Με βήμα ταχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει το «έργο του Κυριάκου» στο Δημόσιο.

Έτσι, ενώ η αξιολόγηση των εργαζομένων είχε ανακοπεί από το μαζικό, συλλογικό αγώνα άρνησης της αυτοαξιολόγησης των υπαλλήλων και το νομοσχέδιο Μητσοτάκη έμεινε αψήφιστο, η κυβέρνηση, έχοντας επαναφέρει, με νόμο πλέον, την αξιολόγηση εργαζομένων, στέλνει τα έντυπα αξιολόγησης στις υπηρεσίες.

Έξυπνα αποφεύγει να δηλώσει τι θα συμβεί σε όσους εργαζόμενους δεν πάρουν καλούς βαθμούς.

Το πνεύμα της «αξιολόγησης» ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περιλαμβάνει ωστόσο αποκαλυπτικά στοιχεία για την αντίληψή της για τον εργαζόμενο κόσμο στο ημιδιαλυμένο Δημόσιο. Ανάληψη ευθυνών και ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων, αναβάθμιση εργασιακού περιβάλλοντος, προστιθέμενη αξία διοικητικού έργου, βαθμός επίτευξης ατομικής στοχοθεσίας, όλα αυτά θα βαθμολογηθούν από τους δυο ιεραρχικά ανώτερους και μάλιστα, θα υπάρχει και συνέντευξη με τον έναν, ο υποκειμενισμός της οποίας είναι διαπιστωμένο πρόβλημα.

Ο εργαζόμενος ως άτομο, λοιπόν, οφείλει να αντεπεξέρχεται ικανοποιητικά, ανεξαρτήτως των συνθηκών που η κυβέρνηση με τα μνημόνια, τη λιτότητα και την παράδοση των πάντων στους ιδιώτες επιχειρηματίες, επιβάλλει, ανεξαρτήτως της συρρίκνωσης των δυνατοτήτων λειτουργίας του ξεχαρβαλωμένου Δημόσιου.

Η «αξιολόγηση» των υπαλλήλων δεν μπορεί να αποτιμηθεί ξεχωριστά από τους άλλους νόμους της κυβέρνησης για το «νέο» Δημόσιο, όπως αυτόν για την κινητικότητα.

Στο νόμο για την κινητικότητα γίνεται η παραδοχή ότι οι υπηρεσίες μπορούν να διαθέτουν σε άλλες υπηρεσίες το προσωπικό τους, αν μένει σε αυτές το 50%. Επομένως, οι εργαζόμενοι θα αξιολογηθούν σε περιβάλλον με τους μισούς από τους απαιτούμενους υπαλλήλους και θα βαθμολογηθούν για την «ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων»!

Με την επαναξιολόγηση δομών και τα νέα οργανογράμματα, θα καταργούνται οργανισμοί και υπηρεσίες και το έργο αυτών θα πέφτει στις πλάτες των υπόλοιπων εργαζομένων, αφού πρώτα θα έχουν πάρει οι ιδιώτες ό,τι κερδοφόρο υπάρχει ακόμα στο Δημόσιο.

Και ενώ στο νόμο για την «αξιολόγηση» εντέχνως έχουν προστεθεί άρθρα επίφασης δημοκρατίας, όπως η αξιολόγηση προϊσταμένων από τους κατωτέρους τους, συνελεύσεις τμημάτων και διευθύνσεων για συναπόφαση κατευθύνσεων, στην πράξη γίνεται όργιο τοποθετήσεων αντί για κρίσεις προϊσταμένων, διευθυντών κ.λπ. Ορδές συμβούλων και μετακλητών επιχειρούν να στήσουν το νέο πελατειακό κράτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με μίγμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ. Το παλιό που θα…έφευγε!

Η άλλη αντιδημοκρατική διάταξη του νόμου για την αξιολόγηση είναι η κατάργηση των αιρετών από τη διαδικασία ενστάσεων των εργαζομένων για τη βαθμολογία τους. Οι ενστάσεις θα εξετάζονται από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης (του άρθρου 21 του Ν. 4369/2016), η οποία αποτελείται αποκλειστικά από γενικούς διευθυντές, ενώ οι αιρετοί μπορούν να μετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου! Ακόμα και τα παλαιότερα Υπηρεσιακά Συμβούλια, με τη χλιαρή δυνατότητα εκπροσώπησης των εργαζομένων, παραμερίζονται με το νόμο, πια.

Τα σωματεία, αξιοποιώντας την πετυχημένη εμπειρία της προηγούμενης μάχης κατά της αξιολόγησης, μπορούν να οργανώσουν ξανά την αντίσταση στην αξιολόγηση, με καμπάνια ενημέρωσης και ενδυνάμωσης του αισθήματος της συλλογικής απάντησης των εργαζομένων, για να αντιμετωπίσουν τις ακόμα πιο έντονες πιέσεις που δέχονται από πολιτική και διοικητική ιεραρχία σε αυτήν τη φάση.

Είναι (και) γι’ αυτό το λόγο που επείγει η συνεννόηση της Αριστεράς και των δυνάμεων που λογοδοτούν στο εργατικό κίνημα, για να μην εφαρμοστούν τα αντιδραστικά νομοθετήματα, για να μην ολοκληρωθεί το… όραμα Σημίτη για «επιτελικό κράτος», για να μη γίνει πράξη το όνειρο του Μητσοτακέικου για διάλυση του Δημοσίου και κατάργηση κάθε κοινωνικής πρόνοιας.

* Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά που κυκλοφορεί

Ετικέτες