Αυτό που έλειπε στον ΕΦΚΑ για να απονέμει γρήγορα τις συντάξεις ήταν …ένας project manager!

Αυτό μας λέει ο νέος Υπουργός Εργασίας Κ.Χατζηδάκης, ο οποίος υπέγραψε στις 27/1 απόφαση με την οποία δημιουργεί Ομάδα Εργου με σκοπό την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων από τον e-ΕΦΚΑ. Θυμίζουμε ότι η σώρευση εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης είναι ένας από τους βασικούς λόγους αντικατάστασης του προηγούμενου Υπουργού Γ.Βρούτση, καθώς η «ιστορία αυτή έχει μεγάλο πολιτικό κόστος» όπως είχε παραδεχτεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και ενώ ο προηγούμενος Υπουργός είχε δώσει έμφαση μέσω των σαββατιάτικών συνεντεύξεων Τύπου στον …Γ. Αυτιά σε μέτρα όπως ψηφιακές πλατφόρμες, ψηφιακές συντάξεις, (μόνο ψηφιακούς υπαλλήλους δεν προανήγγειλε!), ο νέος επιστρέφει σε πατροπαράδοτες νεοφιλελεύθερες συνταγές: Η δουλειά σε ιδιώτες!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι και η πρόταση στον Υπουργό Εργασίας για την  αναγκαιότητα να προσφεύγει σε παροχή υπηρεσιών από εξειδικευμένες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Ιδού πεδίο …μάσας λαμπρόν, λοιπόν.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ προσπαθούν να ανταπεξέλθουν σε μια χαοτική ενοποίηση Ταμείων που έγινε μόνο για την ταμπέλα e-ΕΦΚΑ και τις φωτογραφίες, ενώ στο backoffice (για να χρησιμοποιήσουμε project management αργκό!), επικρατεί εγκατάλειψη, απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, αλληλοεπικαλύψεις πληροφοριακών συστημάτων και χαοτική λειτουργία των Υπηρεσιών. Όλα αυτά τα έχουν αναδείξει πάμπολλες φορές οι εργαζόμενοι μέσω των σωματείων τους, αλλά η πολιτική ηγεσία… project manager αγόραζεν!

Αντί λοιπόν να προχωρήσει σε στελέχωση του Οργανισμού με νέο προσωπικό (προσλήψεις), στην εκπαίδευση του υφιστάμενου προσωπικού στα νέα τεχνολογικά μέσα, στην απλούστευση των Π/Σ και των διαδικασιών ανακεφαλαίωσης, εκκαθάρισης και έκδοσης αποφάσεων συνταξιοδότησης, στην πραγματική ενοποίηση της λειτουργίας των Ταμείων που ακόμη αποτελούν σκόρπια κομμάτια στο…παζλ του ενιαίου ΕΦΚΑ, στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας των στελεχών που υπηρετούν ήδη στον Οργανισμό, ο κ. Χατζηδάκης επιστρατεύει …ημέτερους από το Μητρώο Στελεχών της ΝΔ, συνταξιούχους πρώην Γενικούς Δ/ντες και Πανεπιστημιακούς για να εισηγηθούν την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών του ΕΦΚΑ. Δίνει έτσι τεχνοκρατικό επίχρισμα στην βασική επιλογή της Κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει κομμάτια της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και βασικά δημόσια αγαθά όπως η Κοινωνική Ασφάλιση.

Άλλωστε, ένα από τα 3 νομοσχέδια που θα φέρει ο νέος Υπουργός για ψήφιση στην Βουλή είναι αυτό που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση, μετατρέποντας τον πυλώνα αυτό από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Η δουλειά έχει γίνει ήδη σε μεγάλο βαθμό από τον Υφυπουργό Τσακλόγλου, ο οποίος ανοικτά έχει ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης των αποθεματικών της επικουρικής ασφάλισης στην ελεύθερη αγορά, δηλαδή στο τζογάρισμα τους στα Χρηματιστήρια.

Οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ, αν και πολυδιασπασμένοι σε Σωματεία και Ομοσπονδίες στα πρώην Ταμεία, προσπαθούν να αναδείξουν τα προβλήματα. Δεν διατυπώνουν συντεχνιακά αιτήματα, αλλά εκφράζουν την αγωνία των ανθρώπων που καθημερινά διαχειρίζονται το χάος που δημιούργησαν οι πολιτικές επιλογές των τελευταίων Κυβερνήσεων. Την αγωνία για το μέλλον της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης στην χώρα μας, δηλαδή του κόπου και των θυσιών γενεών και της ελπίδας των σημερινών και μελλοντικών εργαζομένων. Θα πρέπει το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και το εργατικό και λαϊκό κίνημα γενικότερα να αναλάβουν άμεσα δράση, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες, ξεσκεπάζοντας τις κουτοπόνηρες μεθοδεύσεις των …δήθεν Ομάδων Έργου και υιοθετώντας ως κεντρικό αίτημα στους αγώνες που έρχονται το αίτημα για Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες