Οι πρώτες δηλώσεις και παρεμβάσεις των υπουργών Μετανάστευσης και Δημόσιας Τάξης με στόχο το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης δίνουν για πρώτη φορά το στίγμα μιας στοιχειωδώς ανθρώπινης αντιμετώπισης απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Όπως όμως δείχνουν τα καθημερινά κρούσματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο βαθιά ριζωμένος ρατσισμός θέλει ακόμα πολλά για να ξηλωθεί.

Μέσα σε μία εβδομάδα: στην Κοζάνη ασθενής απειλεί την έγχρωμη γιατρό του πως «θέλει σαπούνι και Χίτλερ», στη Θεσσαλονίκη προϊστάμενος του ΙΚΑ αρνείται να χορηγήσει βεβαίωση βιβλιαρίου σε μετανάστρια παρά το γεγονός πως είχε τα απαιτούμενα ένσημα, ελεγκτές και αστυνομικοί φέρονται με βαναυσότητα σε Περουβιανή επιβάτισσα λεωφορείου, ρατσιστές με συνέργεια ή ανοχή αστυνομικών κακοποιούν μετανάστες στη Ρόδο και στα Καλύβια, ενώ διαβητικός μετανάστης από τη Γουινέα κρατούμενος σε αστυνομικό τμήμα αφήνει την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Αττικής εξαιτίας εγκληματικής αμέλειας των αστυνομικών. 

Οι καταιγιστικοί ρυθμοί των καταγγελιών δείχνουν τι γίνεται καθημερινά εδώ και χρόνια, μόνο που πια είναι περισσότεροι όσοι έχουν το θάρρος να καταγγέλλουν δημόσια. Το απόστημα είναι μεγάλο και απαιτεί πολύ περισσότερα από τη μεριά του κράτους για να σπάσει. Η 21η Μάρτη, παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, θα είναι ένας σημαντικός σταθμός στον καθημερινό αγώνα για να ξηλωθεί το ρατσιστικό οπλοστάσιο που με χίλιους δυο τρόπους, νόμους και μέτρα συγκροτήθηκε στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων από τις κυβερνήσεις της κοινωνικής εξαθλίωσης.

Η κινητοποίηση στην Αθήνα
Δεκάδες αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις μάς καλούν στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Μάρτη στην πλατεία Κλαυθμώνος, σε μια μεγάλη συγκέντρωση για «Δικαιοσύνη στους μετανάστες και τους πρόσφυγες - Αξιοπρεπή ζωή για όλους και όλες». Στη συγκέντρωση οι διεκδικήσεις πλαισιώνονται από μουσική, χορό, χάπενινγκ και κρουστά από σχήματα κοινοτήτων μεταναστών και των παιδιών τους από την Αφρική, τις Φιλιππίνες, το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν, καθώς και από εγχώρια γκρουπ. 

Όπως αναφέρουν στο κοινό κάλεσμα οι διοργανωτές, «Με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων μετατοπίστηκε από το φόβο και τον εξαναγκασμό στις πολιτικές της μνημονιακής εξαθλίωσης, της καταστολής και της στέρησης δικαιωμάτων προς την ελπίδα της σύγκρουσης με αυτές, στη βάση των αναγκών της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Ανάμεσά τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να απαιτούμε την αλλαγή των ρατσιστικών νόμων και πολιτικών, στα πλαίσια μιας κοινωνίας ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, αναγνώρισης βασικών κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους».  

Ντόπιοι και μετανάστες, ενώνουμε ξανά τη φωνή μας και απαιτούμε από τη νέα κυβέρνηση την πλήρη ανατροπή του ρατσιστικού και κατασταλτικού οπλοστασίου όπως το γνωρίσαμε ως τώρα. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει ξεκινήσει να κάνει κάποια πρώτα σημαντικά βήματα για το ξήλωμα του ρατσιστικού πουλόβερ. 

