Αλλάζουμε εποχή!

Το σύστημα έχει πάρα πολλά εργαλεία διαθέσιμα για να επιβάλει την κυριαρχία του στον «αδαή λαό». Ένα από αυτά είναι τα ΜΜΕ, ένα άλλο είναι τα πολιτικά κόμματα που υπηρέτησαν πιστά και εξακολουθούν να υπηρετούν τα συμφέροντά του. Ένα τρίτο εργαλείο είναι οι μηχανισμοί αυτών των κομμάτων, οι ιμάντες μεταβίβασης που διαχέονται μέσα σε διάφορα αυτοδιοικητικά σχήματα με λιγότερη ή περισσότερη δόση «ανεξαρτησίας». Είναι ουσιώδες να καταφέρουμε να διακρίνουμε την πραγματικότητα από το μύθο και τη στημένη απάτη. Παρά τα μεγάλα λόγια, υπάρχουν τρόποι να διακρίνουμε αν πρόκειται για «μια από τα ίδια».

Γ.Δακής. Eυτυχώς έχουμε εμπειρίες 4 χρόνων...

Ο νυν περιφερειάρχης Γ.Δακής (ΝΔ) έβαλε πλάτη σε όλες τις κυβερνητικές επιλογές και τις επιπτώσεις τους στην περιοχή μας: τα μνημόνια, την αυταρχικοποίηση του κράτους, το ξεσάλωμα των νεοναζί της χρυσής αυγής, τη λιτότητα, τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, τις επιθέσεις σε υγεία, παιδεία και ασφάλιση, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας-ήταν ένας περιφερειάρχης του «ναι σε όλα». Ποντάρει στην «ανάπτυξη», που θα έρθει με την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας». Είναι η γνωστή ανάπτυξη που όλοι γνωρίσαμε (αλλά δεν αγαπήσαμε) τα προηγούμενα 30 χρόνια, με την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού: ιδιωτικοποιήσεις , ελαστικοποίηση εργασίας, χτύπημα κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων. Προεκλογικά μοίρασε σε κάθε σπίτι φυλλάδια με κεντρικό μότο «δε θα ξεπουλήσουμε τη ΔΕΗ». Αν δεν δει κανείς στο τέλος την υπογραφή του κ.Δακή με μικρά γράμματα, θα νομίζει πως πρόκειται για προκήρυξη της ...εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Στις 20 Mαρτίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Δ.Μακεδονίας αποφάσισε «τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα για τη διοργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στο σχέδιο της μικρής ΔΕΗ.» Στην επιτροπή αυτή τέθηκε επικεφαλής ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γ.Δακής , ο δήμαρχος Αμυνταίου Μ.Ιωσηφίδης, η δήμαρχος εορδαίας Π.Βρυζίδου κι άλλοι φορείς κι αποφασίστηκε η διοργάνωση κινητοποιήσεων με την κατάθεση του νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή από την 31/3 και ακόμα δεν έχουμε δει την παραμικρή κινητοποίηση.Κι ούτε θα δούμε, όπως δεν είδαμε και για το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ... Ο κ.Δακής τάσσεται υπέρ των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), βασικού οχήματος για την άλωση και τη ζημίωση του Δημοσίου προς όφελος των (μεγαλο)ιδιωτών, ενώ εκθειάζει τον Καλλικράτη, δηλαδή την εφαρμογή των μνημονίων στην τοπική αυτοδιοίκηση, σαν « μοντέλο αποκέντρωσης». Σήμερα ζητάει ξανά τη στήριξη των πολιτών, με τη στήριξη της ΝΔ και τμήματος του ΠΑΣΟΚ- «ανεξάρτητος» φυσικά.

Γ.Ζεμπιλιάδου. Άλλη μια εκδοχή «υπευθυνότητας»...

