Η συντρόφισσα Μαχιενούρ Ελ Μάρσι, μέλος των Επαναστατών Σοσιαλιστών, βρέθηκε στα κελιά του καθεστώτος Σίσι για την πολιτική της δράση. Η καμπάνια αλληλεγγύης πέτυχε την απελευθέρωσή της, ενώ λίγο καιρό μετά της δόθηκε το διεθνές βραβείο Ludovic Trarieux, που δίνεται κάθε χρόνο σε δικηγόρους για τη συνεισφορά τους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δημοσιεύουμε την ομιλία της κατά την τελετή βράβευσης, ένα δριμύ κατηγορώ στον δικτάτορα Σίσι, έναν φόρο τιμής στα θύματά του και στους αγωνιστές που διώκονται ανελέητα, και μια έκκληση που δεν αφορά μόνο το «ακροατήριο» των δικηγόρων στην αίθουσα αλλά όλους μας. Αυτή είναι η «δική μας Αίγυπτος», που δίνει αγώνα ζωής ή θανάτου με την «Αίγυπτο του Σίσι».

Κύ­ριοι υπη­ρέ­τες της Δι­καιο­σύ­νης και συ­νή­γο­ροι των αν­θρω­πί­νων δι­καιω­μά­των,

Είμαι μαζί σας εδώ σή­με­ρα αυ­το­προ­σώ­πως, κάτι που δεν θα ήταν δυ­να­τό να συμ­βεί όσο ήμουν φυ­λα­κι­σμέ­νη στις φυ­λα­κές του αρ­χι­στρά­τη­γου Ελ Σίσι μαζί με πε­ρισ­σό­τε­ρους από 41.000 πο­λι­τι­κούς κρα­τού­με­νους. Κα­τη­γο­ρή­θη­κα μαζί με άλ­λους οχτώ αν­θρώ­πους, τέσ­σε­ρις από τους οποί­ους είναι ακόμα στη φυ­λα­κή για δύο χρό­νια. Κα­τα­δι­κά­στη­κα κι εγώ σε διετή φυ­λά­κι­ση που μειώ­θη­κε με έφεση και πήρα ανα­στο­λή χάρη στις αλ­λη­λέγ­γυ­ες προ­σπά­θειές σας. Ήμουν πιο τυ­χε­ρή από χι­λιά­δες άλ­λους που δεν έτυ­χαν της ίδιας προ­σο­χής. 

Έμει­να έκ­πλη­κτη όταν έμαθα ότι μου απο­νέ­με­ται αυτό το ση­μα­ντι­κό βρα­βείο. Ήμουν ακόμη στη φυ­λα­κή χωρίς κα­νέ­να μέσο επι­κοι­νω­νί­ας με τον έξω κόσμο. Πραγ­μα­τι­κά δεν νο­μί­ζω ότι μου αξί­ζει μια τέ­τοια τιμή, καθώς όλο αυτό τον καιρό ήμουν μο­νά­χα ένα μικρό μέρος ενός με­γα­λύ­τε­ρου συ­νό­λου: κατ' αρχάς ως μία από τους επα­να­στά­τες σο­σια­λι­στές, έπει­τα ως μία από τους εθε­λο­ντές δι­κη­γό­ρους για την υπε­ρά­σπι­ση των δια­δη­λω­τών της Αλε­ξάν­δρειας, ως μέλος του κι­νή­μα­τος ενά­ντια στα στρα­το­δι­κεία για πο­λί­τες και του κι­νή­μα­τος αλ­λη­λεγ­γύ­ης για τους πρό­σφυ­γες, αλλά πάνω απ' όλα ως μία από τα εκα­τομ­μύ­ρια Αι­γυ­πτί­ους-ες που είχαν ως όραμα τη δι­καιο­σύ­νη και με την επα­νά­στα­σή τους ανέ­τρε­ψαν 2 δι­κτά­το­ρες και ελ­πί­ζου­με ότι θα ανα­τρέ­ψουν και τον τρίτο. 