«Γνωρίζουμε πως δεν μπορούν να φτιάξουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη», συνεχίζουν οι αντιρατσιστικές οργανώσεις, «όμως την ίδια ώρα ξέρουμε καλά πως τίποτα δεν πρόκειται να γίνει αν δεν εντείνουμε εμείς τον αγώνα μας για να γκρεμιστεί ολόκληρο το θεσμικό ρατσιστικό πλέγμα εδώ και τώρα. Δεν έχουμε υπομονή να περιμένουμε με τους μήνες για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων που κοστίζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές, ούτε πρόκειται να συναινέσουμε στην εξαίρεση κάποιων κατηγοριών παιδιών μεταναστών από το δικαίωμά τους στην ιθαγένεια. 
Απαιτούμε το γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο και το σταμάτημα των δολοφονιών στα σύνορα της Ευρώπης-φρούριο. Ζητάμε άσυλο για κάθε πρόσφυγα που ζει στη χώρα και δυνατότητα μετακίνησης και εγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ για όσους το επιθυμούν. Διεκδικούμε μια νέα διαδικασία νομιμοποίησης που θα καλύπτει χιλιάδες μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα και φοβούνται κάθε μέρα που περνάει όταν πηγαίνουν στη δουλειά ή όταν βγαίνουν από το σπίτι για να ψάξουν για δουλειά. Και τέλος ενισχύουμε τον αντιφασιστικό αγώνα απέναντι στη θηριωδία της δολοφονικής Χρυσής Αυγής, που σε μερικές εβδομάδες αντιμετωπίζει μια δίκη βασισμένη σε δολοφονίες μεταναστών και αντιφασιστών και εκατοντάδες ρατσιστικές επιθέσεις από τα τάγματα εφόδου της με στόχο να σκορπίσουν το φόβο σε γειτονιές και πόλεις της χώρας. Καμία ανοχή, καμία συμπόνια για τους δολοφόνους νεοναζί».

Σε κάθε πόλη και γειτονιά
Κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις και δράσεις στις 21 Μάρτη θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, την Κρήτη και σε αρκετές ακόμη πόλεις. Η ΟΛΜΕ καλεί καθηγητές και μαθητές να στήσουν αντιρατσιστικές εκδηλώσεις μέσα στα σχολειά τους την εβδομάδα πριν από την 21η Μάρτη. Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά καλεί σε κεντρική εκδήλωση το Σάββατο 14 Μάρτη, από τις 6 μ.μ. στο Σύλλογο Αρχαιολόγων, με θέμα «Το αντιφασιστικό κίνημα μπροστά στη δίκη της Χρυσής Αυγής», ενώ από τις 13 ως τις 23 Μάρτη, στο Θέατρο Εμπρός θα πραγματοποιηθεί το δεκαήμερο «Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών» με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων. Στις 7 Μάρτη, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου μαζί με την Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα κέντρα Κράτησης μάς καλούν σε διαδήλωση στο στρατόπεδο μεταναστών της Κορίνθου με αίτημα να κλείσει τώρα. 

Δεκάδες είναι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Μάρτιο, από αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και τοπικές συλλογικότητες. Ανάμεσά τους η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» που οργανώνει, συνδιοργανώνει ή συμμετέχει τις επόμενες εβδομάδες σε μια σειρά αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές εκδηλώσεις, στην Κυψέλη, στη Νίκαια, στου Ζωγράφου, στο Πέραμα, στα Σεπόλια, στην Καλλιθέα, στο Νέο Ηράκλειο και αλλού. Κυκλοφορούν ήδη στην Αθήνα αφίσα και προκήρυξη των διοργανωτών της 21ης Μάρτη, και τοπικές κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες έχουν ξεκινήσει αφισοκολλήσεις και εξορμήσεις σε γειτονιές. 

Όλοι και όλες χρειάζεται να δυναμώσουμε την καμπάνια για την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού, ώστε το Σάββατο στις 21 Μάρτη να ακουστεί δυνατά από χιλιάδες κόσμου η διεκδίκηση του αυτονόητου: Δικαιοσύνη και αξιοπρεπής ζωή για όλους και όλες!

Μέχρι στιγμής καλούν: 
Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά | Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης | Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών | Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» | Anti-Nazi Zone - YRE | Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών | Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά | Κίνηση Κατοίκων 6ου Διαμερίσματος | Αφγανική Κοινότητα Ελλάδας | Σύλλογος Μαροκινής Κοινότητας | Οργάνωση Ενωμένων Αφρικανών Γυναικών | Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν | ASANTE | Σύροι Πρόσφυγες του Συντάγματος | Ένωση Φιλιππινέζων Μεταναστών KASAPI | Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των Λαών Ελλάδας-Τουρκίας | Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων | Κίνηση Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη «Κόντρα στο Ρεύμα».

Ετικέτες