Άλλος «ανεξάρτητος» συνδυασμός που διεκδικεί την περιφέρεια είναι αυτός της Γ.Ζεμπιλιάδου, που στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ και  τμήμα του ΠΑΣΟΚ. Τάσσεται υπέρ της «Eυρώπης των περιφερειών», όπως και ο κ.Δακής. Θυμίζουμε μόνο ότι η Ευρώπη που στηρίζουν, αυτή των Περιφερειών, είναι η Ευρώπη των μνημονίων, της διαρκούς λιτότητας, της ανεργίας, των νεκρών στα σύνορά της, της ενίσχυσης της Άκρας Δεξιάς και της επέμβασης στην Ουκρανία. Μετά τη δημοσιονομική σταθερότητα (δηλαδή τα μνημόνια), ισχυρίζεται πως η ανάπτυξη είναι ζητούμενο. Συνεπώς για την ίδια τα μνημόνια ήταν ζητούμενα, για να έρθει η «ανάπτυξη». Η ανάπτυξη, λέει, θα έρθει με «μεταρρυθμίσεις» που μπορούν να προσελκύσουν «επενδυτές». Βέβαια οι επενδυτές απαιτούν όλο και χειρότερο εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόμενους (ή καλύτερα «απασχολήσιμους») , όλο μεγαλύτερες διευκολύνσεις και φοροαπαλλαγές για τους ίδιους, αλλά... έτσι είναι η ζωή. Κατά τα άλλα, επαινεί το νυν μνημονιακό δήμαρχο Γ.Μπουτάρη , τη «συμπατριώτισσα»  Άννα Διαμαντοπούλου και το νόμο της του 2011 που ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο την Παιδεία. Την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός για την Παιδεία έχει φτάσει στο 2,5% και υπό απόλυση βρίσκονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί και υποστηρικτικό προσωπικό, υμνείται ο θεσμός των «Επώνυμων Εδρών» που οδηγεί στην εισβολή των μεγάλων επιχειρήσεων ΜΕΣΑ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τόσο προοδευτικά.

Θ.Καρυπίδης. Το φόβητρο των  «συμφερόντων»;

 Ο Θ.Καρυπίδης έχει θέσει ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης τον Π.Πλακεντά , από τα ηγετικά στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ στη Δ.Μακεδονία και προηγούμενα της ΝΔ, εκλεγμένο με το κ.Δακή. Ο συνδυασμός περιλαμβάνει άλλα στελέχη πρώτης γραμμής των ΑΝ.Ελλ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, πολλά από τα οποία διετέλεσαν ή διατελούν σε κρίσιμα πόστα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην Καστοριά έχει θέσει ως υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη τον Σ. Αδαμόπουλο, υποψήφιο του Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας το 2012, ενός ακροδεξιού  κατασκευάσματος απόστρατων αξιωματικών με θέσεις όπως «όριο αλλοδαπών μαθητών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» κ.ά. Τμήμα της ακροδεξιάς τον στηρίζει «ανεπίσημα» ως «πατριώτη».  Ο Θ.Καρυπίδης δείχνει να ποντάρει κυρίως στον «αέρα» που του έδωσε η περιπέτεια με το ΣΥΡΙΖΑ, και στο μύθο  του «πατριώτη» που εχθρεύονται τα «αμερικανοεβραϊκά συμφέροντα».  Κατά τα άλλα ψάχνει «έξυπνες» λύσεις για να «προσελκύσουμε κοινοτικά προγράμματα» (από την ΕΕ της «αγοράς») και προτείνει «να μειωθεί το ρεύμα 50% στις επιχειρήσεις, για να προσελκύσουμε επενδύσεις». Πρόκειται για κλασικό νεοφιλελεύθερο επιχείρημα, που λειτουργεί υπέρ των ...μεγάλων συμφερόντων. Σε ομιλίες του αφιερώνει το μισό χρόνο του στο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας αφενός να τσιμπήσει την ψήφο πιθανών ψηφοφόρων του κόμματος της Αριστεράς και αφετέρου να τον συκοφαντεί σαν κόμμα «που υποχώρησε στις πιέσεις των αμερικανοεβραίων». 

