Στις 1-3 Μάρτη η Αθήνα θα γίνει τόπος συνάντησης της ευρωπαϊκής, και όχι μόνο, αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στο διεθνές τριήμερο που οργανώνει το Rproject.

Η Ελλάδα είναι ο καλύτερος τόπος για μια τέτοια συνάντηση, όταν το τελευταίο διάστημα τα μάτια ολόκληρου του πλανήτη, και ιδιαίτερα της Ευρώπης, είναι στραμμένα εδώ. Το κίνημα των πλατειών, οι μεγαλειώδεις απεργίες, οι καταλήψεις εργατικών χώρων ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, η άνοδος της Αριστεράς που πλησίασε στο να πάρει την κυβέρνηση και η αίσθηση σε όλους ότι κάτι σπουδαίο πρόκειται να γίνει, έχουν κάνει την Ελλάδα το κέντρο του κόσμου.

Ριζοσπαστική Αριστερά
Την ίδια στιγμή που οι ευρωπαικές κυβερνήσεις ελπίζουν ότι θα επιβάλουν τη σκληρή λιτότητα της Ελλάδας και στις χώρες τους, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι ελπίζουν ότι μια ανατροπή στην Ελλάδα θα τους δώσει τη δύναμη για να ανατρέψουν τις δικές τους κυβερνήσεις.

Το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ και ο ρόλος της ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα σε αυτόν συζητιέται ήδη στην ευρωπαϊκή Αριστερά. Όπως αναφέρεται και στο κάλεσμα του Rproject: «Το τριήμερο φιλοδοξεί και ελπίζει να συμβάλει στην ενίσχυση της ριζοσπαστικής γραμμής για τη σύγκρουση με τα σκληρά σχέδια λιτότητας των νεοφιλελεύθερων καπιταλιστικών κέντρων της ΕΕ και διεθνώς, που οδηγούν τον κόσμο της εργασίας και τη λαϊκή πλειοψηφία της Ελλάδας, του ευρωπαϊκού Νότου και προοπτικά  όλης της Ευρώπης στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Στη γραμμή της μονομερούς ανατροπής του μνημονίου, της παύσης πληρωμών προς τους δανειστές και της απαίτησης για την άμεση διαγραφή του χρέους πέρα από «νομισματικά» διλήμματα, της ανατροπής και αναστροφής της λιτότητας. Της υπεράσπισης της δημοκρατίας και της διεύρυνσής της μέσα από τον κοινωνικό και εργατικό έλεγχο απέναντι στη δεξιά και ακροδεξιά ανασύνταξη των αστών μέσα στην κρίση. Της υπεράσπισης των αξιών και των ιδεών της Αριστεράς απέναντι στη δικτατορία της αγοράς, το ρατσισμό, τον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο. Του στόχου για την “κυβέρνηση της Αριστεράς” σαν αποφασιστικό βήμα για τη σοσιαλιστική προοπτική».

Αυτή η συζήτηση έχει να δώσει πολλά στους αγωνιστές από το εξωτερικό, αλλά και στους αγωνιστές της Ελλάδας, αφού οι καλεσμένοι εκπροσωπούν υπαρκτές και μαζικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η εμπειρία που θα καταθέσουν οι συνδικαλιστές, αφού θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε για τους αγώνες των νοσοκομείων στην Ισπανία, των δασκάλων στην Αμερική, των μεγάλων απεργιών της Ιταλίας, τη δουλειά στα συνδικάτα της Γαλλίας κ.ά.

Προσκεκλημένοι
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι κεντρικές συζητήσεις. Η πρώτη, για την κρίση, θα έχει ομιλητές τους Μισέλ Ισόν (Michel Husson, οικονομολόγος στο IRES, ινστιτούτο οικονομικών και κοινωνικών ερευνών, και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της ATTAC, Γαλλία), Ντανιέλ Αλμπαρασίν (Daniel Albarracin, οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, μέλος της οικονομικής επιτροπής της Συνομοσπονδίας των εργατικών συνδικάτων Comisiones Obreras και μέλος της «Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς» από Ισπανία), Κώστα Λαπαβίτσα (καθηγητής στο SOAS, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου), Χρήστο Λάσκο (οικονομολόγος, καθηγητής, μέλος της συντονιστικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ).

Η δεύτερη, για τις προοπτικές της ριζοσπαστικής Αριστεράς, καθώς και το θέμα της κυβέρνησης της Αριστεράς, θα έχει ομιλητές τους Ολιβιέ Μπεζανσενό (ηγετικό στέλεχος του NPA- Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, Γαλλία), Άχμετ Σόκι (Ahmed Shawki, εκδότη του περιοδικού «International Socialist Review» και ηγετικό στέλεχος του ISO ΗΠΑ), Τζιόρτζιο Κρεμάνσκι (μέλος της εθνικής ηγεσίας της FIOM, ιταλική ομοσπονδία εργατών μετάλλου, και ιδρυτικό μέλος της «Επιτροπής ενάντια στο χρέος»), τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Αντώνη Νταβανέλλο.

