26 - 29 Ιούνη διεξάγεται στην Αθήνα η 91η Γενική Συνέλευση (συνέδριο) της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ)

91η ΓΣ της ΔΟΕ:

 Θα βαδίσουμε

στο δρόμο της ενότητας

 και της αποφασιστικής σύγκρουσης

με την αντιεκπαιδευτική/

αντιλαϊκή λαίλαπα,

με αγωνιστική συνεννόηση,

συνεργασία και ένα

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ

ΜΕΤΩΠΟ;

Εμείς  λέμε  ΝΑΙ!

  • Στα τρία χρόνια που πέρασαν από τη διεξαγωγή του προηγούμενου συνεδρίου της ΔΟΕ και τις αντίστοιχες διαδικασίες στους Συλλόγους ΠΕ, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και η κ. Κεραμέως, η πιο αντιδραστική φιγούρα σε αυτό το πόστο από τη μεταπολίτευση, οδηγούν μια τρελή κούρσα αλλαγών για να συντρίψουν τα κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα, αλλά και το δημόσιο χαρακτήρα από το DNA του σχολείου. Είναι η Κεραμέως και η πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που: αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα-εν μέσω πανδημίας, προσπάθησε να βάλει κάμερες μέσα στις σχολικές τάξεις, υποβάθμισε τις τέχνες και τον πολιτισμό στα ωρολόγια προγράμματα, κατάργησε ύστερα από 100 χρόνια τους αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ξεπούλησε τα προσωπικά δεδομένα 1.000.000 εκπαιδευτικών και γονέων στη Webex, πέταξε πέρυσι 40.ΟΟΟ παιδιά εκτός ΑΕΙ για να δοθεί ζεστή πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια-που τα εξίσωσε με τα δημόσια ΑΕΙ και συνεχίζει στην ίδια στόχευση με την ΕΒΕ και την Τράπεζα Θεμάτων. Διαμόρφωσε μια καρικατούρα δίχρονης προσχολικής αγωγής με νήπια, προνήπια και νηπιαγωγούς στοιβαγμένα σαν σαρδέλες σε προαύλια, σε πλατείες, μέσα σε κοντέινερς. Άφησε παντελώς ανοχύρωτα τα σχολεία στην πανδημία να ανοιγοκλείνουν, προωθώντας μια τηλεκπαίδευση-παρωδία, που αξιοποιείται πλέον "δια πάσαν νόσον", αφήνοντας ψυχοσυναισθηματικά κενά και μορφωτικά ελλείμματα στα παιδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας.

  • Μια κυβέρνηση που ξεπουλά κάθε δημόσιο αγαθό, με εγκληματικές ευθύνες για τους 30.000 νεκρούς της πανδημίας και την εγκατάλειψη του ΕΣΥ, με αυταρχισμό και ακραία καταστολή απέναντι στις κοινωνικές αντιστάσεις. Με κατάργηση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, με παρεμπόδιση των συλλογικών διαδικασιών, με ποινικοποίηση των αγώνων. Αποκλειστικά υπεύθυνη για την ακρίβεια σε όλα τα αγαθά και το πάρτυ των ολιγαρχών-καπιταλιστών της ενέργειας. Που στραγγίζει και κλέβει το εισόδημά μας! Που εμπλέκει τη χώρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο  με αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

  • Στα σχολεία, με πολιορκητικό κριό την αξιολόγηση, και τον νόμο έκτρωμα 4823/21 επιχειρείται η κατηγοριοποίηση και ο διχασμός τους σε «καλά» και «κακά», ο περιορισμός της κρατικής χρηματοδότησης και το σχολείο-επιχείρηση,  η ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών για τις κρατικές ευθύνες και τις συνθήκες εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου. Ετοιμάζουν από Σεπτέμβρη την ατομική αξιολόγηση για να ελέγξουν στυγνά την εκπαιδευτική κοινότητα, να τη χειραγωγήσουν, ώστε να υπηρετήσει τα σχέδιά τους, κάνοντας μια πραγματική κόλαση το εργασιακό της περιβάλλον.

  • Η ζωντανή εκπαίδευση είναι εδώ και αντιστέκεται! Xαιρετίζουμε τους/τις συναδέλφους που έδωσαν τη μάχη κατά της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, με σχεδόν καθολική συμμετοχή στην απεργία -αποχή, στην απεργία της 11ης Οκτώβρη, τη μεγαλειώδη διαδήλωση στο Εφετείο και τις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Που συνέχισαν τον αγώνα με όποιο τρόπο είχαν στη διάθεσή τους μετά την πολιτικά λαθεμένη απόφαση της ΔΟΕ για λήξη της απεργίας-αποχής από τις 10 του Οκτώβρη. Που δεν υποχώρησαν στους εκβιασμούς της εξουσίας, στις πιέσεις, στην τρομοκρατία, στις ποινές του Κόπτση στους συναδέλφους από σωματεία που συνέχισαν την α/α, στις απόπειρες παραχάραξης των αποφάσεων των συλλόγων διδασκόντων. Που ακύρωσαν στις 18 Μάη τις εξετάσεις τύπου Pisa στα ορισθέντα σχολεία, δείχνοντας το δρόμο της αποφασιστικής συνέχισης του αγώνα απέναντι στην αξιολόγηση και το ν.4823 από τη νέα χρονιά με μέτωπο παιδείας, απεργιακή σύγκρουση και επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής, που πρέπει να αποφασιστούν από την 91η ΓΣ της ΔΟΕ.

  • Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους και όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία που άνοιξαν δρόμους για να εκφραστούν αγωνιστικά οι εργατικές και κοινωνικές ανάγκες, παρά την εργαλειοποίηση της πανδημίας, τις απαγορεύσεις, τον αυταρχισμό και την άγρια καταστολή. Τα σωματεία που άνοιξαν δρόμους αντίστασης απέναντι στο  στραγγαλισμό των δημοκρατικών ελευθεριών με διαδηλώσεις στις λεωφόρους και όχι στα πεζοδρόμια. Που βρέθηκαν δίπλα στους μαχόμενους υγειονομικούς για την υπεράσπιση της δημόσιας Υγείας. Που έδωσαν μάχες για πραγματικούς και όχι συμβολικούς αγώνες ενάντια στον μεσαιωνικό νόμο Χατζηδάκη, ενάντια  στην ιδιωτικοποίηση και λεηλασία των συντάξεων. Τα σωματεία που δεν υπακούν, δεν εφαρμόζουν τις επιταγές του αντισυνδικαλιστικού νόμου, δεν φιμώνονται, δεν καταργούν τις συλλογικές τους διαδικασίες, δεν συναινούν στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των μελών τους.

  • Χαιρετίζουμε τα σωματεία της εκπαίδευσης που υλοποιούν καμπάνιες ενημέρωσης και δράσης ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις με αποκατάσταση όλων των απωλειών. Τα σωματεία που γράφουν στα συνθήματα τους και παλεύουν μέσα κι έξω από τα σχολεία για το μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, την εναντίωση στα σχέδια για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για ίσα δικαιώματα αναπληρωτών μονίμων, για εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών, για αποκατάσταση της Τέχνης και του Πολιτισμού στα σχολεία και οργανικές θέσεις για όλα τα μαθήματα ειδικοτήτων. Που δίνουν τη μάχη καθημερινά, απέναντι στο βαθύ σκοτάδι της κ. Κεραμέως, για το δημοκρατικό σχολείο των όλων και των ίσων.

  • Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι απέναντι στην πραγματικότητα που δημιουργείται από την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, μόνο η ανατροπή της είναι όρος για την υπεράσπιση της ζωής και του μέλλοντος για τον κόσμο της εργασίας και της εκπαίδευσης και σε συνδυασμό με μαζικούς αγώνες, που δεν θα αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες διαχείρισης και κυβερνητικών εναλλαγών σε ένα θολό προεκλογικό κλίμα και τον κοινωνικό παράγοντα στη γωνία. Στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων να ηττηθεί η νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά πολιτική του Μητσοτάκη, μόνο έτσι θα νικήσουν οι ανάγκες μας! Μόνο έτσι θα σώσουμε το δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, την εργασιακή μας αξιοπρέπεια. Στην 91η ΓΣ της ΔΟΕ οι δυνάμεις του αγώνα μπορούν και πρέπει να χαράξουν δρόμους συνεννόησης, συμπόρευσης και να στοχεύσουν στην αγωνιστική ανάταση. Με αποφάσεις μάχης σε όλη τη γραμμή του μετώπου, για όλη την επίθεση που δεχόμαστε. Αποφάσεις που θα συνεχίζουν και Θα κλιμακώνουν αποφασιστικά από το Σεπτέμβρη τον αγώνα που έδωσε το εκπαιδευτικό κίνημα στα γκρίζα χρόνια της Κεραμέως.

  • Σ' αυτήν την αναγκαιότητα δεν συντείνει ο κατακερματισμός και η περιχαράκωση των δυνάμεων του κινήματος. Για αυτό, ως Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών, έχοντας καθαρό στίγμα, ταυτότητα, θέσεις και δράση στο χώρο του ανεξάρτητου ταξικού συνδικαλισμού, προβάλλουμε τη συγκρότηση ενωτικού μετώπου των δυνάμεων του ριζοσπαστικού χώρου σε αντικυβερνητική, αγωνιστική, ταξική κατεύθυνση με τα χαρακτηριστικά της αυτοτέλειας κάθε χώρου, του αμοιβαίου σεβασμού και της αλληλεγγύης. Με όσες δυνάμεις διαθέτουμε πορευτήκαμε με αυτήν την ενωτική αντίληψη όλο το προηγούμενο διάστημα στο κίνημα και στους πρωτοβάθμιους συλλόγους, την ίδια ενωτική αντίληψη κατέθεσαν τα σχήματα της Πρωτοβουλίας στις ΓΣ των συλλόγων μπροστά στην 91η ΓΣ της ΔΟΕ, την ίδια αντίληψη κατέθεσαν συναγωνιστές και συναγωνίστριες που αναφέρονται στην Πρωτοβουλία στα ενωτικά σχήματα που συμμετέχουν.

