Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, Δυστυχώς στο σημείο αυτό οι δρόμοι μας χωρίζουν.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης καθώς και η επιλογή των πρόωρων εκλογών, ερήμην του κόμματος και ενάντια στις αποφάσεις του, έσπασαν το όριο της πολιτικής μας αντοχής.

Η ίδια απόφαση αλλά και το διάγγελμα του Αλ. Τσίπρα δηλώνουν με τον πιο καθαρό τρόπο ότι το προεδρικό κέντρο είναι αποφασισμένο να υλοποιήσει το 3ο μνημόνιο χωρίς τον οποιοδήποτε δισταγμό. Η συναίνεση άλλωστε των δανειστών στην προκήρυξη των εκλογών είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση.

Μετά από σειρά παραβιάσεων του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επιλογή να υιοθετήσει η κυβέρνηση ένα νέο σκληρό μνημόνιο, μετά την ωμή παραβίαση της απόφασης της ΚΕ για έκτακτο συνέδριο του κόμματος, που εισηγήθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος, στην ουσία ο ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε με ευθύνη του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου.

Ως εκ τούτου δεν έχει νόημα η παραμονή μας στο όργανο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, όλες και όλοι που δουλέψαμε σκληρά για τη δημιουργία, τη συγκρότηση, την ανάπτυξη του εγχειρήματος της ενωτικής και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όσοι και όσες δουλέψαμε σκληρά και πιστέψαμε στις προοπτικές που άνοιξε η κυβέρνηση της Αριστεράς, όλοι εμείς που μοιραστήκαμε αυτή τη διαδρομή, δεν πρέπει και δεν μπορούμε να δεχτούμε την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, σε κόμμα του 3ου μνημονίου, της λιτότητας, της συναίνεσης με την ντόπια και διεθνή κυρίαρχη τάξη.

Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος της Αριστεράς και των κινημάτων που χρόνια αντιπαλεύει τα μνημόνια και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, θα συνεχίσουν να αγωνίζονται, κρατώντας ζωντανές τις αριστερές και ριζοσπαστικές παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Θα διεκδικήσουν την πολιτική και κινηματική εκπροσώπηση του ΟΧΙ, μέσα από την συγκρότηση ενός πλατιού, ενωτικού, λαϊκού και ριζοσπαστικού Μετώπου που θα παλέψει για την ανατροπή των μνημονίων της φτώχειας και της υποτέλειας. Με στόχο να ανασάνουν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα που έχουν εξαθλιωθεί από τις αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Με στόχο το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Καλούμε τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέσα από τις γραμμές της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ''.

Αντωνίου Σπύρος

Παπαμιχαήλ Σωτήρης

Σκούρας Ηλίας

--Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, την Τετάρτη 26 Αυγούστου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανοχής μου. Ως εδώ, λοιπόν, η κοροϊδία!

Η «Πρώτη Φορά Αριστερά», ένα όραμα για το οποίο όλες και όλοι μοχθήσαμε για να γίνει πραγματικότητα, δυστυχώς άρχισε να θολώνει σχεδόν από τις πρώτες μέρες. Από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση ανθρώπων με «βεβαρυμένο» πολιτικό παρελθόν (Σαγιάς, Μάρδας, Πανούσης, Σπίρτζης), την –επιεικώς- ακατανόητη επιλογή Παυλόπουλου για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με κορωνίδα την ανερμάτιστη διαπραγματευτική τακτική με τους δανειστές, η οποία κατέδειξε την πλήρη απουσία όχι εναλλακτικού, αλλά ούτε καν βασικού σχεδίου.