Φυσικά αυτές δεν θα είναι οι μόνες  συζητήσεις. Θα υπάρξουν επίσης συζητήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις, την υγεία, την εκπαίδευση, το αντιφασιστικό κίνημα, τις ΑΟΖ. Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν περισσότεροι από 40 διεθνείς προσκεκλημένοι, με στόχο να μεταφερθούν οι εμπειρίες των αντιστάσεων από όλη την Ευρώπη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: Τζοζέ Μαρία Ατέντας (Josep Maria Attentas, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης UAB και μέλος της ηγεσίας της Izquera Anticapitalista), Φρανσουά Σαμπαντό (François Sabato, μέλος της ηγεσίας του NPA, Γαλλία), Αλαίν Μπύρ (Alain Bihr, επίτιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο France-Comte, συγγραφέας του βιβλίου «Το φάντασμα της εξτρεμιστικής Δεξιάς» για το Εθνικό Μέτωπο), Ρακέλ Βαρέλα (Raquel Varela, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας της Λισσαβόνας και εκδότης του περιοδικού «Rubra», Πορτογαλία), ο Ζιλμπέρ Ασκάρ (Gilbert Achcar, καθηγητής στο SOAS, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και συγγραφέας) και συνδικαλιστές από Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελβετία, ΗΠΑ κ.α.

Το τριήμερο θα μεταφέρει επίσης το μήνυμα ότι πέρα από τις συναντήσεις κορυφής που μπορεί να κάνει κατά καιρούς η ελληνική Αριστερά με τα μεγάλα ευρωπαικά κόμματα της Αριστεράς, έχει σημασία να συναντώνται και να ανταλλάσουν εμπειρίες και τα πιο ριζοσπαστικά κομμάτια της, να χαράσσουν κοινούς στόχους, να δίνουν ελπίδα σε πολύ κόσμο που θέλει μια αντικαπιταλιστική προοπτική.

Συμμετοχή
Πέρα όμως από την πολιτική του σημασία το τριήμερο θα είναι μια μεγάλη διοργάνωση που θα χτίζεται μέρα με τη μέρα με τη συμμετοχή των φίλων του rproject και του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη οργανώνονται συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα, όπου σε τοπικό επίπεδο συναντιώνται αγωνιστές για να συζητήσουν για τον ΣΥΡΙΖΑ που χρειαζόμαστε, αλλά και για το πώς θα διοργανωθεί ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός.

Στόχος είναι στο τριήμερο να έχουν το λόγο οι εργαζόμενοι που παλεύουν ενάντια στις ιδιωτικοποίησεις του νερού, του ηλεκτρικού, οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι εργαζόμενοι του δημοσίου κλπ, η νεολαία που ασφυκτιά, οι αντιφασίστες που δίνουν τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.

Για να γίνει αυτό εφικτό, χρειάζεται το τριήμερο να γίνει γνωστό όχι μόνο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στόμα με στόμα, άνθρωπο τον άνθρωπο. Ένας καθόλου ανέφικτος στόχος είναι η αφίσα και τα υλικά του τριημέρου να βρίσκονται σε κάθε εργασιακό χώρο, σχολή, σχολείο, γειτονιά, να κάνουμε ανοιχτές συνελεύσεις προετοιμασίας παντού.

Οι διοργανωτές καλούν όσες και όσους εμπνέονται από τις ιδέες αυτού του τριημέρου να το διαδώσουν και να συμμετέχουν σε αυτό. Τα επίπεδα βοήθειας είναι πολλά. Οι εξορμήσεις και η προπαγάνδιση, αλλά και στο ίδιο το τριήμερο η συμμετοχή στα εστιατόρια και το μπαρ, στη μετάφραση, η φιλοξενία αγωνιστών. Κυκλοφορεί επίσης κουπόνι ενίσχυσης στη τιμή των 5ευρώ, για να καλυφθούν κάποια από τα μεγάλα έξοδα που έχει μια τέτοια διοργάνωση.  
Στις 1-3 Μάρτη η καρδιά της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς θα χτυπά στην Αθήνα. Όσοι και όσες συμμετέχουν στην προετοιμασία, αλλά και στο ίδιο το τριήμερο, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια συνάντηση διεθνούς εμβέλειας, που θα συζητήσει το σχέδιο των από κάτω για την αλλαγή της κοινωνίας. Γίνετε μέρος αυτής της προσπάθειας.

Ετικέτες