Μιλά για τις «παθογένειες της ΔΕΗ με τους υψηλούς μισθούς που στερούσαν  θέσεις εργασίας» τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα από τα παλιά επιχειρήματα περί «ρετιρέ» που κάνανε θραύση την προηγούμενη 20ετία χρησιμοποιούμενα από τα αστικά κόμματα για να προωθήσουν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων-για τις οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, δεν έχουμε ακούσει λέξη. Από το 1994 μέχρι το 2008 οι Έλληνες καπιταλιστές ήταν μέσα στους πρωταθλητές κερδών στην ΕΕ. Αυτή η κερδοφορία ενισχυόταν με το ξεσάλωμα των φοροπαλλαγών, της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της φοροκλοπής που συνέβαλαν τα μέγιστα στη διόγκωση του χρέους. Ακόμα και σήμερα στην «κρίση», για κάποιους από αυτούς ήταν ευκαιρία να πολλαπλασιάσουν τις μπίζνες και τα κέρδη τους. Σήμερα ξέρουμε όλοι πολύ καλά γιατί οι κυβερνώντες παίζανε με το ψέμα του «υπέρογκου Δημοσίου» (η Ελλάδα προ κρίσης βρισκόταν πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου) ή γιατί θέλανε μειώσεις μισθών-συντάξεων και διάλυση του κοινωνικού κράτους: για να σωθούν οι τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα στο διεθνή ανταγωνισμό.

Λέει ο κ.Καρυπίδης ότι τα «συμφέροντα» φοβήθηκαν πως μετά τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούσε η στήριξη των ΑΝΕΛΛ (!), της ΔΗΜΑΡ (!!), και τμήματος της ΝΔ (!!!). Ευτυχώς σε ελάχιστους προοδευτικούς ανθρώπους ένα τέτοιο μέτωπο-αχταρμάς συστημικών και ριζοσπαστών ακούγεται επικίνδυνο για το σύστημα. Οι περισσότερες επιλογές και η προσωποκεντρική καμπάνια του κ. Καρυπίδη, από την επίσπευση της «ανεξαρτητοποίησής του»  μέχρι σήμερα, δικαιώνουν κι εκ των υστέρων την απόσυρση της υποψηφιότητάς του από το ΣΥΡΙΖΑ και τους τοπικούς συντρόφους και συντρόφισσες που επέμεναν για την ακύρωση της επιλογής αυτής.

Το παράδειγμα της ΔΕΗ

Και οι 3 προαναφερθέντες συνδυασμοί στην Περιφέρεια υπόσχονται ότι θα δώσουν τη μάχη ενάντια στο ξεπούλημα της “μικρής” ΔΕΗ (στην πραγματικότητα μεγάλης, δηλαδή των καλύτερων «φιλέτων» της).

Δε μας λένε όμως ότι σήμερα η ΔΕΗ είναι ήδη κατά 49% ιδιωτική, με τεράστιο κομμάτι των μόνιμων εργαζομένων να έχει αντικατασταθεί από ελαστικά εργαζόμενους και με τους εργολάβους να οργιάζουν. Οι τοπικοί μεγαλοεργολάβοι έκαναν πάρτυ των καιρό της παντοκρατορίας των δυο βασικών αστικών κομμάτων. Στα ορυχεία της ΔΕΗ χιλιάδες εργαζόμενοι βιώνουν την τρομοκρατία, την απλήρωτη και την ανασφάλιστη εργασία, χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για 100% Δημόσια ΔΕΗ, που σημαίνει απορρόφηση όλων των εργαζομένων  από τη ΔΕΗ με καθεστώς σταθερής και μόνιμης εργασίας, και κατάργηση του άθλιου καθεστώτος των εργολαβικών.Σημαίνει την πρόσληψη όσων ακόμα εργαζομένων χρειάζεται για να υπάρχει ασφαλές περιβάλλον για τον εργαζόμενο χωρίς εξοντωτικά ωράρια. Ο αγώνας ενάντια στον κάθε Μπόμπολα δε δίνεται για να διατηρήσουμε τη σημερινή μισο-ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και τους «ντόπιους» εργολάβους  αλλά για να αποκτήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι της περιοχής αυτό που δικαιούνται από τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν. Μια δημόσια ΔΕΗ υπό κοινωνικό έλεγχο, που δε θα λειτουργεί σαν ΑΕ με κριτήρια «αγοράς», αλλά με φτηνή, επαρκή και ασφαλή παροχή υπηρεσιών για τους φτωχούς καταναλωτές, και αξιοπρεπή εργασία για τους υπαλλήλους της. Αν δε δοθεί με αυτούς τους όρους η μάχη ενάντια στις αγορές, οι «μπόμπολες» θα μπούνε από την πίσω πόρτα. Για μια τέτοια ΔΕΗ μόνο άλλωστε μπορούν να εμπνευστούν και να παλέψουν  οι εργαζόμενοί της και οι κάτοικοι της περιοχής.

