Την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, το Δυτικό Μέτωπο καλεί σε ανοιχτή σύσκεψη στις 7 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης, για να συντονιστούν οι δράσεις δημοτικών παρατάξεων, σωματείων, συλλόγων, φορέων και κατοίκων της Αττικής ενάντια στις αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής για συνέχιση της λειτουργίας της «νέας» χωματερής στη Φυλή και του ΕΜΑΚ (Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης).

Η σύσκεψη είναι συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου που έγινε στα τέλη του 2019, με πρωταγωνιστές τους μαθητές-τριες από τα σχολεία της Πετρούπολης και θα έπρεπε να καλεστεί νωρίτερα, καθώς ήταν βέβαιο ότι η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) θα παρέμεναν αδιάλλακτοι, εφαρμόζοντας τις καταστρεπτικές αποφάσεις της προηγούμενης (Δούρου) και της σημερινής (Πατούλης) πλειοψηφίας. Ο τωρινός μάλιστα Περιφερειάρχης εμφανίστηκε εντελώς προκλητικός σε δηλώσεις του, τονίζοντας ότι «η χωματερή της Φυλής θα εξακολουθεί να είναι η μοναδική χωματερή του λεκανοπεδίου για όσα χρόνια χρειαστεί», ενώ για το ΕΜΑΚ είπε ότι θα μετατραπεί σε «πράσινο εργοστάσιο» και θα επεξεργάζεται το σύνολο των βιοαποβλήτων της Αττικής.

Η πλειοψηφία της Περιφέρειας Αττικής ήδη επεξεργάζεται την αλλαγή του υπάρχοντος πολύ κακού ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων) Αττικής προς το χειρότερο. Ο στόχος τους είναι να κατασκευαστούν καινούργια εργοστάσια καύσης, της χειρότερης δηλαδή και πιο επιβαρυντικής για το περιβάλλον επεξεργασίας απορριμμάτων. Για τα κέρδη των ιδιωτών που ασχολούνται με την επεξεργασία των σκουπιδιών, σκοπεύουν να καταστρέψουν όλη την Αττική.

Τις τελευταίες μέρες αποκαλύφθηκαν από το Δυτικό Μέτωπο οι κρυμμένες για πάνω από 4 χρόνια μελέτες που έγιναν για λογαριασμό του Δήμου Φυλής και του κράτους για τον ΧΥΤΑ Φυλής και τις επεκτάσεις του. Σύμφωνα με αυτές, έχουμε «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις, σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια, στις τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα», ενώ ταυτόχρονα έχουμε στο χώρο του παλιού ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων (ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι στην ουσία επέκτασή του) εντοπισμό ραδιοϊσοτόπων, οι εκπομπές των οποίων «υπερβαίνουν τα ανώτερα όρια της ιονίζουσας εκπεμπόμενης ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα (μόλυνση του Εδάφους, του Αέρος και όλων των Υδάτινων πόρων της περιοχής), με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπων (με αλματώδη αύξηση όλων των μορφών καρκίνου) και των ζώντων οργανισμών στη περιοχή».

Στη σύσκεψη χρειάζεται να προγραμματιστούν δράσεις κάθε 3 με 4 εβδομάδες σε κάθε δήμο της Δυτικής Αθήνας και της Αττικής. Δράσεις ενημέρωσης του κόσμου, κάλεσμα σε κάθε κεντρική κινητοποίηση για το περιβάλλον, όπως η πανελλαδική κινητοποίηση στις 28 Μάρτη ενάντια στις εξορύξεις, και κινητοποιήσεις στην περιοχή του ΧΥΤΑ, αλλά και στην Αθήνα μπροστά στη βουλή.

 

Ετικέτες