.
Δε μιλά για τα πάντα, αλλά είναι ένας τρόπος να ξεκινήσουμε. Κάθε μία μπορεί να έχει να προσθέσει περισσότερα κίνητρα από αυτά που παραθέτουμε εδώ.
Στο δεύτερο μέρος, παραθέτουμε κάποιες ιδέες σχετικά με το πώς γίνεται μια απεργία στη φροντίδα, στην κατανάλωση, στην εργασία και στην εκπαίδευση: μια φεμινιστική απεργία.
Είμαστε πολλές, αλλά θα γίνουμε περισσότερες, γιατί: αν σταματήσουμε όλες, σταματάμε τα πάντα.
Αυτή η 8η Μάρτη μπορεί να γίνει μια μεγάλη μέρα στην επανάσταση που έχουμε ξεκινήσει, τη φεμινιστική επανάσταση!