Απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνεδρίαση της 13ης Ιουλίου 2015, η οποία υπερψηφίστηκε από 14 μέλη της Ν.Ε, σε παρόντα 25 μέλη.

Απόφαση Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση της 13ης Ιουλίου 2015

Έπειτα από τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και το ναυάγιο για τα ελληνικά συμφέροντα, η Ν.Ε. Αχαΐας εκτιμά πως πρέπει άμεσα να κληθούν τα όργανα του κόμματος και να πάρουν θέση απέναντι στις εξευτελιστικές επιταγές των δανειστών.

Αυτή η συμφωνία δεν μακιγιάρεται και δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, που αγωνίστηκε μαζί με τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια για έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία, να την υπερασπιστεί. Καλούμε την Κ.Ε. να συγκληθεί άμεσα και να δοθεί μέσα από τα συλλογικά όργανα λύση στο θέμα της ψήφισης της συμφωνίας και να δοθεί κατεύθυνση στους βουλευτές-μέλη του κόμματος.

Η απόφαση όπως διατυπώνεται από το κείμενο της Συνόδου κορυφής παραδίδει την εθνική κυριαρχία της χώρας στους δανειστές, καταργεί, μεταξύ άλλων, το ελληνικό Κοινοβούλιο αφού προβλέπει ως προϋπόθεση την προσυμφωνία με τους δανειστές όλων των νομοσχεδίων πριν αυτά βγουν σε διαβούλευση και κατατεθούν στη Βουλή.

Προβλέπει την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα από τις 20 Ιουλίου 2015, η οποία θα αξιολογεί κάθε ενέργεια της κυβέρνησης. Ενισχύει την επιτροπεία και μετατρέπει τη χώρα σε αέναη «αποικία» χρέους. Αναγκάζει την κυβέρνηση να ανακαλέσει ότι έχει νομοθετήσει από τον Φεβρουάριο, με εξαίρεση το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, καταλύοντας κάθε ανεξαρτησία της χώρας και της ελληνικής Βουλής.

Παράλληλα, αναγνωρίζει το σύνολο του χρέους και δεσμεύει αμετάκλητα την κυβέρνηση για την έγκαιρη και κατά προτεραιότητα εξυπηρέτησή του. Βάζει σε ενέχυρο τη δημόσια περιουσία προς όφελος των δανειστών και των τραπεζών μέσω fund (ειδικό ταμείο), ανεξαρτήτως πού θα βρίσκεται η έδρα του. Δεν εξασφαλίζει καμία «επιστροφή στην ομαλότητα», αφού προβλέπει την ενσωμάτωση της οδηγίας που χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο για το κούρεμα των καταθέσεων (BRRD), στο ελληνικό δίκαιο.

Η συμφωνία αυτή ακυρώνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις κοινές και συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Κυρίως, όμως, ακυρώνει τις προσδοκίες, την ελπίδα και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση της Αριστεράς και τη δυνατότητα η Ελλάδα να πατήσει στα πόδια της.

Αποτελεί πραξικόπημα καθ’ υπαγόρευση των δανειστών. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη λαϊκή εντολή στις εκλογές της 25ης Γενάρη και με το περήφανο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, όπου το 61% των Ελλήνων αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί μια συμφωνία παράδοσης στους δανειστές.

Η Ν.Ε. Αχαΐας θεωρεί ότι η λογική της «πάση θυσία συμφωνίας» και του «έντιμου συμβιβασμού», η οποία κυριάρχησε τους τελευταίους πέντε μήνες, μας εγκλώβισε σε ασφυκτικά διλήμματα και μας οδήγησε σε αυτή την ντροπιαστική υποχώρηση. Ταυτόχρονα, ακύρωσε οποιαδήποτε συζήτηση για ένα εναλλακτικό σχέδιο που από καιρό φαινόταν αναγκαίο.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, έστω και τώρα, να μη φέρουν αυτή τη συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Να πει όλη την αλήθεια στον λαό για την πεντάμηνη διαπραγμάτευση. Καλούμε τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τα νομοσχέδια-επιταγές των δανειστών. Καλούμε τη βάση και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως τον ελληνικό λαό να υπερασπιστούν το περήφανο ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου, απέναντι στους εκβιαστές εντός και εκτός της χώρας. Η μαχητική στάση του λαού τα πέντε χρόνια των μνημονίων ενισχύει την πεποίθησή μας ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές μπορεί να υπάρξει διέξοδος ελπίδας και αξιοπρέπειας. Η άτακτη υποχώρηση στους ωμούς εκβιασμούς δεν είναι λύση για τη χώρα. Το λαϊκό κίνημα μπορεί να δώσει λύσεις σε φαινομενικά αδύνατες καταστάσεις, αρκεί να το εμπιστευτούμε. Ο εκβιασμός δεν είναι μονόδρομος.

Ετικέτες