Αυθεντικά αντιμνημονιακή πολιτική υπέρ των εργαζομένων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αντινεοφιλελεύθερη, σοσιαλιστική στρατηγική και χωρίς απάντηση στο ποιος θα επιβάλλει αυτήν την ανατροπή. Η απάντηση είναι ένας λαϊκός ξεσηκωμός, ένα πλατύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο των εργαζομένων, των οργανώσεών τους και της Αριστεράς, η σύγκρουση μιας Αριστερής Περιφέρειας με την κεντρική εξουσία και η πάλη για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Και αυτή η υπόθεση δεν έχει τίποτα κοινό με τον  «αγώνα» ούτε της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ούτε των όψιμα και στείρα «πατριωτικών» θραυσμάτων τους, ούτε της φιλοκυβερνητικής ΔΗΜΑΡ, ούτε των ΑνΕλλ («αντιμνημονιακοί» που στο πρόγραμμά τους αναζητούν διευκολύνσεις του μεγάλου κεφαλαίου και των εφοπλιστών). Δεν έχει τίποτα κοινό επίσης με τις συνωμοσιολογίες, τις μεγαλοστομίες και τις «μεγάλες προσωπικότητες», πόσο μάλλον όταν δε μιλάμε για ανθρώπους του κινήματος, αλλά για στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή τον μεγάλο καναλάρχη της περιοχής. Αυτή η υπόθεση απαιτεί την ίδια την ενεργοποίηση και οργάνωση του απλού κόσμου αλλά και μια ριζοσπαστική Αριστερά που να αξίζει το όνομά της. Πέρα από λόγια υπάρχουν και οι πράξεις. Στη μάχη ενάντια στο ξεπούλημα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ της ΔΕΗ πρωτοστάτησαν κοινοβουλευτικά και κινηματικά, τοπικά και κεντρικά, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεκάδες περιοδείες και εξορμήσεις στην Πτολεμαΐδα, στα εργοστάσια και στα ορυχεία της ΔΕΗ, με κάλεσμα σε σύσκεψη φορέων στις 18/1 και με την προσπάθεια να  δημιουργηθεί πλατιά ενωτική επιτροπή αγώνα πιέσαμε τα σωματεία να κινητοποιηθούν, ενημερώσαμε και ευαισθητοποιήσαμε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και παίξαμε καθοριστικό ρόλο στο να  προκύψει το μεγάλο συλλαλητήριο της 28/1. Σε αυτό το δρόμο έχουμε να βαδίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια και αποφασιστικότητα στη συνέχεια.