  •  Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ καλεί τις συναγωνιστές και τις συναγωνίστριες των Παρεμβάσεων ΠΕ, τα σχήματα και τις κινήσεις που επιμένουν αντικυβερνητικά, ριζοσπαστικά, αντισυστημικά, αντικαπιταλιστικά, να συνεργαστούμε στη φετινή ΓΣ της ΔΟΕ, να ανοίξουμε το δρόμο για να συγκροτηθεί από κοινού ένα τέτοιο μέτωπο. Μια συνεργασία που θα άρει την απογοήτευση, θα ικανοποιήσει και θα εμπνεύσει πολλούς αγωνιστές και αγωνίστριες συναδέλφους σε όλη τη χώρα, θα δώσει νέα ώθηση και προοπτική στους αγώνες για το σχολείο των όλων και των ίσων, την ανατροπή και την κοινωνική χειραφέτηση.

ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΠΙΣΩ  Διεκδικούμε ανυποχώρητα :

  • Μισθό αξιοπρεπή για ζωή αξιοβίωτη! Αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, ξεπάγωμα των κλιμακίων του 2016-2017, μέχρι την αποκατάσταση όλων των εισοδηματικών απωλειών,των φορολογικών επιβαρύνσεων και των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της τελευταίας 12ετίας. Όχι στην ακρίβεια! Να ακυρωθούν όλες οι ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα βασικά προϊόντα! Απαιτούμε την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, Χατζηδάκη, Βρούτση, Κατρούγκαλου και της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

  • Διορισμούς μαζικούς τώρα! Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι το μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων, που έχουν υπογράψει  έστω και μια σύμβαση εργασίας στην εκπαίδευση - με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. Κατάργηση του ν. 4589/2019 για το προσοντολόγιο στις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Όχι στο  διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Πλήρη εργασιακά δικαιώματα αδειών, ασφάλισης, υγείας και περίθαλψης στους αναπληρωτές, ίδια με εκείνα των μόνιμων συναδέλφων.

  • Μπλόκο στην αξιολόγηση. Δεν υποχωρούμε! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα την επόμενη χρονιά και απέναντι στην ατομική αξιολόγηση με απεργιακή σύγκρουση και απεργία-αποχή παντού. Κατάργηση των ν. 4547/18 και 4823/21 της κατηγοριοποίησης-εμπορευματοποίησης των σχολείων, της ομηρίας και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών..

  • Κανέναν αποκλεισμό μαθητών από τις δομές της δημόσιας εκπαίδευσης. Τμήματα ένταξης, Τάξεις Υποδοχής και Παράλληλη Στήριξη με έναν εκπαιδευτικό για κάθε παιδί. Όχι στην απαξίωση των μαθημάτων Τέχνης και Πολιτισμού στο σχολείο. Να δοθούν οργανικές θέσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στην Π.Ε. Καμιά ανάθεση σε άλλους εκπαιδευτικούς για γνωστικά αντικείμενα ειδικοτήτων. Να μπει τέρμα στο απαράδεκτο καθεστώς των πολλαπλών μετακινήσεων των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων.

  • Διεκδικούμε διορισμούς νηπιαγωγών, ανέγερση σύγχρονων  νηπιαγωγείων, αμιγώς ολοήμερα τμήματα και εναλλασσόμενη βάρδια, τμήματα ένταξης παντού. Μείωση διδακτικού ωραρίου νηπιαγωγών όσο όλων των εκπαιδευτικών της ΠΕ.

  • Γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης για κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υποδομές και ανάγκες των σχολείων και τώρα και μετά την πανδημία. Νοσηλευτές, ψυχολόγοι, καθαρίστριες-ές, βοηθητικό προσωπικό και γραμματειακή υποστήριξη στα σχολεία. Καμιά συγχώνευση σχολείων και σύμπτυξη τμήματος, μείωση του αριθμού των αριθμών ανά τμήμα, 20 παιδιά στην τάξη, 15 παιδιά στην Α΄- Β’ Δημοτικού και στο Νηπιαγωγείο.

  • Αντίσταση στον εργασιακό και κοινωνικού μεσαίωνα του νόμου Χατζηδάκη, στην απαγόρευση των αγώνων και τη φίμωση των σωματείων. Να μείνει στα χαρτιά με ανυπακοή και πραγματικούς αγώνες σύγκρουσης και ανατροπής. Δεν υποβάλλουμε ηλεκτρονικά μητρώα των σωματείων στον ΓΕΜΗΣΟΕ. Δεν προχωράμε σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για συνελεύσεις απεργίες, αρχαιρεσίες.

Ετικέτες