Η «δημιουργική ασάφεια» δεν φαίνεται να ευνοεί αλλαγές και πρώτα βήματα που θα έδειχναν διάθεση και κατεύθυνση υλοποίησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αυτών των ελάχιστών εξαγγελιών της ΔΕΘ για την υγεία για την ελεύθερη πρόσβαση για όλους στην δημόσια υγεία και το φάρμακο.
Ο κόσμος μας δεν περίμενε θαύματα, είχε και έχει πλήρη συνείδηση των δυσκολιών για να ξεριζωθούν πρόσωπα και καταστάσεις του νεοφιλελεύθερου και μνημονιακού κατεστημένου.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας θα μπορούσε βάση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ -που αποτυπώθηκαν στην δεύτερη πανελλαδική συνδιάσκεψη του τμήματος υγείας μόλις τρείς μήνες από τις εκλογές-να ανακοινώσει ένα νέο δημοκρατικό μοντέλο διοίκησης του ΕΣΥ στηριγμένο στους ήδη υπηρετούντες στο σύστημα και την κατάργηση των δεκάδων καλοπληρωμένων θέσεων για μανατζαραίους, συμβουλάτορες και διάφορους παρατρεχάμενους…
Με μεγάλη ανησυχία βλέπουμε το παλιό πολιτικό προσωπικό να διεκδικεί ξανά θέσεις ευθύνης ενώ οι διοικητικοί και συνδικαλιστικοί γαλαζοπράσινοι παράγοντες συνεχίζουν να πηγαινοέρχονται για τις συναλλαγές τους στα υπουργεία, τις ΥΠΕ και τα και τα νοσοκομεία «σαν στο σπίτι τους»…
Η «δημιουργική ασάφεια» δεν φαίνεται να ευνοεί αλλαγές και πρώτα βήματα που θα έδειχναν διάθεση και κατεύθυνση υλοποίησης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑακόμα και αυτών των ελάχιστών εξαγγελιών της ΔΕΘ για την υγεία για την ελεύθερη πρόσβαση για όλους στην δημόσια υγεία και το φάρμακο.
Πολλοί σύντροφοι συζητούν μια προσωρινή αναμονή, ένα «βήμα σημειωτόν» αλλά σίγουρα όλοι μαζί είμαστε στο ούτε βήμα πίσω..
Ούτε βήμα πίσω καταρχήν για δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Εδώ πρέπει να υπάρξουν άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα αντί για αναβολές και αναζήτηση για «ισοδύναμα» μέτρα για να μην στενοχωρήσουμε την ΕΕ και τους επιχειρηματίες της υγείας. Για ανοιχτά νοσοκομεία για όλους με πρώτο βήμα την άμεση κατάργηση του χαρατσιού των 5 ευρώ στην κατεύθυνση να μην μεσολαβεί καμία πληρωμή, είτε νόμιμη, είτε «μαύρη» στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με την κατάργηση και όχι “επανεξέταση” της ΕΣΑΝ ΑΕ, χωρίς δεύτερες σκέψεις για μετατροπή του ΕΣΥ σε… ΔΕΚΟ.
Τα ανοιχτά νοσοκομεία για όλους θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν με αξιοπρέπεια για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους και αυτό απαιτεί και «λεφτά και δουλειές»:
Η αξιοπρέπεια των ασθενών στην υγεία απαιτεί την αύξηση της χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού τουλάχιστον στα επίπεδα του προϋπολογισμού του 2014 . Απαιτεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να λειτουργήσουν σε πρώτη φάση τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, για να στηριχτούν κλινικές και τμήματα που βρίσκονται σε οριακή λειτουργία, για να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ, για να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν ξεκινώντας από νοσοκομεία που κατάφεραν -με τους αγώνες τους και την συμπαράσταση της κοινωνίας -να διασώσουν τις υποδομές και το προσωπικό τους όπως το Αμαλία Φλέμινγκ.
Η αξιοπρέπεια των υγειονομικών απαιτεί και έμπρακτη αναγνώριση και όχι καθήλωση στην λιτότητα ξεκινώντας από την πρόταση των συνδικάτων για την μείωση του κόστους ζωής με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των δυσβάστακτων φόρων και δόσεων και αυξήσεις στο εισόδημα σε πρώτη φάση με το ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων.
Ο δεύτερος πυλώνας των εξαγγελιών της ΔΕΘ για την υγεία ήταν η πρόσβαση στο φάρμακο για όλους με την κατάργηση του 1 ευρώ ανά συνταγή και την μείωση της συμμετοχής. Πως θα γίνουν όμως αυτά χωρίς να αυξηθεί η δημόσια δαπάνη και χωρίς να θιγούν τα κέρδη των φαρμακαποθηκών και των φαρμακοβιομηχάνων; Να πως προτείνεται να γίνουν: Ο υπουργός υγείας εξήγγειλε την συμμετοχή στο φάρμακο βάση εισοδηματικών κριτηρίων: δηλαδή με την μεταφορά της δαπάνης στις τσέπες εκείνων των «προνομιούχων» που παρόλο που πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές διαθέτουν ένα κάποιο εισόδημα δηλαδή σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Θέση που δεν υπάρχει φυσικά σε κανένα ντοκουμέντο του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική για την υγεία όσο οι εργολάβοι και επιχειρηματίες της υγείας μένουν στο απυρόβλητο, όσο τεράστια ποσά φεύγουν κάθε ημέρα από τις τσέπες των ασθενών, από τα ασφαλιστικά ταμεία, από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων για τα κέρδη τους. Ένα πρώτο μέτρο αποκατάστασης της εργασιακής αξιοπρέπειας και παράλληλα της εξοικονόμησης πόρων -που φτάνουν πλέον το 25%-30% των προϋπολογισμών των νοσοκομείων-είναι η επανάκτηση όλων των υποστηρικτικών λειτουργιών από τους δουλεμπόρους των συνεργείων στο Δημόσιο.
Τα πρώτα δείγματα γραφής του υπουργείου υγείας δεν είναι αυτά που θέλουμε, ούτε καν αυτά που μπορούμε…
Ο κόσμος της πολιτικής και συνδικαλιστικής ριζοσπαστικής αριστεράς έχει απορρίψει την σοσιαλφιλελευθερη πολιτική που επιδιώκει την μετατροπή της δημόσιας υγείας για όλους σε «δίχτυ φιλανθρωπίας» για τους αδύναμους και σε πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Ο κόσμος μας έδωσε σκληρούς και επίμονους αγώνες για την ανατροπή, για το όραμα για μια άλλη υγεία και ένα άλλο κόσμο που είναι εφικτός και αυτά δεν θα τα απεμπολήσει. Και σίγουρα όχι αμαχητί..
*μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ, ΝΕ Υγείας ΣΥΡΙΖΑ