Ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής η μαζική πρωινή μαθητική πορεία για την συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 4.000 με την συντριπτική πλειοψηφία τους να είναι μαθητές Λυκείων, ακόμα και Γυμνασίων, ενώ συμμετείχαν και εκατοντάδες φοιτητές με τα πανό των συλλόγων τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν σχηματίσει δύο μεγάλα «κορδόνια» και από τις δύο πλευρές ολόκληρης της Πανεπιστημίου, ακολουθώντας στη συνέχεια τη διαδήλωση μέχρι το Σύνταγμα και ξανά στα Προπύλαια, όπου κατέληξε η πορεία. Στόχος του ήταν να δυναμιτίσουν το κλίμα με την παρουσία τους και να τρομοκρατήσουν τους χιλιάδες μαθητές, πολλοί από τους οποίους κατέβαιναν για πρώτη φορά σε διαδήλωση για τον Αλέξη.

Όταν η διαδήλωση έφτασε στα Προπύλαια, τα ΜΑΤ βρήκαν αφορμή από μερικά νεράντζια, μπουκάλια νερού και καπνογόνα να κάνουν έφοδο στην διαδήλωση, επιτιθέμενοι βίαια σε 15χρονά  παιδιά και κάνοντας προσαγωγές «στο σωρό». Παράλληλα, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, απέκλεισαν με μεγάλη αστυνομική δύναμη ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών μπροστά από την είσοδο του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εκατοντάδες μαθητές είχαν καταφύγει για να προστατευτούν. Μετά από αρκετή ώρα και με παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και με την στήριξη των μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, οι εγκλωβισμένοι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι κατά ομάδες.

Η μαζική συμμετοχή των μαθητών – πολλοί από τους οποίους παιδιά ανέργων – δείχνει ότι η εξέγερση του Δεκέμβρη του ’08 έχει χαραχτεί βαθιά στη μνήμη της νεολαίας, σαν ένα γεγονός – σύμβολο αντίστασης απέναντι στην καταστολή και την καταπίεση. Φαίνεται, επίσης, ότι η η επέτειος τροφοδοτείται όλο και περισσότερο από την κρίση και τις συνέπειες των μνημονίων στην καθημερινότητα των νέων, είτε αφορά τις δυσκολίες στο σπίτι, είτε αφορά τις ελλείψεις στο σχολείο. Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση – και εξηγεί την καταστολή και την τρομοκράτηση των μαθητών – είναι η γενίκευση αυτής της οργής και οι διαστάσεις που μπορεί να πάρει, ειδικά στο φόντο της ραγδαίας απομόνωςής της μέσα από τους μαζικούς αγώνες, όπως των διοικητικών, του ΕΟΠΥΥ κ.α.

φωτό Rp

φωτό Rp

φωτό @MakisSinodinos

φωτό @dromografos

Ετικέτες