ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ (Στην Αθήνα το Σάββατο 26/11).

Οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια γίνονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί   με υποδειγματικό τρόπο   τις   μνημονιακές   δεσμεύσεις     που   ανέλαβε   πριν   από   ένα   χρόνο, συνεχίζοντας τον καταστροφικό δρόμο των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Μετά την επίθεση στις συντάξεις, ακολούθησε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ΟΛΠ, αεροδρόμια, Ελληνικό κα) και έπονται οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια και το νερό και η κατάργηση κάθε προστασίας δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.

Η μεγαλύτερη σχεδιαζόμενη επίθεση αφορά τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και στον ιδιωτικό και στον Δημόσιο Τομέα.

Η Κοινωνική Ασφάλιση και οι δημόσιοι υπάλληλοι στο στόχαστρο

Τα Μνημόνια και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων χρόνων στοχεύουν για την Δημόσια Διοίκηση στη δημιουργία ενός συρρικνωμένου, επιτελικού κράτους,  που ουσιαστικά θα εποπτεύει τις αρμοδιότητες που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες. Γι’ αυτό  συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση, η  πολιτική της σταδιακής απαξίωσης των δομών και των υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα,  το  πέρασμα τους σε ιδιώτες και η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων («κοινωφελή», ατομικές συμβάσεις) για να σταματήσει τις αντιστάσεις.

Στον ΟΑΕΕ και στα Ασφαλιστικά Ταμεία η κατάσταση είναι τραγική. Παντού επικρατεί ανησυχία ενόψει της ενοποίησης στον ΕΦΚΑ.

Η ψηφισμένη διάταξη του ν. 4389/27-05-2016 αρθ.234, παρ. 8 που αναφέρεται σε τυχόν πλεονάζον προσωπικό του ΕΦΚΑ, που θα μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες, δεν πρέπει να εφησυχάζει κανένα. Πολύ περισσότερο αν επιδιώξει η πολιτική ηγεσία να συνδέσει
«τυχόν πλεονάζον προσωπικό» με τη νέα κινητικότητα, όπως περιγράφεται στο σχέδιο νόμου που κυκλοφορεί. Με αυτόν τον τρόπο η κινητικότητα μπορεί να γίνει διαθεσιμότητα.

Ήδη οι δημοσιεύσεις του ΣΕΒ και οι δηλώσεις της Θ. Φωτίου για τους δημόσιους υπάλληλους (ότι είμαστε πολλοί και τεμπέληδες!) πρέπει να μας ενεργοποιήσουν άμεσα.

Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και ο ρόλος τους

Σε αυτές τις συνθήκες διεξάγονται οι εκλογές για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των μονίμων και ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου).

Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ασκούν τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, ο Υπαλληλικός Κώδικας και ειδικές διατάξεις. Δυστυχώς όμως λόγω της μειοψηφικής συμμετοχής  των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων, αποτελούν όργανα της  Διοίκησης, που επιδιώκουν την εξασφάλιση της ακώλυτης λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού για την εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών  σε επίπεδο στελέχωσης, υπηρεσιακών και άλλων μεταβολών.

Στο πλαίσιο αυτό η συμμετοχή των αιρετών δεν μπορεί να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα, και αντίκρισμα στη λήψη των αποφάσεων. Ωστόσο, παρόλο που χρησίμευσε στη δημιουργία ενός καθεστώτος πελατειακών σχέσεων και αδιαφάνειας, μεταξύ των Διοικήσεων και εκπροσώπων διαφόρων παρατάξεων, οι εργαζόμενοι είχαν την δυνατότητα να πληροφορηθούν, (έστω και καθυστερημένα) διάφορες αυθαιρεσίες και αδικίες σε βάρος τους.  

Τώρα διαφαίνεται μια προσπάθεια ουσιαστικής κατάργησης τους, μαζί με πολλά ακόμα κεκτημένα και ελευθερίες. Στο μεταβατικό στάδιο της μεταφοράς των εργαζομένων των Ασφαλιστικών Ταμείων στον ΕΦΚΑ (ή όπου αλλού..), δεν προβλέπεται η μεσολάβηση Υπηρεσιακών Συμβουλίων και εξέταση των τοποθετήσεων του προσωπικού, καθώς θα γίνεται με Υπουργικές Αποφάσεις και μέσω του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ, στο οποίο δεν υπάρχει συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων! (αρθ.101 ν.4387/2016)

Επίσης στο νομοσχέδιο για την κινητικότητα που έχει καταθέσει η κυβέρνηση τα   Υπηρεσιακά Συμβούλια, τόσο του φορέα προέλευσης όσο και του φορέα υποδοχής, δεν θα έχουν κανένα ρόλο σε αυτή την διαδικασία.

