Είναι αλήθεια ότι με όσο μελανά χρώματα και να αναφερθεί κανείς πια στη κατάσταση στο ΕΣΥ και ειδικότερα στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι δυνατό να περιγράψει την αποδιοργάνωση , την προκλητική υποβάθμιση και το αδιέξοδο που επικρατεί.

Πρόκειται για  «κατεύθυνση» που υπάρχει να φύγουν και οι τελευταίοι δημόσιοι  γιατροί αλλά και άλλοι υγειονομικοί  προς συνταξιοδότηση ή αναζήτηση διεξόδου στον ιδιωτικό τομέα  για τους γιατρούς μέσης ηλικίας  ή  σε νοσοκομεία του εξωτερικού για τους νεότερους συναδέλφους   χωρίς καμιά προοπτική επιστροφής στη χώρα.

Οι μισθοί αντιστοιχούν πια  σε αυτούς του 2007 και οι περικοπές,  όπως η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, η κατάργηση του επιδόματος βιβλιοθήκης, η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ωρομισθίου της εφημερίας και της προϋπηρεσίας ,  έφεραν  νέες μειώσεις.

  • Πρόκειται  για  μισθούς  από 3 εως 4.5 Ε την ώρα και  εφημεριών από 4,48 έως  7,42 Ε την ώρα μεικτά  , για  αυθαίρετες  περικοπές και καθυστερήσεις πληρωμής δεδουλευμένων υπεράριθμων εφημεριών, ενώ η προβλεπόμενη  προσαύξηση  παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα του 2003!        Η μοναδική αύξηση που δόθηκε το 2017 άγγιξε «το αστρονομικό ποσό» των 1,80 ευρώ τη μέρα
  • Τι άλλο από  εμπαιγμό δεν αποτελεί  για τους συνάδελφους που εργάζονται σε άγονες περιοχές να παίρνουν μηνιαίο επίδομα αγόνου 11,40 ευρώ αφού όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα χορηγούν αυτό το πενιχρό επίδομα με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983 ! Η μήπως δεν είναι κοροϊδία  το μηνιαίο επίδομα αγόνου  που υπολογίζεται με θεωρητικό μισθό Επιμελητή Β΄ 142.56 ευρώ  το μήνα!
  • Με την επίκληση διαρκώς των «εκτάκτων αναγκών»  προσπαθούν  να νομιμοποιήσουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις ,  να μονιμοποιήσουν την  εργασιακή ομηρία  και όχι τους εργαζόμενους, και να συνηθίσουμε σαν φυσιολογική καθημερινότητα  τις συνεχείς μετακινήσεις, την υπερεφημέρευση, την κατάφωρη παραβίαση ακόμα και αυτών των ελάχιστων δικλείδων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας της δικής μας και των ασθενών μας, που προβλέπει η νομοθεσία για το ωράριο. Επίσης για τον ίδιο λόγο κλείνουν τμήματα ή ολόκληρα νοσοκομεία  σαν αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής και των προηγούμενων, για να αλωνίζουν οι ιδιώτες στα νοσοκομεία μέσω των αναθέσεων, των εργολαβιών, των ΣΔΙΤ ή των τριπλών αμοιβών για ιδιωτικές υπηρεσίες. Παράλληλα οικογένειες  χάνουν και τις τελευταίες τους οικονομίες  πληρώνοντας  υπέρογκα ποσά στον ιδιωτικό τομέα ή το κρατικοδίαιτο   σύστημα υγείας και  τα ταμεία των απογευματινών ιατρείων.
  • Με τη  δραματική υποστελέχωση τμημάτων, κλινικών και ολόκληρων νοσοκομείων, (1)ένας γιατρός βγάζει τη δουλειά για (3)τρεις. Ένας αγροτικός γιατρός, συχνότατα χωρίς παρουσία ειδικευμένου, σηκώνει στις πλάτες του τη λειτουργία ενός ολόκληρου ΤΕΠ. Γιατροί εφημερεύουν ταυτόχρονα σε 2 νοσοκομεία ενώ ανειδίκευτοι γιατροί, ειδικευόμενοι και γιατροί άσχετων ειδικοτήτων εκβιάζονται και εξαναγκάζονται να διακομίζουν βαρέως πάσχοντες και διασωληνωμένους  ενώ συστηματικά αναβάλλονται προγραμματισμένα χειρουργεία και θεραπείες.

Λένε ψέματα  πως οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται για εργασία στο ΕΣΥ.  Είναι χαρακτηριστικό πως στο παρελθόν για μια μόνιμη θέση Επιμελητού Β σε χειρουργική ειδικότητα του νοσοκομείου  μας,  κατέθεσαν χαρτιά 30 υποψήφιοι!  Άγονες δεν είναι οι θέσεις. Η πολιτική τους τις κατάντησε άγονες αφού συνειδητά αφήνουν νοσοκομεία να ρημάζουν, οι αμοιβές των γιατρών  είναι στο 1/4  αυτών του μέσου όρου της ΕΕ  και όταν οι 6.500 προσλήψεις υγειονομικών σε σύνολο 30.000 κενών οργανικών θέσεων  δεν φτάνουν να καλύψουν  ούτε  τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις.

Ως εδώ!   Η οικονομία της χώρας αντέχει  να αναγνωρίζει στις τράπεζες να  δικαιούνται «αναβαλλόμενο φόρο» και τους εφοπλιστές να  φορολογούνται «εθελοντικά» ή  να δίνει  δις 7 Ε σε αυτούς που δολοφονούν βρέφη, παιδιά, γυναίκες και ασθενείς και τους συναδέλφους μας γιατρούς  στη Γάζα όπου βομβαρδίζονται ακόμα  και τα νοσοκομεία, και δεν αντέχει να αυξήσει τους μισθούς μας, να χρηματοδοτήσει τα νοσοκομεία και να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν αξιοπρεπώς;

Απαιτούμε:

  • Διπλασιασμό μισθών –αποζημίωσης των εφημεριών  και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες και ένταξη των πληρωμών τους στο σύστημα των λοιπών εφημεριών.
  • Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ειδικά κίνητρα για τα νοσοκομεία της  περιφέρειας σαν στο νησί μας
  • Καμία απόλυση παρατασιακού ειδικευόμενου.
  • Να μην συγχωνευτεί, κλείσει κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ  ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ  

ΣΤΙΣ 29 & 30 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 

ΤΙΣ 29 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 10:00 πμ 

ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΟΓΟΥΣ 

ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Ετικέτες