Στις δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου η «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας» θα συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη φορά, με βασικό χαρακτηριστικό της τη διεύρυνση και ενίσχυσή της με τον κόσμο της πολιτικής-πολιτιστικής λέσχης ΑΜΠΑΡΙΖΑ και με υποψήφιες-ους που είναι ενεργές-οί σε κοινωνικά, εργατικά/συνδικαλιστικά, φεμινιστικά, αντιρατσιστικά πεδία.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας έχει αγωνιστικό παρελθόν, ενώ η σύνθεση του ψηφοδελτίου της, εγγυάται την αγωνιστική της συνέχεια.

Η Γλυφάδα είναι ένας «δύσκολος», ταξικά, δήμος. Ισχύουν δυο εικόνες: αυτή που έχει πολύς κόσμος, των πλουσίων (μαζί με πλούσιο υπόκοσμο), αλλά και αυτή των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων (της Άνω Γλυφάδας κυρίως) που βρέθηκαν στην περιοχή από τότε που ζούσαν εδώ κηπουροί κι εργάτες, τότε που υπήρχαν χωματόδρομοι και χαμηλά σπίτια. Τότε που μπορούσες να δεις την παραλία από πολλά σημεία, πριν χτιστούν πολυκατοικίες-θηρία και πριν ισχύσει η μεταφορά συντελεστή δόμησης του τωρινού Μητσοτάκη και των προκατόχων του, που μετέτρεψαν τις πανέμορφες και σπάνιες ακτές σε «αθηναϊκή ριβιέρα».

Ας έρθουμε στο σήμερα, του νυν δημάρχου Παπανικολάου, με τα υψηλά ποσοστά των προηγούμενων εκλογών.

Μετά από χρόνια με δημάρχους ακόμα και λούμπεν, ο αστός Παπανικολάου (και πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ), με έργα «βιτρίνας» και αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ έχει καταφέρει τον πολύ κόσμο της Γλυφάδας να ψηφίζει με τη λογική του «πάλι καλά, σε σχέση με τα όσα περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια», να μην το «πολυψάχνει» για τη νομιμότητα των οικονομικών επιτροπών (τότε που απαγορευόταν οι δια περιφοράς συνεδριάσεις) και να μην συγκρίνει τι γίνεται και τι θα μπορούσε να γίνει σε ένα πλούσιο δήμο (με μαρίνες, το γκολφ, πολλά οικόπεδα προς αξιοποίηση κ.ά.).

Κι όμως, η Γλυφάδα είναι «κρανίου τόπος», με ελάχιστο δημόσιο πράσινο (παρά το πρασινόσημο που πληρώναμε χρόνια και τα υψηλά δημοτικά τέλη), χωρίς πεζόδρομους, αλλά με μεγάλα μαζικά μαγαζιά κουλτούρας του 1980, με πεζοδρόμια κατειλημμένα από την επέκταση των κήπων των πολυκατοικιών κατά τα 9/10 (!), μειώνοντας οικτρά την προσβασιμότητα σε άτομα με παιδιά, με καροτσάκι, σε ΑΜΕΑ, σε ανθρώπους με δεσποζόμενα ζωάκια.

Οι παραλίες έχουν παραμείνει δημόσιες, προς το παρόν, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, αφού τον προηγούμενο Μάρτιο νομοθετήθηκε το  «πέρασμα» των παραλιών και των αιγιαλών στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ), που έχουν χαρακτηριστεί ως «τουριστικά δημόσια κτήματα». Ο δήμαρχος που φωτογραφίζεται ευδιάθετος και με οικειότητα δίπλα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα αντέξει να κρατήσει τις παραλίες ελεύθερες; 

Γιατί δίπλα μας, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ, χωρίς αντιρρήσεις από τις τωρινές δημοτικές αρχές των όμορων δήμων, παραδόθηκε στους ιδιώτες και μάλιστα με ευτελέστατο τίμημα. Κι έτσι, την ώρα που η κυβέρνηση και τα κόμματα «εξουσίας» οδύρονται για την κλιματική κρίση και τα όσα επιφέρει (πυρκαγιές, κυκλώνες, καταρρακτώδεις βροχές, ανθρώπινα θύματα), στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ υπάρχουν γερανοί και μπουλντόζες για να χτίσουν μια πόλη σαν την Πάτρα, με ψηλούς ουρανοξύστες, συνεδριακά κέντρα και καζίνο, μια πόλη που δεν θα υπάγεται σε κανόνες όπως οι υπόλοιποι δήμοι, μια πόλη, αντί για πάρκο. Αντί για ένα πάρκο που θα μείωνε τη θερμοκρασία της Αττικής κατά 3-4οC, θα έχουμε μια πόλη που θα την αυξήσει και θα λειτουργεί επιβαρυντικά στο κλίμα του λεκανοπεδίου, ενώ θα μπορούσε να το ανακουφίσει.