Θυ­μά­μαι τι συ­νέ­βη την 3η Ιου­λί­ου 2013, όταν ο Ελ Σίσι, επι­κε­φα­λής της αντε­πα­νά­στα­σης, έκανε το πρα­ξι­κό­πη­μα, όχι επει­δή ανέ­τρε­ψε έναν άλλο δι­κτά­το­ρα αλλά επει­δή εκ­με­ταλ­λεύ­τη­κε τις μάζες. Νο­μί­ζω ότι πρέ­πει να θε­ω­ρη­θεί εγκλη­μα­τί­ας πο­λέ­μου, καθώς ήταν αυτός που ως επι­κε­φα­λής των στρα­τιω­τι­κών υπη­ρε­σιών πλη­ρο­φο­ριών δι­καιο­λο­γού­σε τις εξε­τά­σεις «αγνό­τη­τας» που γί­νο­νταν στις δια­δη­λώ­τριες το Μάρτη του 2011. Ήταν αυτός που ως υπουρ­γός Άμυ­νας του απο­μο­νω­μέ­νου προ­έ­δρου Μόρσι σκό­τω­σε πολ­λούς Αι­γυ­πτί­ους στη πόλη Πορτ Σαΐντ και που όταν ανέ­τρε­ψε τον Μόρσι προ­χώ­ρη­σε στη με­γα­λύ­τε­ρη σφαγή του νέου αιώνα, τη σφαγή της Ρα­μπάα, όπου σκο­τώ­θη­καν πε­ρισ­σό­τε­ροι από 1000 άν­θρω­ποι. Η δε σκλη­ρή κα­τα­στο­λή που έχει εξα­πο­λύ­σει ακόμη και τώρα οδη­γεί χι­λιά­δες στη φυ­λα­κή και διώ­χνει πολ­λούς άλ­λους από τα σπί­τια τους που γκρε­μί­ζο­νται στη Σινά με πρό­φα­ση τον πό­λε­μο κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας. Σε τέ­τοιες στιγ­μές, που οι δι­κτά­το­ρες ενι­σχύ­ουν τις δυ­νά­μεις τους, όσοι υπε­ρα­σπί­ζο­νται τα αν­θρώ­πι­να δι­καιώ­μα­τα και ιδιαί­τε­ρα οι δι­κη­γό­ροι είναι από τους με­γα­λύ­τε­ρους αντι­πά­λους τους. 

Το να είσαι δι­κη­γό­ρος σε κάνει να βλέ­πεις την αδι­κία που υπάρ­χει στην κοι­νω­νία και οι δι­κη­γό­ροι πρέ­πει να δια­λέ­ξουν αν θέ­λουν να υπη­ρε­τή­σουν τη δι­καιο­σύ­νη ή αν θέ­λουν να υπη­ρε­τή­σουν το νόμο ακόμα κι όταν αυτός είναι ενά­ντια στα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού. Καθώς ο νόμος είναι μια αφη­ρη­μέ­νη έν­νοια, και για μένα ο επί­ση­μος νόμος είναι ο νόμος της άρ­χου­σας τάξης και σε χώρες όπως η Αί­γυ­πτος, όπου η απο­λυ­ταρ­χία και η τυ­ραν­νία είναι στο από­γειό τους, υπάρ­χουν νόμοι για να φι­μώ­νουν τους αν­θρώ­πους και να τους στε­ρούν τα δι­καιώ­μα­τά τους. Οι δι­κη­γό­ροι έχουν το ση­μα­ντι­κό κα­θή­κον να ξυ­πνή­σουν συ­νει­δή­σεις, να γί­νουν ασπί­δα για τους πε­ρι­θω­ριο­ποι­η­μέ­νους και φωνή για όσους έχουν φι­μω­θεί. 

Τέλος, θέλω να αφιε­ρώ­σω το βρα­βείο στους Ομάρ, Λοάι, Ισλάμ, Νάσερ, τους 4 αν­θρώ­πους που φυ­λα­κί­στη­καν μαζί μου και είναι ακόμα στη φυ­λα­κή. Στους Σάναα Σεΐφ, Γιάρα Σαλάμ και στους δια­δη­λω­τές της υπό­θε­σης Ιτ­χά­ντια. Στους Μο­χά­μεντ Χίσνι, Αλάα Αμπ­ντελ-Φα­τάχ, στους φυ­λα­κι­σμέ­νους της δια­δή­λω­σης στη Σούρα. Στον Μαχ­μούντ Νασρ, στους αγ­γλό­φω­νους δη­μο­σιο­γρά­φους του Αλ Τζα­ζί­ρα που βρί­σκο­νται στη φυ­λα­κή, στον Μο­χά­μεντ Σουλ­τάν και στον Ιμπρα­ήμ Ελ Για­μά­νι που σε λίγο κλεί­νουν 300 μέρες απερ­γί­ας πεί­νας, και στους υπό­λοι­πους 41 χι­λιά­δες κρα­τού­με­νους. Στον πα­λαι­στι­νια­κό λαό που μας έμαθε να αντι­στε­κό­μα­στε και να ελ­πί­ζου­με σε ένα κα­λύ­τε­ρο αύριο, στους αν­θρώ­πους στο Κο­μπά­νι που πο­λε­μούν τους εξ­τρε­μι­στές, στην Ιρανή Ρι­χά­να Γκε­μπά­ρι που κα­τα­δι­κά­στη­κε σε θά­να­το επει­δή αμυ­νό­με­νη σκό­τω­σε το βια­στή της. Αφιε­ρώ­νω το βρα­βείο μου σε όλους αυ­τούς τους γεν­ναί­ους αν­θρώ­πους. 

Σας ευ­χα­ρι­στώ θερμά και ελ­πί­ζω ότι εμείς οι δι­κη­γό­ροι θα βοη­θή­σου­με στο χτί­σι­μο μιας κα­λύ­τε­ρης και πιο αν­θρώ­πι­νης κοι­νω­νί­ας.