Πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι από κοινού με οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς σήμερα 8/12 με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άνοιξε για ακόμη μια φορά τον ασκό του Αιόλου με τις δηλώσεις του. Συγκεκριμένα, με διάγγελμά του ανακοίνωσε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως επίσημης πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια ανακοίνωση που προκάλεσε σεισμό στον αραβικό κόσμο, με τη Χαμάς να δηλώνει ότι αυτή η αναγνώριση «ανοίγει τις πύλες της κολάσεως». Την ίδια ώρα το Ισραήλ μέσω του πρωθυπουργού του Νετανιάχου, χαιρετούσε το διάγγελμα Τραμπ και δήλωνε ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη».

Ο παλαιστινιακός λαός, ήδη διαδηλώνει στη λωρίδα της Γάζας και στη δυτική όχθη, με κάθε σενάριο να είναι ανοιχτό. Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης γίνονται σε πάρα πολλές χώρες. Έτσι και σήμερα, παλαιστινιακές οργανώσεις μαζί με την Αριστερά διαδήλωσαν δυναμικά από το Σύνταγμα μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία. Το «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ηχούσε σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης. Στο στόχαστρο των ντουντουκέρηδων βρέθηκαν κυρίως οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές και οι ντόπιοι σύμμαχοί τους. «Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών – πόλεμο στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών» καθώς και το «Ο ΣΥΡΙΖΑ τα βρίσκει με τους Σιωνιστές – τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές» ήταν δύο συνθήματα που ακούστηκαν πολύ δυνατά και δυναμικά.

Η διαδήλωση παρότι καλέστηκε άμεσα και σχετικά ανοργάνωτα ως μια πρώτη απάντηση στις δηλώσεις Τραμπ συγκέντρωσε περίπου χίλια άτομα. Δεκάδες παλαιστινιακές σημαίες καθώς και πανό και πλακάτ που δήλωναν την αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης ακόμη και στα αραβικά γέμιζαν τα μπλοκ της διαδήλωσης. Ιδιαίτερα οι Παλαιστίνιοι ήταν πάρα πολύ οργισμένοι και τα μπλοκ στα οποία βρίσκονταν ήταν ιδιαίτερα ζωντανά και δυναμικά. Η Λαϊκή Ενότητα συμμετείχε στην κινητοποίηση με ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Η διαδήλωση έφτασε μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία καταφέρνοντας να κλείσει και τα δύο ρεύματα. Παρά την έντονη αστυνομική παρουσία και το τεταμένο κλίμα όλα έληξαν ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Είναι δεδομένο ότι αυτή η διαδήλωση αποτέλεσε μια πρώτη κινηματική απάντηση απέναντι στους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους που εξυπηρετούν τα σχέδιά τους πάνω στον πόνο και το αίμα των λαών. Ένας νέος αγώνας για τους παλαιστίνιους και το κίνημα της αλληλεγγύης φαίνεται πως ξαναρχίζει.