Την 21η Οκτώβρη ξεκίνησε η δίκη των έξι κατηγορουμένων για θανατηφόρες σωματικές βλάβες κατά του/της Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία ξεκίνησε με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παρατεταγμένες στην αρχή και το τέλος της οδού Δέγλερη, που απαγόρευαν την είσοδο στα δικαστήρια. Η πρόσβαση στο δικαστήριο ήταν περιορισμένη λόγω μέτρων προστασίας κατά της εξάπλωσης της COVID-19, ενώ δεν επιτράπηκε η είσοδος στο κοινό, παρά μόνο στην οικογένεια του θύματος και σε ένα άτομο ανά κατηγορούμενο (κοινό ή συγγενή), σε ελάχιστους δημοσιογράφους και εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας. 

Έξω από το Δικαστήριο συγκεντρώθηκαν από νωρίς φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στο δικαστικό αγώνα της οικογένειας και των φίλων του Ζακ, που είναι αγώνας όλων μας. Τα πανό ήταν πολλά και πολύχρωμα, το ίδιο και τα αυτοσχέδια πλακάτ, ενώ ακούστηκαν συνθήματα ενάντια  στην ομοφοβία, την τρανσφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την καταστολή. Κυρίαρχο ήταν το αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη για το ωμό έγκλημα που τελέστηκε και στη συνέχεια επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί με τις πλάτες της αστυνομίας. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η Συνέλευση 8Μ με πανό με σύνθημα «Δικαιοσύνη για το Ζακ/ τη Zackie. Για έναν κόσμο χωρίς σεξισμό και ομοφοβία».

Εντός της δικαστικής αίθουσας

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού βρέθηκαν ο ένας από τους δύο καταστηματάρχες της Γλάδστωνος (ο μεσίτης), καθώς και οι τέσσερις αστυνομικοί, ενώ δεν παρέστη ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης . Αξίζει να αναφερθεί ότι συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορούμενων αστυνομικών είναι ο ακροδεξιός βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θάνος Πλεύρης. Ο ίδιος μάλιστα - σε ένα κρεσέντο πρόκλησης και χυδαιότητας- «εξεγέρθηκε», όταν ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στους ενόρκους, έκανε λόγο για «ιστορική δίκη».

Εν τέλει η δίκη διεκόπη μετά από αίτημα που κατατέθηκε εκ μέρους του συνηγόρου υπεράσπισης ενός από τους κατηγορουμένους, ο οποίος επικαλέστηκε πως βρίσκεται σε καραντίνα, παρά το γεγονός πως το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού έδωσε αρνητικά αποτελέσματα. 

Επόμενη δικάσιμος ορίστηκε η 6η Νοέμβρη, στις 9 π.μ., οπότε και θα βρεθούμε ξανά έξω από το δικαστήριο για να απαιτήσουμε την καταδίκη των δολοφόνων της Zackie Oh και για μην επιτρέψουμε η δολοφονική βία που δέχθηκε ο Ζακ να μείνει ατιμώρητη. Γιατί δε χωρά καμία ανοχή απέναντι σε όσους αυτοδικούν εις βάρος της ανθρώπινης ζωής χάριν της ιδιοκτησίας.

Ετικέτες