Μαζική και δυναμική πορεία ενάντια στην εγκληματική στάση της κυβέρνησης πραγματοποίησαν μαθητές/τριες στο κέντρο της Αθήνας.

Την ώρα που τα σχολεία παραμένουν αθωράκιστα και γυμνά μπροστά στην πανδημία, οι μαθητές αρνούνται να συμβιβαστούν και να σκύψουν το κεφάλι. Για δύο ώρες το πρωί γέμισαν με παλμό και συνθήματα τους κεντρικούς δρόμους της πόλης ζητώντας τα αυτονόητα. Να δοθούν λεφτά για την παιδεία και όχι για εξοπλισμούς και έργα βιτρίνας.

Όπως μας είπε ο Αρέλντο, μαθητής Λυκείου στην Αγία Παρασκευή «Σήμερα βγήκαμε στο δρόμο για να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας τα οποία είναι: δωρεάν tests για μαθητές/τριες-καθηγητές/τριες, προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας και 15 μαθητές αυστηρά ανά τάξη». Πρόκειται για τα απολύτως στοιχειώδη προκειμένου να λειτουργούν οι σχολικοί χώροι με ασφάλεια θα συμπληρώσουμε εμείς. Ο Αρέλντο συνέχισε «έχουμε κάνει κατάληψη και η συντριπτική πλειοψηφία είναι υπέρ, πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν. Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κουνάει το δάχτυλο στους μαθητές και τους μιλάει για την ατομική ευθύνη, την ώρα που δεν έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που διαδηλώνουμε».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Αντέλας, μαθήτριας στην Αγία Παρασκευή «Αυτό που γίνεται είναι ξεκάθαρα μια ανευθυνότητα από τη μεριά της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να είμαστε 25 άτομα σε μία τάξη και η κυβέρνηση να είναι ικανοποιημένη με τη διανομή απλώς μιας μάσκας που θεωρεί ότι είναι αρκετή για να προστατευθούμε εμείς και οι καθηγητές μας». Πέραν αυτού όμως αναφέρθηκε και σε πρόσθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικοί χώροι, τα οποία επιδεινώνονται την περίοδο της πανδημίας: «Δεν έχουν γίνει προσλήψεις καθηγητών. Κάνουμε τρίωρα και τετράωρα, προσωπικό καθαριότητας δεν υπάρχει. Στο σχολείο έχουμε μόνο μια καθαρίστρια, πέφτουνε όλα σε εκείνη και είναι ξεκάθαρα εξαντλητικό όλο αυτό».

Η Ανθή, μαθήτρια σε γυμνάσιο στα Καμίνια, μια περιοχή επιβαρυμένη από κρούσματα, κατέβηκε και εκείνη στη διαδήλωση. Όταν τη ρωτήσαμε τι την ώθησε να βγει στο δρόμο μας είπε: «Βγήκαμε στο δρόμο γιατί βλέπουμε ότι η κυβέρνηση παίζει με το μέλλον μας. Ενώ είχανε ένα εξάμηνο μπροστά τους για να διορθώσουνε πάρα πολλά πράγματα, δεν έκαναν τίποτα και φέρθηκαν σα να μην υπάρχει κορωνοϊός. Εμείς είμαστε 22 μαθητές μέσα στην τάξη αλλά υπάρχουν και σχολεία που έχουν 30 μαθητές σε μα τάξη. Οι μάσκες που μοίρασαν δεν ήταν όπως έπρεπε, δεν κάνουν tests, δε δίνουν δωρεάν αντισηπτικό. Έχουν κάνει το σχολείο υγειονομική βόμβα και δεν τους ενδιαφέρει. Εμείς θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στο δρόμο μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας και μέχρι να αλλάξει κάτι».

Το μαθητικό κίνημα για μια ακόμη φορά δηλώνει δυναμικά την παρουσία του. Ένα κύμα καταλήψεων έχει ξεπροβάλλει σε ολόκληρη τη χώρα απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα μπροστά στην πανδημία. Τα μαθητικά μπλοκ ήταν πολύ μαζικά, δυναμικά και είχαν παλμό. «Στο σάπιο σύστημα σας, σάπια και η παιδεία, εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία» και «αγώνας για παιδεία, υγεία και ζωή – οι μαθητές θα κάνουν την ανατροπή» ήταν λίγα από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Και αυτά τα συνθήματα ενοχλούν είναι η αλήθεια. Ενοχλούν τόσο πολύ, που τα ΜΜΕ είτε διαστρεβλώνουν τα αιτήματα των μαθητών, είτε τα στιγματίζουν. Από το ρεπερτόριο δε λείπουν ακόμη και οι απειλές.

Παρόλα αυτά οι μαθητές δεν υπέκυψαν και βγήκαν στο δρόμο. Μετά το τέλος της μαθητικής πορείας μάλιστα, αντιπροσωπεία τους πέρασε από τη συγκέντρωση της ΟΕΝΓΕ έξω από το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να δηλώσει την αλληλεγγύη της στους γιατρούς και τους νοσηλευτές για το δύσκολο αγώνα που δίνουν. Το χαιρετισμό εκ μέρους των μαθητών έκανε η Αντέλα ενώ σηκώθηκε και μαθητικό πανό δίπλα στα υπόλοιπα των εργαζομένων. Πράγμα που δείχνει ότι μόνο όλοι μαζί και δυναμικά μπορούμε να νικήσουμε και να διεκδικήσουμε μια άλλη κοινωνία. Μια κοινωνία που θα σέβεται την ανθρώπινη ζωή και όχι τα κέρδη των λίγων.

Ετικέτες