Αστραψε και βρόντηξε ξανά χτες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, εξαπολύοντας ακόμη ένα δριμύ «κατηγορώ» για τις ανισότητες στην παγκόσμια διανομή των εμβολίων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη σύσταση του μηχανισμού παγκόσμιας πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της Covid-19, του γνωστού μας πλέον COVAX, ο ex officio «αρχιστράτηγος» στην πανανθρώπινη μάχη κατά της πανδημίας καταφέρθηκε με σφοδρότητα ενάντια στα πλούσια κράτη του πλανήτη, που με τον παρά τους -αλλά και τη διαπλοκή τους με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες- έχουν δολίως «καβαντζώσει» τη μερίδα του λέοντος από τα σωτήρια φιαλίδια στερώντας τα από τους φτωχούς.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο συμπαθέστατος Αιθίοπας επιδημιολόγος, πρώτος Αφρικανός διευθυντής του ΠΟΥ και κορυφαίος ειδικός στην αντιμετώπιση της ελονοσίας, «σχεδόν 900 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, αλλά πάνω από το 81% έχουν πάει στις χώρες υψηλού ή μεσαίου εισοδήματος, με τις χώρες χαμηλού εισοδήματος να έχουν λάβει μόλις το 0,3%»!

Για τη ακρίβεια ο COVAX έχει μέχρι στιγμής παραδώσει μόλις 40,5 εκατομμύρια δόσεις σε 118 χώρες σε όλο τον κόσμο - μια σταγόνα στον ωκεανό αν σκεφτεί κανείς ότι έχει τάξει στους φτωχούς συνανθρώπους μας δυο δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021, εκ των οποίων τα 187 εκατομμύρια υποτίθεται πως θα είχαν χορηγηθεί ώς το τέλος Μαΐου...

Το πόσο έξω έχει πέσει ο προγραμματισμός του ΠΟΥ το αποκάλυψε λίγες ώρες νωρίτερα σε εκτενές δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Guardian», όπου διαπιστώνει ότι έχουν παραδοθεί έως τώρα μόλις το ένα πέμπτο από τις υποσχεμένες δόσεις του βασικού εμβολίου του «καλαθιού» του COVAX. Που φυσικά δεν είναι άλλο από το συμβατικής τεχνολογίας, φτηνό, εύκολα συντηρήσιμο και άκρως δαιμονοποιημένο στην Ευρώπη σκεύασμα της AstraZeneca/Oxfοrd.

Οσο για τις τρεις βασικές αιτίες που συμβαίνει αυτό το παγκόσμιο έγκλημα κατά των φτωχών, οι ειδικοί αναφέρουν κατά σειρά τα «εμπάργκο» εξαγωγών από την... εξαπατημένη Ευρωπαϊκή Ενωση, τη συσσώρευση αποθεμάτων (το... καβάντζωμα του προλόγου μας) από συγκεκριμένες πονηρές κυβερνήσεις, με πρώτη αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και την έλλειψη βασικών πρώτων υλών για την παρασκευή του εμβολίου, που «μπλοκάρονται» από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη προς όφελος των δικών τους παρασκευαστών.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η Ε.Ε. έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές AstraZeneca προς την Αυστραλία, τη Βρετανία και άλλες χώρες μεγάλων ποσοτήτων του εμβολίου, όταν διαπίστωσε -μετά από τις περίφημες εφόδους των αρχών σε εργοστάσια στην Ολλανδία και την Ιταλία- το βρόμικο παιχνίδι που παιζόταν πίσω από την πλάτη της: όμως η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι, ενώ η Ευρώπη έχει δημιουργήσει ένα συγκριτικά μεγάλο απόθεμα από το συγκεκριμένο εμβόλιο, το έχει και...κάθεται καθώς εκατομμύρια συνάνθρωποί μας έχουν πειστεί ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία τους και ακυρώνουν ή αναβάλλουν μαζικά τα ραντεβού τους, την ώρα που ολόκληρος ο υπόλοιπος ο πλανήτης κυριολεκτικά παρακαλάει για μία δόση! Ιδού η χειρότερη, ίσως, ύβρις των ημερών μας.

Υπερβολές; Κάθε άλλο! Μεγάλες χώρες με πληθυσμό εκατοντάδων εκατομμύριων, όπως η Ινδονησία και πολύ περισσότερο η Βραζιλία των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών έχουν λάβει ώς τώρα μόλις το 10% των προβλεπόμενων δόσεων AZ από τον COVAX, ενώ άλλα πολυπληθή κράτη, όπως το χαροκαμένο Μεξικό, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές, δεν έχουν πάρει ώς τώρα ούτε ένα εμβόλιο από αυτά που... κάθονται αχρησιμοποίητα στα ευρωπαϊκά ψυγεία. Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για την Αφρική, όπου στην καλύτερη περίπτωση χώρες όπως η Νιγηρία και το Κονγκό έχουν λάβει περίπου το εν τέταρτον των προβλεπόμενων δόσεων.

Οσο για την Ινδία τού σχεδόν 1,4 εκατομμυρίων ψυχών, που αυτές τις μέρες ζει μια πραγματική Αποκάλυψη με εκατομμύρια κρούσματα και αμέτρητους θανάτους από Covid, οι υπεύθυνοι του κρατικού Serum Institute αδυνατούν να παράξουν έγκαιρα τα εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις της AZ που έχουν υποσχεθεί λόγω έλλειψης πρώτων υλών: αλλά και να μπορούσαν με κάποιο μαγικό τρόπο να εκπληρώσουν τον στόχο τους, είναι βέβαιο ότι θα εμβολίαζαν πρώτα τα εκατομμύρια των απροστάτευτων γερόντων τους που πεθαίνουν κυριολεκτικά σαν τις μύγες.

Και μη ρωτήσει κανείς για την Pfizer και τη Moderna, που από την πρώτη στιγμή έχουν διαχωρίσει τη θέση τους και μοσχοπουλάνε τα εμβόλιά τους μόνο στους πλούσιους πελάτες: η μεν πρώτη έχει χορηγήσει «για το ξεκάρφωμα» στον COVAX ελάχιστα εμβόλια «σε τιμή κόστους», όπως λέει, η δε δεύτερη δεν έχει δώσει ούτε ένα εμβόλιο για τους φτωχούς, την ώρα που αμφότερες μοιράζουν μερίσματα δισεκατομμυρίων στους μετόχους της από το... Ελντοράντο της Πανδημίας.

Ετικέτες