Το Σάββατο 29 Νοέμβρη, το αιγυπτιακό καθεστώς έστειλε ένα ακόμα ισχυρό συμβολικό μήνυμα σε «όσους δεν κατάλαβαν»: Τα δικαστήρια αθώωσαν τον Χόσνι Μουμπάρακ για τη δολοφονία των διαδηλωτών της επανάστασης του Γενάρη του 2011.
Οι δικαστές που επικαλούνται μια κάποια «ανθρωπιά» και ανάγκη «συμφιλίωσης» είναι οι ίδιοι που έχουν καταδικάσει δεκάδες χιλιάδες αντικαθεστωτικούς σε φυλάκιση και εκατοντάδες μέλη και στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων σε θανατική ποινή.
Είναι το «διαμάντι στο στέμμα» της παλινόρθωσης του καθεστώτος, κάτι που έγινε αντιληπτό από τους Αιγυπτίους, που στα social media ποστάρουν χιουμοριστικά σχόλια και βίντεο για την επιστροφή της «παλιάς φρουράς» που βγαίνει από τις φυλακές ενώ ο πρώην δικτάτορας δηλώνει χαρούμενος «επιστρέψαμε!». Νωρίτερα, είχαν αθωωθεί και ο υπουργός Εσωτερικών και οι ανώτεροι αξιωματικοί της κρατικής ασφάλειας, διαλύοντας ακόμα και όποια «νομικίστικα» επιχειρήματα περί «αρμοδιότητας» θα μπορούσαν να επιστρατευτούν για να δικαιολογήσουν την αθώωση του δικτάτορα. Όλοι αθώοι! Μάλλον έφταιγαν οι διαδηλωτές που κατέλαβαν την Ταχρίρ...
Η απόφαση προκάλεσε κύμα οργισμένων κινητοποιήσεων σε πάρα πολλά πανεπιστήμια σε όλη την Αίγυπτο, που εδώ και μήνες λειτουργούν ως τα «τελευταία οχυρά» της επανάστασης. Οι φοιτητές επαναφέρουν το σύνθημα «Ο λαός απαιτεί την ανατροπή του καθεστώτος», που συγκλόνισε όλο τον αραβικό κόσμο από το Μαγκρέμπ ως τον Περσικό Κόλπο το 2011, ενώ η αστυνομία συγκεντρώνεται στις εισόδους των πανεπιστημίων για να μην τους επιτρέψει να βγουν διαδηλώνοντας στους δρόμους.
Το βράδυ του Σαββάτου, μερικές χιλιάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να προσεγγίσουν την πλατεία Ταχρίρ, ύστερα από πάρα πολύ καιρό, αλλά κυνηγήθηκαν από την αστυνομία με δακρυγόνα και πλαστικές (;) σφαίρες στα γύρω στενά. Δύο διαδηλωτές έπεσαν νεκροί στη διάρκεια της καταστολής των συγκεντρώσεων, ενώ καταγγέλλονται μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών και δημοσιογράφων.
«Κάτω ο Χόσνι Μουμπάρακ, κάτω ο κάθε Μουμπάρακ, κάτω η στρατιωτική εξουσία» είναι το σύνθημα μιας από τις πολλές νεολαιίστικες σελίδες στο Facebook που καλούν σε κινητοποιήσεις. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το Μέτωπο Δρόμος της Επανάστασης και άλλες δυνάμεις καλούσαν σε νέες διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια, παρά την καταστολή, ενώ στις κινητοποιήσεις προσχωρούν και οι νεολαίοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Τι λένε αλήθεια οι φίλοι και σύμμαχοι του στρατηγού Σίσι «και του αιγυπτιακού λαού στον αγώνα του για δημοκρατία» ή όσοι συζητούν τη συμμαχία με αυτή την Αίγυπτο;