Ενόψει της πρωτομαγιάς η ΕΡΑΣ διοργάνωσε την Δευτέρα 29/04, με μεγάλη επιτυχία, εκδήλωση/συζήτηση στη Λεμεσό με θέμα τους αγώνες του εργατικού κινήματος στην Κύπρο.

Η εκδήλωση είχε ιδιαίτερη σημασία λόγω και του γεγονότος ότι μια απεργία, ντόπιων και μεταναστών εργαζομένων στην εταιρεία ΕΝΙΚΟΝ, είναι σε εξέλιξη. Οι εργαζόμενοι της ΕΝΙΚΟΝ (υπεργολάβος της εταιρείας Α/φοι Ιακώβου που κατασκευάζει δεξαμενές καυσίμων για λογαριασμό της ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ στο Βασιλικό) βρίσκονται σε απεργία απο τις 18/04/2013 διότι είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες. Στο έργο δουλευουν 22 μετανάστες απο την Τανζανία και 11 Κύπριοι εξειδικευμένοι εργάτες. Η άρνηση των εργοδοτών να καταβάλλουν τους μισθούς προκαλεί μεγάλα προβλήματα ιδιαίτερα στους μετανάστες εργαζόμενους, τους οποίους όμως προμηθεύουν με τρόφιμα οι Κύπριοι συνάδελφοι τους προκειμένου να επιβιώσουν.

Τις προηγούμενες ημέρες μια αντιπροσωπεία μελών της ΕΡΑΣ επισκέφτηκε τους απεργούς, δήλωσε την συμπαράσταση μας στον αγώνα τους και τους κάλεσε στην εκδήλωση. Η ανταπόκριση ήταν θετική και η πλειοψηφία των απεργών παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Η συζήτηση άνοιξε με τον χαιρετισμό της ΕΡΑΣ για την απεργία. Ακολούθησε, η εισήγηση του σ. Γρηγόρη Ιωάννου για τους αγώνες των εργαζομένων στο παρελθόν βάζοντας την προοπτική για την συνέχιση των αγώνων στο σήμερα. Η συζήτηση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις των ιδίων των απεργών (ντόπιων και μεταναστών) και με παρεμβάσεις συμπαράστασης στην απεργία απο τον κόσμο. Την ίδια ώρα στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε ταμείο οικονομικής ενίσχυσης της απεργίας και έγινε προσπάθεια συλλογής τροφίμων.  Ως ένδειξη αλληλεγγύης, οι Κύπριοι απεργοί παραχώρησαν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στους μετανάστες συναδέλφους τους.

Η απεργία της ΕΝΙΚΟΝ άνοιξε τον δρόμο και η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη όλων μας είναι απαραίτητη για να κερδίσει η απεργία τους. Η στήριξη της απεργίας, που ξεκίνησε τις προηγούμενες μέρες, δεν τελείωσε την Δευτέρα αλλά θα συνεχιστεί δυναμικά με πρώτο σταθμό την συγκέντρωση για την πρωτομαγιά που διοργανώνουν οι συντεχνίες.

Ετικέτες