Μετά το θάνατο του νεαρού Nahel, οι εργατικές γειτονιές έχουν κινητοποιηθεί. Αυτή η κινητοποίηση είναι νόμιμη. Και η πηγή της βίας βρίσκεται στην αστυνομία, στον Νταρμανέν και στον Μακρόν, που είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση.

Μια αντιρατσιστική, αντιεξουσιαστική εξέγερση

Εδώ και χρόνια, οι κυβερνώντες ενισχύουν το αστυνομικό και ρατσιστικό οπλοστάσιο: η αστυνομική βία γίνεται όλο και πιο συχνή και θανατηφόρα, στις διαδηλώσεις και στις εργατικές γειτονιές. Με σπάνιες εξαιρέσεις, οι δράστες αυτής της βίας απολαμβάνουν οργανωμένη ατιμωρησία.

Στην αστυνομία, η ακροδεξιά δίνει τον τόνο. Θυμηθείτε ότι οι "οργισμένες" αστυνομικές οργανώσεις διαδήλωσαν στα Ηλύσια Πεδία και ότι εξακολουθούν να απαιτούν περισσότερη ελευθερία να σκοτώνουν.

Ο Μακρόν και ο Νταρμανέν συνεργάζονται και συμβάλλουν σε όλα αυτά υποστηρίζοντας και ενισχύοντας αυτή την ατιμωρησία, καθώς και με τους πολλούς ρατσιστικούς και καταστροφικούς για την ελευθερία νόμους που ενισχύουν την αστυνομία και την ακροδεξιά: τον νόμο περί αυτονομίας, τους νόμους περί ασφάλειας κ.ο.κ. Για να μην αναφέρουμε την αυταρχική διαχείριση του Covid και την καταστολή των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων.

Η κινητοποίηση των εργατικών γειτονιών είναι μια ευκαιρία για τις εργατικές τάξεις στο σύνολό τους και για τον κόσμο της εργασίας: ανοίγει το δρόμο για μια κοινωνική κινητοποίηση για τη δικαιοσύνη, ενάντια στην αστυνομική καταστολή, ενάντια στην αυταρχική εξουσία που εκφράστηκε επίσης μέσω των αντιδημοκρατικών μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του κινήματος για τις συντάξεις, με τον 49-3, τον 47-1 κ.λπ. Αυτός ο αυταρχισμός λειτουργεί εδώ και χρόνια, με απαγορεύσεις διαδηλώσεων, βίαια επεισόδια καταστολής, αλλά και τη διάλυση του CCIF ή των Soulèvements de la Terre.

Δικαιοσύνη για όλους!

Δικαιοσύνη σημαίνει πρωτίστως δικαιοσύνη για τον Nahel, για τον Zyed και τον Bouna, για τον Adama, για τον Alhoussein, για τους τρεις νέους στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού που χτυπήθηκαν από περιπολικό, για όλα τα θύματα της αστυνομικής βίας, για όσους ακρωτηριάστηκαν στις διαδηλώσεις. Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν και τα θύματα και οι οικογένειές τους πρέπει να αποζημιωθούν.

Πρέπει να βάλουμε τέλος στην προληπτική κράτηση και να απελευθερώσουμε τους νέους που φυλακίστηκαν ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων των τελευταίων νυχτών. Ας μην ξεχνάμε ότι όλη η ευθύνη για τα γεγονότα αυτά ανήκει στην κυβέρνηση.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες πρέπει να αποκατασταθούν στις γειτονιές και πρέπει να απορριφθεί κάθε κήρυξη έκτακτης ανάγκης ή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η αστυνομία πρέπει να αφοπλιστεί αμέσως.

Και ο Darmanin πρέπει να παραιτηθεί.

Πέρα από αυτό, χρειαζόμαστε κοινωνική δικαιοσύνη: η οργή που βλέπουμε σήμερα είναι ταυτόχρονα η έκφραση μιας πολύ βαθύτερης εξέγερσης, ενάντια στο ρατσισμό, ενάντια στο στιγματισμό των ανθρώπων που ζουν στις εργατικές συνοικίες, ενάντια στους ρατσιστές, ενάντια στην ισλαμοφοβία, ενάντια στη φτώχεια που αυξάνεται, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, των χαμηλών μισθών, της εργασιακής ανασφάλειας, των επιθέσεων στην ασφάλιση ανεργίας, της καταστροφής των δημόσιων υπηρεσιών κ.λπ.

Να υποστηρίξουμε και να επεκτείνουμε την εξέγερση

Μην γελιέστε: ενώ η κυβέρνηση Μακρόν είναι όλο και πιο κατασταλτική, δεν είναι η μόνη στον κόσμο που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Η καταστολή είναι η μόνη απάντηση των κυβερνώντων στην οικονομική, οικολογική, κοινωνική και πολιτική κρίση στην οποία έχουν βυθίσει τον κόσμο.

Το NPA καλεί τον κόσμο να κινητοποιηθεί μαζί με τους οργισμένους νέους, να συγκεντρωθεί μπροστά στα δημαρχεία, κάθε βράδυ αν χρειαστεί, για να εκφράσουμε την οργή και τα αιτήματά μας. Καλεί τις οργανώσεις του εργατικού κινήματος, τα συνδικάτα, τις ενώσεις και τα κόμματα να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουν πώς θα οικοδομήσουν μια κινητοποίηση στο ύψος των περιστάσεων και με τις μορφές που θα επιτρέψουν να στηρίξουμε η παρούσα εξέγερση, να αποδώσουμε δικαιοσύνη και να εξαπολύσουμε αντεπίθεση ενάντια στην αντιδημοκρατική και αντικοινωνική εξουσία του Μακρόν και της κυβέρνησής του.

Olivier Besancenot, Christine Poupin, Philippe Poutou, Pauline Salingue

Επιμέλεια Γιώργος Μητραλιάς

                          ΠΗΓΗ: www.contra-xreos.gr

Ετικέτες