Και φτάνουμε στο δημοψήφισμα της 5ης του Ιούλη, όταν κλήθηκε ο ελληνικός λαός να «τοποθετηθεί» πάνω στο τελεσίγραφο Γιούνκερ. Με το πρωτόγνωρο 62% ο ελληνικός λαός, κάστω από εξαιρετικά δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, ΑΠΕΡΡΙΨΕ τα μνημόνια και τη λιτότητα, «θωράκισε» την κυβέρνηση και την εξουσιοδότησε να φέρει μια συμφωνία, η οποία θα επέτρεπε στον ελληνικό λαό να βγάλει τη μύτη πάνω από το νερό και να πάρει ανάσες ζωής! Το ίδιο βράδυ του δημοψηφίσματος, ο Πρωθυπουργός με το διάγγελμά του, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις δυνάμεις του ΝΑΙ βγάζοντας από το καλάθι των αχρήστων αυτούς, τους οποίους η ελληνική κοινωνία πέταξε στις 25 του Γενάρη! Η συμφωνία για ένα νέο μνημόνιο ήταν θέμα χρόνου...

Όλους αυτούς του μήνες, ο «ΣΥΡΙΖΑ των μελών» ήταν και παραμένει απλός θεατής των εξελίξεων. Ο πρωθυπουργός απαξίωσε πλήρως την λειτουργία του κόμματος. Κανένα συλλογικό όργανο δεν λειτουργούσε ουσιαστικά. Δεν ακουλουθήθηκε καμία συλλογική διαδικασία για τη λήψη πληθώρας πολιτικών και κυβερνητικών αποφάσεων. Όποιος τολμούσε να εκφράσει αντιρρήσεις, μια διαφορετική έστω άποψη, θεωρείτο τουλάχιστον «εχθρός της κυβέρνησης»! Καμία απόφαση της ΚΕ δεν ελήφθη υπόψιν του πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης και φυσικά δεν τηρήθηκε και δεν εφαρμόστηκε. Κι ενώ, με δική του πρόταση η ΚΕ αποφασίζει να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο του κόμματος στα τέλη του Σεπτέμβρη, έρχεται το διάγγελμα με το οποίο ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προσφυγή στις κάλπες –αγνοώντας μία ακόμη φορά κάθε συλλογική λειτουργία του κόμματος. Και σαν να μην φτάνει αυτό, παραδέχεται στην προαναφερθείσα συνέντευξη ότι, από τις 12 Ιουλίου είχε αποφασίσει –πάντα μόνος (;)– τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών!

Το 3ο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση δεν είναι ούτε «διαχειρίσιμο», ούτε «υπερασπίσιμο», ούτε φυσικά «εφαρμόσιμο». Είναι κι αυτό καταδικασμένο να αποτύχει όπως και όλα τα προηγούμενα και που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη λήψη ολοένα περισσότερων μέτρων (πάντα αντιμετωπίζοντας το ίδιο εκβιαστικό δίλημμα «νέα μέτρα ή grexit») κατά το πρότυπο των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όλοι ξέρουμε επίσης, ότι είναι υποκρισία να θεωρούμε πως τα μνημόνια συμβάλλουν στην «εξυγίανση» της οικονομίας και κοινωνίας. Η εκτίμηση δε ότι υπάρχουν περιθώρια για φιλολαϊκή πολιτική είναι μια ψευδαίσθηση.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως τον ξέραμε, δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Το κόμμα, που προσπαθήσαμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε για να εμπνεύσει το λαό, να σπάσει τα δεσμά της υποτέλειας, να σταματήσει τη λιτότητα και να επαναφέρει την ελπίδα στην ελληνική κοινωνία, μπήκε σ’έναν δρόμο χωρίς επιστροφή...

Έχοντας αυτά κατά νου, και μετά από έντονες εσωτερικές διεργασίες και πάλη με τη συνείδησή μου, πήρα την απόφαση να αποχωρήσω από τη Ν.Ε. (για το «τυπικό» θα αποσταλεί αντίστοιχη δήλωση και στην ΟΜ Βύρωνα). Είναι μια απόφαση δύσκολη, που πάρθηκε με μεγάλη θλίψη και συντριβή, η οποία προφανώς και δεν με οδηγεί στην ιδιώτευση αλλά στους δρόμους του αγώνα ενάντια στα μνημόνια και στις καταστροφικές τους πολιτικές.

Ανίτα Σκαρώνη

Ετικέτες