Δήμοι Π.Ε. Κοζάνης

Μία από τα ίδια και στους δήμους. Στην Εορδαία στελέχη και περιβάλλοντα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο συνδυασμό της νυν δημάρχου Π.Βρυζίδου («ανεξάρτητη» Νεοδημοκράτισσα).  Η Π.Βρυζίδου υπόσχεται κι αυτή ανάπτυξη, με το χρέος της χώρας στο χρέος 180% του ΑΕΠ (θυμίζουμε ότι τα μνημόνια ξεκίνησαν με το χρέος στο 120% του ΑΕΠ)...Η δήμαρχος απλά αναπαράγει το προεκλογικό success-παραμύθι του Σαμαρά, ενισχύοντας τη συγκυβέρνηση. Κάνει λόγο περήφανα για τα έργα που δημοπράτησε, ενώ μέχρι πρότινος 250 οικογένειες ζούσαν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο κι άλλες τόσες περίμεναν στην αναμονή. Η «ανεξαρτησία» της θολώνει λίγο από τις κατά καιρούς συναντήσεις της σε κλίμα αβρότητας με κυβερνητικά στελέχη. Από τα σπλάχνα του Συνδυασμού της προέκυψε και ο συνδυασμός της Ι.Ανδρονικίδου «Εορδαϊκή Ανατροπή», ενώ ο συνωστισμός στη δεξιά πολυκατοικία συμπληρώνεται με το συνδυασμό του «αντιμνημονιακού» Σ.Ζαμανίδη. Ο τελευταίος περιλαμβάνει επίσης στελέχη και περιβάλλοντα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των Αν.Έλλ. Στελέχη του ισχυρίζονται ότι στην προσπάθεια για «να πάει μπροστά ο δήμος» χωράνε αριστεροί και δεξιοί, πλούσιοι και φτωχοί. Σκοντάφτουν όμως στη  βάρβαρη πραγματικότητα που βαραίνει συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και κοινωνικές τάξεις, που είχαν και έχουν την εξουσία. Γι αυτό άλλωστε οι υποψήφιοί του κεντράρουν σε τετριμμένα «μερεμέτια» και δεν παίρνουν θέση για τα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τον απλό κόσμο και απαιτούν σύγκρουση με την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το νέο συνδυασμό «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας» που είναι και ο μόνος με αριστερό αντιμνημονιακό πρόσημο . Στο δήμο Κοζάνης είναι διεκδικητές ο Λ.Μαλούτας (ΠΑΣΟΚ με ...ολίγη από ΝΔ) και ο Γ.Δεληγιάννης (ΝΔ). Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την προϋπάρχουσα δημοτική κίνηση «Κοζάνη-τόπος να ζεις», μαζί με τους Οικολόγους-Πράσινους και το Κίνημα «Δεν Πληρώνω». Στο δήμο Σερβίων-Βελβεντού υποψήφιοι είναι οι  Β.Κωνσταντόπουλος («ανεξάρτητος» ΠΑΣΟΚ) και  Α.Κοσματόπουλος («ανεξάρτητος» ΝΔ). Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη νέα δημοτική κίνηση A.NT.A.M.A (Αντιμνημονιακό Αυτοδιοικητικό Μέτωπο Ανατροπής). Στο δήμο Βοΐου αναμετρούνται Π. Ορφανίδου (ΝΔ) και ο «ανεξάρτητος», επίσης από το χώρο της Δεξιάς, Δ.Λαμπρόπουλος, με τμήματα του ΠΑΣΟΚ να μοιράζονται στους δυο συνδυασμούς.

Άλλες περιφερειακές ενότητες

Στη Φλώρινα διεκδικούν το δήμο οι συνδυασμοί του Σ.Κωνσταντινίδη (με τη στήριξη τμημάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ), του Γ. Βοσκόπουλου (από το χώρο της ΝΔ) και  του Π.Αργυριάδη («αντιμνημονιακός δεξιός»). Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη νέα δημοτική κίνηση «Φλώρινα αλλιώς».  Το δήμο Γρεβενών διεκδικούν ο Δ.Κουπτσίδης (ΝΔ) και Γ.Δασταμάνης («αντάρτης» ΝΔ).Στο  δήμο Καστοριάς βασικοί «μνηστήρες» είναι οι Μ.Χατζησυμεωνίδης και Αν.Αγγελής («ανεξάρτητοι» της ΝΔ με τμήματα του ΠΑΣΟΚ), ενώ υπάρχουν και άλλοι δύο «ανεξάρτητοι» από το χώρο της ΝΔ!

Περί ανεξαρτησίας κι άλλων δαιμονίων

Υπάρχει όμως και μια ανεξαρτησία που πρέπει να διαφυλάξουμε. Η ανεξαρτησία μας από κάθε «ρεαλισμό». «Λεφτά υπάρχουν» αλλά δε θα μας τα δώσει κανένας με «έξυπνα επιχειρήματα», πρέπει να συγκρουστούμε ,να επιβάλλουμε το δικό μας ρεαλισμό, να κατακτήσουμε συλλογικά. Η ανεξαρτησία των αιτημάτων και των αναγκών μας-θέλουμε δουλειά, ψωμί, παιδεία , υγεία για όλους. Η ανεξαρτησία της σκέψης μας από τα μεγάλα ΜΜΕ, από φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, από υπόκυψη σε πάσης φύσεως εκβιασμούς. Ο κόσμος θα είναι η δύναμή μας, αν πάρουμε ξεκάθαρα το μέρος του και κινηθούμε μαζί του. Η ανεξαρτησία μας από την κυβέρνηση, όταν λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα των πολλών. Η ανεξαρτησία μας από το ρατσισμό, το εθνικισμό και το φασισμό. Η πολιτική μας ανεξαρτησία από όσους φέρουν ευθύνη για τις πολιτικές που καταστρέφουν τη ζωή μας και μαυρίζουν το μέλλον μας.   

*υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε.Κοζάνης με την κίνηση  «ΑλλάΖουμε Εποχή»