Το 4ο ντοκιμαντέρ της δημοσιογραφικής ομάδας του Άρη Χατζηστεφάνου, Infowar [i], έχει τον τίτλο This is not a coup (Αυτό δεν είναι πραξικόπημα). Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται το πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ποιος την κυβερνά κι αναρωτιέται αν οι λεγόμενες «εκτροπές» είναι όντως εκτροπές ή είναι απλώς η λειτουργία του συστήματος.

Το ντοκιμαντέρ ήταν έτοιμο να τιτλοφορήσει ως This is a coup, από την διεθνή αναφορά στο twitter για τις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ελληνική κυβέρνηση αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Όμως, αφενός τους… πρόλαβε ο Βρετανός δημοσιογράφος Πολ Μέισον με το δικό του ντοκιμαντέρ [ii], αφετέρου ο τίτλος που επιλέχθηκε ταιριάζει καλύτερα στην αφήγηση του ντοκιμαντέρ, αλλά και στην ίδια την πραγματικότητα. This is not a coup, το λοιπόν! Αυτό δεν είναι πραξικόπημα, είναι ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος, ή άλλη μια συνηθισμένη μέρα στην ΕΕ (όπως είναι κι ο υπότιτλος)!

Τι θα δείτε στο ντοκιμαντέρ

Η ομάδα του Infowar αποκαλύπτει τους αρχιτέκτονες του €. Δείχνει τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που λειτουργεί σαν μια άτυπη – αλλά ουσιαστική – κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι δεν την έχει εκλέξει κανένας. Παρομοιάζει με εύστοχο τρόπο – κι ευχάριστες εικόνες – την τροφοδότηση των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών της ΕΕ από την ΕΚΤ, σαν ένα νεογέννητο μωρό που είναι εξαρτημένο από τη μητέρα του για να τραφεί με γάλα – δηλαδή με €.

Μας ταξιδεύει σε χώρες όπου η ΕΚΤ/ΕΕ δεν έδειξε την πιο δημοκρατική της συμπεριφορά. Στην Ιταλία, όπου η ΕΚΤ/ΕΕ αποφάσισε, με το έτσι θέλω, να αλλάξει τον πρωθυπουργό, όταν κρίθηκε ακατάλληλος. Στην Ιρλανδία, όπου η ΕΚΤ/ΕΕ εκβίαζε με τερματισμό της χρηματοδότησης, εάν δεν εφάρμοζαν πρόγραμμα λιτότητας. Στην Κύπρο, όπου η ΕΚΤ/ΕΕ έκοψε τις καταθέσεις από τις τράπεζες, με την ίδια άνεση ενός επαγγελματία κουρέα.

Το ντοκιμαντέρ δείχνει και την περίπτωση του ελληνικού δημοψηφίσματος. Όμως, παρότι ο τίτλος συνδέεται απευθείας με αυτά τα γεγονότα, στο ντοκιμαντέρ δεν έχει κεντρικό ρόλο η ελληνική περίπτωση. Ίσως το ελληνικό κοινό να περιμένει μεγαλύτερη έκταση στην ανάλυση για το καλοκαίρι του ’15 και να ενθουσιάζεται ή να θυμώνει με τις εικόνες που βλέπει (και ξαναθυμάται), αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι παραγωγές του Infowar είναι… εξαγώγιμο προϊόν. Το κοινό του δεν είναι μόνο ελληνικό. Η συνεισφορά του Infowar προς τους ανθρώπους και τα κινήματα που αναζητούν απαντήσεις δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Μ’ αυτό σαν σκέψη, πολύ σωστά δεν παρασύρεται στα γεγονότα που όλοι ζήσαμε με ένταση κι αγωνία, αλλά δίνει τον ίδιο ή και περισσότερο χρόνο στις άλλες περιπτώσεις, αυτές που δε ζήσαμε, αλλά που δείχνουν ότι η βία της ΕΚΤ/ΕΕ προς τους ατίθασους λαούς δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά.

Η ομάδα Infowar, όπως και στις προηγούμενες παραγωγές της, δίνει μια νέα – ανανεωμένη – διάσταση στον όρο «ντοκιμαντέρ». Πέρα από τη σαφή ανάλυση, προσφέρει πανέμορφες εικόνες από διάφορες χώρες (τόσο που σε παρακινεί να τις επισκεφτείς) και χρησιμοποιεί γραφήματα – αν και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ακόμα περισσότερα –  ώστε το κοινό να μπορεί να παρακολουθεί πιο εύκολα την αφήγηση.

Τέλος, το ντοκιμαντέρ, ενώ βασίζεται στην αντικειμενική έκθεση της πραγματικότητας, δεν ξεχνάει στον επίλογο να μας υποδείξει, διακριτικά κι ευαίσθητα, το πού θα ‘πρεπε να αναζητήσουμε τις λύσεις για να ξαναβρούμε τα ιδεώδη και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Δείτε το και συζητήστε το!

Το This is not a coup ξεκίνησε ήδη να προβάλλεται στους κινηματογράφους και σύντομα θα αναρτηθεί και στο διαδίκτυο, πρώτα για τους χορηγούς του, δηλαδή τα άτομα και τις ομάδες που χρηματοδότησαν την παραγωγή, και στη συνέχεια για όλους και για όλες.

Εάν σας έχουν αρέσει οι προηγούμενες παραγωγές (ντοκιμαντέρ και ραδιοφωνικές εκπομπές) του Infowar, θα σας αρέσει και το This is not a coup.

Εάν δεν έχετε δει τις προηγούμενες, θα θελήσετε να τις δείτε (και θα αναρωτηθείτε γιατί δεν προβάλλονται από το πρωί μέχρι το βράδυ στην ΕΡΤ).

Καλή προβολή!

Σημειώσεις

[i] Τα τρία πρώτα είναι το Debtocracy (Χρεοκρατία), Catastroika και Φασισμός Α.Ε. Όλα διαθέσιμα στο Infowar Productions.

[ii] Το ντοκιμαντέρ του Paul Mason, #ThisIsACoup.

Ετικέτες