Περίσσότεροι από 130.000 διαδηλωτές στους δρόμους της Γαλλίας ακόμα και με τις εκτιμήσεις των αρχών, υπολογιζόμενοι σε άνω των 200.000 από τους οργανωτές μόνο στο Παρίσι, ενάντια στον νέο νόμο περί ασφαλείας και στην αχαλίνωτη αστυνομική βία. Τα μαζεύει ο Μακρόν.
Στο στόχαστρο πάνω από 130 χιλιάδων διαδηλωτών, σύμφωνα με τα νούμερα του υπουργείου Εσωτερικών που επικαλείται η «Figaro», βρέθηκε και πάλι σήμερα, Σάββατο, ο νόμος περί ασφάλειας που πέρασε πρόσφατα η γαλλική κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις πολιτών, σωματείων, οργανώσεων και συνδικάτων, από τις ενώσεις των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ ως το δικηγορικό σύλλογο του Παρισιού και τη Διεθνή Αμνηστία.
Με πανώ που ζητούσαν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Ζεράρ Νταρμαμέν, τον οποίο αποκαλούν «Υπουργό της Ντροπής», υπενθύμιζαν «τις αρχές της δημοκρατίας μας» ή τόνιζαν την ανάγκη να σταματήσει η αστυνομική βαρβαρότηταν με το σύνθημα «Αστυνομία παντού, Δικαιοσύνη πουθενά», οι Γάλλοι αγνόησαν την πανδημία και, φορώντας μάσκες, κατέκλυσαν τις κεντρικές πλατείες όλων των μεγάλων πόλεων.
Η μεγαλύτερη όλων των συγκεντρώσεων, στο Παρίσι, γέμισε την τεράστια Πλατεία Δημοκρατίας (Place de la Republique) και απλώθηκε και στα πλησίον στενά, ξεπερνώντας με βεβαιότητα τις 50.000 διαδηλωτών που έδωσαν οι αρχές και υπολογιζόμενοι σε άνω των 200.000 από τους οργανωτές.
Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, και της πορείας προς τη Βαστίλη, που ακολούθησε, υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών και έγινε χρήση δακρυγόνων ενώ φωτιές άναψαν σε διάφορες περιοχές του κέντρου της πόλης. Φωτογραφίες και βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν βίαιη αστυνομική καταστολή, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις.
Ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά, καθώς η ρατσιστική βάρβαρη επίθεση αστυνομικών κατά του μαύρου μουσικού παραγωγού Μισέλ Ζεκλέρ, στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού, και η καταγραφή της σε βίντεο, έφερε και πάλι το νόμο στο προσκήνιο και κορύφωσε τις αντιδράσεις. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε ανακοινωθεί πριν γίνει γνωστό το βίντεο, αλλά έλαβε χαρακτήρα και διαμαρτυρίας κατά της ρατσιστικής βίας και έφερε περισσότερους πολίτες στους δρόμους από ότι αναμενόταν.
Επώνυμοι και ανώνυμοι έχουν καταδικάσει κατηγορηματικά το περιστατικό και έχουν αναφερθεί στο νόμο, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση Μακρόν να δηλώσει ότι «θα τον ξαναδεί» και να αναζητήσει «τρόπους ώστε η κυβέρνηση του να αγωνιστεί κατά των διακρίσεων».
Ήδη έχει ξεκινήσει δικαστική διερεύνηση του περιστατικού, εις βάρος των τεσσάρων αστυνομικών που χτύπησαν με τόση βαρβαρότητα τον κο Ζεκλέρ. Δεν έχει ασκηθεί ούτε αναμένεται να ασκηθεί δίωξη στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Loopsider ο οποίος και έφερε στο φως το βίντεο καταγραφής της ρατσιστικής επίθεσης. Ειδικά καθώς ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, εφημερίδες τονίζουν πως, αν εφαρμοζόταν ο νέος νόμος, το βίντεο και η αστυνομική αυθαιρεσία δε θα έρχονταν ποτέ στο φως. Οι περισσότεροι αναλυτές, παράλληλα, τόνιζαν την «διολίσθηση» του Μακρόν προς την άκρα δεξιά.
Το άρθρο 24 του νέου νόμου ποινικοποιεί την βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση αστυνομικών όταν «απειλεί την φυσική ή ψυχική τους ακεραιότητα», ότι και αν σημαίνει αυτό (ειδικώς το δεύτερο). Ο νόμος, που πέρασε από το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, αλλά όχι και από τη Γερουσία, έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. Ο Μακρόν ήδη ανακοίνωσε, την Παρασκευή ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή αναθεώρησης του φρεσκοψηφισμένου άρθρου 24, αλλά είναι πιθανό η δήλωση και η αλλαγή να προσπαθούν να προλάβουν την απόρριψη του νόμου από τη Γερουσία, λόγω των τεράστιων λαϊκών αντιδράσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Ρισάρ Φεράντ, που θεωρείται από τους στενότερους συμμάχους του Μακρόν, τον κατηγόρησε ότι δρα μειωτικά προς το κοινοβούλιο.