Επίσης δίπλα μας, υπάρχει το μόνο Δημόσιο νοσοκομείο που εξυπηρετεί όχι μόνο τα Νότια με την αθηναϊκή ριβιέρα και τους τουρίστες, αλλά και τα νησιά, όχι μόνο του Σαρωνικού, αλλά ακόμα και των Κυθήρων. Το ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ δέχεται επίθεση από τη δημοτική αρχή των ΒΒΒ και την κυβέρνηση (εννοείται) κι έχει καταγράψει αγώνες υπεράσπισης, στους οποίους δίνουμε το «παρών» αλληλεγγύης οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι όλων των περιοχών που καλύπτει και η αριστερά. Έχουμε συναντήσει τον εμβληματικό, πρώην δήμαρχο Ελληνικού, Χρήστο Κορτζίδη, αλλά ποτέ κάποιον-α έστω, από τη δημοτική αρχή Γλυφάδας, που να έχει ενώσει τη φωνή του με όσες-ους έχουμε ανάγκη τη Δημόσια Υγεία στην περιοχή μας, που είναι…έρημη από Δημόσιες Δομές Υγείας, ενώ οι ιδιωτικές «ανθίζουν» και μας ξεζουμίζουν!

Πολλά έχουμε να πούμε για τη ζωή των λιγότερο προνομιούχων στη Γλυφάδα και πολλά έχουμε να διεκδικήσουμε.

Ως «Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας» έχουμε στόχο να προσηλωθούμε σε μια δυναμική και αγωνιστική παρέμβαση, για μια πραγματική αριστερή αντιπολίτευση μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα ενημερώνει τον κόσμο και θα ελέγχει τη δημοτική αρχή, σε όλα τα επίπεδα. Για: τη διατήρηση της ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης όλων στις παραλίες μας, την τήρηση της νομιμότητας στα έργα πρασίνου, υποδομών κ.ά., την αποκατάσταση της προσβασιμότητας όλων (ΑΜΕΑ, γονιών με παιδιά, ανθρώπων με δεσποζόμενα ζωάκια κλπ) στα δυσπρόσιτα και κατειλημμένα πεζοδρόμια της Γλυφάδας, την ασφαλή κατάσταση σχολικών κτιρίων και νηπιαγωγείων της Γλυφάδας, τις εργασιακές σχέσεις, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και το εργασιακό περιβάλλον όλων των εργαζομένων στο δήμο με στόχο την αύξηση του δημόσιου χαρακτήρα των παρεχομένων υπηρεσιών στους δημότες, την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη των πιο αδύναμων δημοτών (κακοποιημένες γυναίκες και άτομα, μετανάστες-μετανάστριες, χαμηλά αμοιβόμενους-ες, ΑΜΕΑ κ.α.), την πολιτιστική αναβάθμιση (λειτουργία του θεάτρου της ΑΙΞΩΝΗΣ κλπ), τη δημιουργία δημόσιων χώρων πρασίνου και πεζοδρόμων, τη «σχέση» με το πολύπαθο ΕΛΛΗΝΙΚΟ κι ακόμα περισσότερο, την εμπλοκή και τις συνεργασίες με όσες-ους προσπαθούν για την αναβάθμιση του ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας στο Δελτίο Τύπου της διεκδικεί «Απέναντι στη μονοφωνία της διοίκησης του Δήμου, να αντιτάξουμε τη δική μας φωνή!»

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας, με επικεφαλής του συνδυασμού το Νίκο Πυρουνάκη,  διεκδικεί λοιπόν την ενίσχυσή της και την είσοδο της στο Δημοτικό Συμβούλιο για να είναι μία πραγματική αντιπολίτευση μέσα και έξω από αυτό και καλεί τους κατοίκους της Γλυφάδας να στηρίξουν και να ενισχύσουν την αριστερή και ενωτική μας παρέμβαση, για τους αγώνες και τις διεκδικήσεις που θα χρειαστούν το επόμενο διάστημα και στον Δήμο μας.

*Υποψήφιες δημοτικοί σύμβουλοι

**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά