Μεγαλειώδης ήταν η διαδήλωση το Σάββατο 11 Μαΐου που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, με συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων από όλη την Ελλάδα.

Έδειξε τη δυναμική των κινητοποιήσεων που πρέπει να συνεχιστούν και να οξυνθούν το επόμενο διάστημα. Με όργανα, παραδοσιακές φορεσιές και δυνατό τόνο, αποτέλεσε μία ακόμη απάντηση  σε όσους σχεδιάζουν ενάντια στους κατοίκους για τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν πρωτοβουλίες ενάντια στις εξορύξεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, από την Άρτα, την Πρέβεζα, τη Θεσπρωτία, το Μεσολόγγι, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά, τα Γιάννενα, την Αθήνα και άλλες περιοχές. Επίσης, συμμετείχαν συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς. Στο μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας διαδήλωσαν και οι υποψήφιες για την Ευρωβουλή Μάνια Μπαρσέφσκι και Ντίνα Σωτηριάδη. Το μήνυμα ήταν κοινό από όλους και όλες, ενάντια στις εξορύξεις και τις έρευνες που υποβαθμίζουν τις ζωές των κατοίκων, θέτοντας τεράστιους κινδύνους για το νερό, την αγροτική παραγωγή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα αιτήματα όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς η συζήτηση για τα πετρέλαια και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους αφορά τόσο τις περιοχές της Ηπείρου, όσο και όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η κυβέρνηση συνεργαζόμενη με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και μεγάλες πολυεθνικές (Repsol, Energean, ΕxxonMobil και ΕΛΠΕ ) «παίζει» επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου.

Αυτή τη στιγμή, οι έρευνες  και οι εξορύξεις στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο και όχι μόνο προχωράνε κανονικά, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους κατοίκους των περιοχών και πληθώρα επαγγελματικών δραστηριοτήτων, όσο και το ίδιο το περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ήδη κάτοικοι της Ηπείρου νιώθουν τη γη κάτω από τα πόδια τους να «τρέμει» εξαιτίας των ερευνών που γίνονται στην περιοχή.

Μετά τη διαδήλωση, ακολούθησε συντονιστικό για ενημέρωση της κατάστασης σήμερα και το σχεδιασμό των επόμενων δράσεων και κινητοποιήσεων.

Ετικέτες