Οι αγώνες των εργαζομένων επανέρχονται από τον Απρίλη κι έπειτα ολοένα και πιο έντονα στο προσκήνιο.

Από την αρχική βουβαμάρα που προκάλεσε το lockdown της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της υγειονομικής κρίσης, περνάμε στη φάση όπου οι εργαζόμενοι αρνούνται να αποδεχθούν ότι για όλα τα κακά της μοίρας τους φταίει ο κορωναϊός.

Αρνούνται να αποδεχθούν ότι θα μισοδουλεύουν και θα μισοπληρώνονται, αρνούνται να αποδεχθούν ότι θα απολύονται χωρίς να έχουν δικαιώματα, αρνούνται να αποδεχθούν ότι θα δουλεύουν χωρίς άδειες και ρεπό. Το έδειξαν με τις κινητοποιήσεις τους οι υγειονομικοί, το έδειξαν με τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι σε δύσκολους κλάδους όπως ο επισιτισμός-τουρισμός και οι τεχνικές κατασκευαστικές εταιρείες. Κινητοποιήσεις που αναμένεται να συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ ειδικά για τους εκπαιδευτικούς οι κινητοποιήσεις που έκλεισαν τη σεζόν, θα είναι αυτές που θα ανοίξουν και την επόμενη από το Σεπτέμβρη με μπροστάρηδες τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που απολύονται όπως οι εικαστικοί.

Κινητοποιήσεις που θα χρειαστεί να ενταθούν καθώς αναμένεται από τη ΔΕΘ, το Σεπτέμβρη, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να υπενθυμίσει στην εργατική τάξη το ξεπούλημα κάθε κοινωνικού αγαθού στους ιδιώτες και όλα τα δώρα που θα κάνει στο κεφάλαιο την ώρα που στους εργαζόμενους θα δίνει όλο και πιο βάρβαρα νεοφιλελεύθερα μέτρα. Εκεί για αυτό το λόγο χρειάζεται να βρει απέναντί του όλους τους κλάδους που αγωνίζονται.

Παρά τις δυσκολίες που θα υπάρχουν και στη μετακίνηση κ.λπ. λόγω του κορωναϊού οι εργαζόμενοι οφείλουν να απαντήσουν στην κυβέρνηση ενωτικά και μαζικά. Η διαδήλωση στη ΔΕΘ χρειάζεται να δουλευτεί από τις δυνάμεις της Αριστεράς με τρόπο που να αναδεικνύει αυτή την αναγκαιότητα. Είναι μια ευκαιρία να ενοποιηθούν τα αιτήματα όλων των κλάδων που αγωνίζονται. Είναι μια ευκαιρία να ξεπεραστούν σεχταριστικές λογικές και να δείξει το εργατικό κίνημα ότι μπορεί να ενώσει τη γροθιά του απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται.

Ας είναι η ΔΕΘ μια δυναμική αρχή σε μια χρονιά που οι εργαζόμενοι που βγήκαν για πρώτη φορά στο δρόμο τους τελευταίους μήνες και οι πιο έμπειροι θα χτίσουν ένα ενωτικό και πλατύ κίνημα αντίστασης.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες