Ισχυρή η Αριστερά – Καταδίκη του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού – Αρνητική εξέλιξη η μικρή αύξηση των καθεστωτικών παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά επιμένουν αριστερά και καταδικάζουν τον νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το μήνυμα των εκλογών. Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι δεν επηρεάστηκαν από την προπαγάνδα της κυβέρνησης για τη δήθεν ανάταξη του συστήματος υγείας και τη χορήγηση ενός μέρους των αναδρομικών. Καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική και την κυβερνητική παράταξη «Μέτωπο» για την άθλια κατάσταση στη δημόσια υγεία, την εργασιακή εξόντωση, τον νέο αυταρχισμό και τα νέα πελατειακά δίκτυα που οργανώνουν οι διοικήσεις με τους κυβερνητικούς παρατρεχάμενους, καταδίκασαν την ομηρία των επικουρικών γιατρών και την εργασιακή ανασφάλεια.

Στήριξαν τις δυνάμεις της Αριστεράς, που συνέβαλαν στους αγώνες του κλάδου την προηγούμενη περίοδο, συνειδητοποιώντας ότι κάτω από την πίεση των απεργιών και των αγωνιστικών συλλαλητηρίων έχει μείνει στα χαρτιά ο νόμος για το ελαστικό ωράριο, δεν έχει προχωρήσει η αντιδραστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων, δεν προχώρησαν οι μαζικές απολύσεις των επικουρικών συναδέλφων μας. Τίμησαν με την ψήφο τους αυτούς που σε καθημερινή βάση ενημερώνουν, οργανώνουν συνελεύσεις, αντιστέκονται στις αυθαιρεσίες των διοικήσεων και του διευθυντικού κατεστημένου. 

Από τις αγωνιστικές δυνάμεις της Αριστεράς με τη συμμετοχή στις εκλογές η ΔΗΠΑΚ (ΠΑΜΕ) ανέβηκε γύρω στις 200 ψήφους, με τα καλύτερα ποσοστά στον Ευαγγελισμό. 

Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΕΚΑ), το σχήμα της ενωτικής-αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, στο οποίο συμμετέχει και η Ριζοσπαστική Ενότητα Ιατρών (ΡΕΙ-ΜΕΤΑ), έχασε περίπου τους 50 ψήφους από τις εκλογές του 2016. Τα καλύτερα αποτελέσματα για το ΕΚΑ ήταν στα νοσοκομεία Νίκαια, Ασκληπιείο, Άγιος Σάββας. Το Ενωτικό Κίνημα είχε μικρές απώλειες σε πολλά νοσοκομεία κυρίως επειδή είχε λιγότερους ειδικευόμενους στο ψηφοδέλτιο, γεγονός που συνδέεται με τους συσχετισμούς στις φοιτητικές παρατάξεις στις ιατρικές σχολές. Στην τριετία που πέρασε, δεν υπήρξε τόσο έντονη κινηματική δράση με αγώνες διαρκείας μέσα στα νοσοκομεία, με επισχέσεις εργασίας και επιτροπές αγώνα όπως σε άλλες περιόδους. Επιπλέον το σχήμα είχε ζητήματα οργανωτικότητας και ενιαίας δράσης που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα.

Η αρνητική εξέλιξη αφορά τον παραδοσιακό κυβερνητικό συνδικαλισμό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όπου η ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) ανέβηκε γύρω στις 250 ψήφους και το ΚΙΝΑΛ (σκιά της παλιάς κραταιάς ΠΑΣΚΕ στον κλάδο) διατήρησε και αύξησε τα ποσοστά του, πατώντας πάνω στο χαλί που τους έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της για επιστροφή στην κυβερνητική εξουσία. Βέβαια για άλλη μια φορά δούλεψαν γι’ αυτό τα κυκλώματα του παλιού καθεστωτικού διευθυντικού και πανεπιστημιακού κατεστημένου.

Από ισχυρές θέσεις συνεχίζουμε τον αγώνα για να ανατραπεί και να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση του μνημονιακού νεοφιλελευθερισμού, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών, αλλά και του δικαιώματος των ασθενών για πρόσβαση σε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας.

 2019                                     2016

ΨΗΦΟΙ  ΠΟΣΟΣΤΟ         ΨΗΦΟΙ    ΠΟΣΟΣΤΟ

ΕΔΡΕΣ

ΔΗΚΝΙ

1193         29,9%          1025         (28,87% )

4 (4)

ΔΗΠΑΚ

904           22,7%             691          19,3%

3 (3)

ΕΚΑ

665          19,97 %          709           16,7%

3 (3)

ΜΕΤΩΠΟ

452           11,35%          448            12,62%

2 (2)

ΚΙΝΑΛ

328          8,23 %            253             7,13%

1 (1)

ΑΙΣ

257           6,45%             239           6,73%

1 (1)

ΑΙΚ

183          4,6%                190           5,35%

1 (1)

Ετικέτες