Να λοιπόν που πολύ σύντομα δικαιώνονται απόλυτα οι εκτιμήσεις των εργαζομένων ότι οι διατάξεις που αφορούσαν στον ΟΜΕΔ και ενσωματώθηκαν με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών (Ν4303/14), οδηγούν στην ουσία με ακρίβεια σε ακύρωση για άλλη μια φορά της λειτουργίας του ΟΜΕΔ και φυσικά όχι σε αποκατάσταση του ρόλου του όπως ισχυρίσθηκε ο κος Βρούτσης στην Βουλή.

Η συγκυβέρνηση πλήρως υποταγμένη στα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών και τις επιταγές της τρόικα, θορυβημένη από την 2307/2014 απόφαση του ΣΤΕ που την υποχρέωνε να πάρει πίσω την μνημονιακή υποχρέωση για ακύρωση της μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, νομοθέτησε συμμορφούμενη τάχα επαναφέροντας  μεν την μονομερή προσφυγή, αλλά εντάσσοντας παράλληλα όλα τα νεοφιλελεύθερα κριτήρια της μνημονιακής πολιτικής.

Μεταξύ όλων των άλλων - μελέτη της εξέλιξης των ασθενέστερων επιχειρήσεων του κλάδου, πρόοδος της μείωσης του κενού ανταγωνιστικότητας, και του μοναδιαίου κόστους εργασίας κλπ - δίνετε και το δικαίωμα έφεσης στην εργοδοσία και η δυνατότητα να κριθεί η υπόθεση από ένα όργανο που την πλειοψηφία θα έχουν ανώτατοι δικαστές και όχι οι Διαιτητές του ΟΜΕΔ.

Και ιδού το πρώτο δείγμα έφθασε και αφορά στην Διαιτητική Απόφαση  του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), που εξεδόθη την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη για τους τεχνικούς της ραδιοφωνίας- μέλη της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ).

            Η εν λόγω απόφαση καταργούσε de facto το νομοθετημένο «καθολικό» μισθό των 586€ - 512€ για νέους κάτω των 25 ετών - που επέβαλε η μνημονιακή συγκυβέρνηση με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου του 2012 και οδηγούσε στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους χώρους δουλειάς!

Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το ότι οι εργοδότες της Ένωσης Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών Αθηνών (ΕΙΙΡΑ) εκμεταλλευόμενοι τον νέο αντεργατικό νόμο  4303/2014 έσπευσαν να επιβάλουν την αναστολή της ΔΑ της ΕΤΕΡ.

Χαρακτηριστικό της σπουδής και της προχειρότητας με την οποία έδρασαν κυβέρνηση και εργοδότες είναι το ότι, πριν καν συγκροτηθεί η 5μελής επιτροπή που προβλέπει το νομοθέτημά τους, οι εργοδότες έσπευσαν να κάνουν χρήση του νόμου, προκειμένου να κωλυσιεργήσουν και συγχρόνως να πλήξουν απροκάλυπτα τόσο την ισχύ της Διαιτητικής Απόφασης που αφορά την Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όσο και τον ίδιο τον θεσμό του ΟΜΕΔ.

Ο κυβερνητικός παρεμβατισμός στις διαδικασίες του ΟΜΕΔ και η κατ’ ουσία κατάργησή του όταν δεν εκδίδει αρεστές αποφάσεις σε κυβέρνηση και εργοδότες θυμίζουν άλλες εποχές και η απάντηση από το εργατικό κίνημα πρέπει να είναι συντεταγμένη και άμεση.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την βασική θέση του Μετώπου Ταξικής Ανατροπής ότι τα μνημόνια ξηλώνονται στους δρόμους, από τους συλλογικούς και ανυποχώρητους αγώνες των εργαζομένων.

Το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής στηρίζει τους τεχνικούς της ραδιοφωνίας- μέλη της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), που μάχονται ενάντια στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, με τις οποίες επιχειρείται, μέσω νομοθετημάτων συνταγμένων κατά παραγγελία των εργοδοτών, να μην εφαρμοστεί η Διαιτητική Απόφαση  του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), που εξεδόθη την Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη.

Το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής θα συνεχίσει να βρίσκεται παντού όπου χρειαστεί και θα στηρίζει αποτελεσματικά κάθε προσπάθεια των εργαζομένων για επαναφορά των ΣΣΕ, της επέκτασης και της υποχρεωτικότητάς τους, και για την κατάργηση κάθε αντεργατικού Νόμου όπως ο 4303/2014.

Ετικέτες