Παρόλο που το Σύνταγμα στο άρθρο 103 στην παρ. 4 ορίζει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι «…δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση, ούτε να υποβιβασθούν ή παυθούν χωρίς απόφαση Υπηρεσιακού Συμβουλίου …».

Για έναν συνδικαλισμό της βάσης, ταξικό, αγωνιστικό, ενωτικό

Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΕ μέσα από τις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια πρέπει να εκλέξουμε εκπροσώπους αποφασισμένους να αντισταθούν στην εφαρμογή αντεργατικών πολιτικών και ενεργειών της Διοίκησης και της κυβέρνησης. Όχι συμβιβασμένους ή ταλαντευόμενους, ούτε υποχωρητικούς σε πιέσεις και καταναγκασμούς.

Να εκλέξουμε συναδέλφους αγωνιστές που βάζουν πάνω από όλα το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων. Που απορρίπτουν τον παραγοντισμό και δεν καλλιεργούν την ανάθεση.

Σε πλήρη σύνδεση με το Σωματεία θα ενημερώνουν και θα δίνουν λόγο στους εργαζόμενους που τους εκλέξανε και θα υπερασπίζουμε ισότιμα τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον ΟΑΕΕ, χωρίς μεροληψία και αποκλεισμούς. Για να ενημερώνουν τους  εργαζόμενους για όλα τα θέματα, σπάζοντας  «νομικά» κωλύματα και απόρρητα, ώστε να αντιδρούμε άμεσα και συλλογικά.

Έτσι καταλαβαίνουμε εμείς το ρόλο των εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αγωνιζόμαστε σαν παράταξη για να αλλάξει ο χαρακτήρας και η λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.

Διεκδικούμε και παλεύουμε για:

  • Υπηρεσιακά Συμβούλια μακριά από οποιοδήποτε κυβερνητικό και εργοδοτικό έλεγχο.
  • Αλλαγή στη σύνθεσή τους με εκλογή και τρίτου αιρετού και Πρόεδρο κοινής αποδοχής.
  • Πλήρη σύνδεση των εκλεγμένων με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με  δυνατότητα ανάκλησης από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
  • Δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας με ανοιχτές συνεδριάσεις και δημοσιοποίηση των αποφάσεων.
  • Δικαίωμα εκλογής σε όλους τους εργαζόμενους, μονίμους και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, χωρίς αποκλεισμούς όπως γίνεται σήμερα.
  • Κατάργηση του νέου Πειθαρχικού Δίκαιου που στοχεύει στον εκφοβισμό και την μετατροπή των εργαζομένων σε πειθήνια όργανα.
  • Οι διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων μας να είναι εσωτερική  υπόθεση του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος και όχι της Διοίκησης.
  • Ζητάμε να σταματήσει η επιστολική ψηφοφορία για την επαρχία και να γίνονται παντού εκλογές με κάλπη, την ίδια εργάσιμη ημέρα.
  • Κατάργηση των αντιδημοκρατικών και αυταρχικών διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ επιχειρεί να συμβάλει στη συγκρότηση   ενός   ευρύτερου  κοινωνικού   μετώπου   για   την ανατροπή   των νεοφιλελεύθερων   πολιτικών   και  των   μνημονίων,   για   την επαναφορά   και   διεύρυνση   των   εργασιακών,   κοινωνικών   και   δημοκρατικών δικαιωμάτων,  για   τη   διαγραφή   του   χρέους. Να παλέψουμε για το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, καθώς και της εκχώρησης δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών στους ιδιώτες.

Θα αγωνιστούμε για την ακύρωση του νέου μνημονιακού κυβερνητικού προγράμματος για την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο δημόσιο και για την προώθηση ενός προγράμματος μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών στα Ασφαλιστικά Ταμεία και σ’ όλες τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες.

Αυτός ο αγώνας είναι υπόθεση όλων μας

Οι λύσεις είναι στα χέρια μας με ένα ισχυρό εργατικό κίνημα

(Προσοχή: Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε οπωσδήποτε με 1-2 σταυρούς προτίμησης )

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ

Όλες & όλοι μαζί να οργανώσουμε τις αντιστάσεις

Οι μνημονιακές πολιτικές δεν θα περάσουν

ΣΤΙΣ   ΕΚΛΟΓΕΣ   ΓΙΑ   ΤΑ   ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ   ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΣΤΙΣ 26/11/2016 ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ- ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ

Ετικέτες