Μια νέα αισιόδοξη προσπάθεια ξεκινάει στον χώρο του ΓΕΩΤΕΕ. Συνάδελφοι Γεωτεχνικοί που στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχαμε σε διαφορετικά αριστερά ψηφοδέλτια ενώσαμε τις δυνάμεις τας για να εκπροσωπήσουμε και στο ΓΕΩΤΕΕ την ανάγκη κοινής δράσης των Γεωτεχνικών μέσα από το ψηφοδέλτιο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ.

Στις προηγούμενες εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ η συμμετοχή στις εκλογές έφτασε στο 15% των μελών του. Η προσαρμογή της πλειοψηφίας των παρατάξεων στις μνημονιακές επιλογές και η ταύτισή τους με τα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα, έφερε σαν αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση του φορέα.

Σε πρόσφατο ψήφισμα του, το  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταδίκασε την κυβερνητική απόφαση που καταργεί τα επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών αλλά και των υπολοίπων Πανεπιστημίων. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μοιράσει την πίτα των Γεωργικών Συμβούλων στους οικονομικούς συμμάχους της. Αποφάσισε φορέας Ιδιωτικού δικαίου να πιστοποιεί και θα ξαναπιστοποιεί συνεχώς και με αντίτιμο τους γεωτεχνικούς για να μπορούν οι συνάδελφοι να εργάζονται επάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν και εργάζονται επί σειρά ετών.

Το ΓΕΩΤΕΕ όχι μόνο δεν αντέδρασε στην κυβερνητική απόφαση αλλά αντίθετα ζητούσε να μην καθιερωθούν αυτοαπασχολούμενοι Γεωργικοί Σύμβουλοι που θα μπορούν να τιμολογούν συμβουλές, παρά μόνο Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών. Επιπλέον ζητούσε να μπουν εμπόδια στην δυνατότητα οι ΟΤΑ να δημιουργούν τέτοιους φορείς και τέλος ήθελε να περιορίσει και τους  Δημοσίους Υπαλλήλους. Το ΓΕΩΤΕΕ αντί να υπερασπίσει τα δικαιώματα του κλάδου έδειξε την ταύτιση του με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Απάντησε στον νεοφιλελευθερισμό των κυβερνήσεων με ακόμα περισσότερο νεοφιλελευθερισμό που υποσκάπτει τα συμφέροντα των συναδέλφων , ανέργων , ιδιωτικών υπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα και χωρίς την θέλησή του όμως, έκανε σε όλους φανερή την αναγκαιότητα αλλαγής της πορείας του.

Οι Γεωτεχνικοί παρ’ όλους τους νόμους είναι κατοχυρωμένοι στην συνείδηση των αγροτών υπάρχουν γιατί τους επιβάλει η αναγκαιότητα της αγροτικής παραγωγής. Η κυβέρνηση στοχεύει στην αλλαγή του μοιράσματος της πίτας της αγοράς  υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων  καταδικάζοντας ταυτόχρονα στην απαξίωση τα επαγγέλματά μας και τα πτυχία μας. Δεν είναι ένα μοναδικό παράδειγμα. Σε αυτήν την κατεύθυνση πορεύεται συνολικά η νομοθεσία στα μνημονιακά χρόνια.

Οι μνημονιακές και οι νεοφιλελεύθερες επιλογές οποιαδήποτε χρώματος έχουν απαξιώσει τους γεωτεχνικούς που μπορούν να βοηθήσουν τους μικρομεσαίους αγρότες. Ενισχύουν μεγαλοτσιφλικάδες, αγροβιομηχανίες και για αυτόν το στόχο προωθούν μεγάλες εταιρίες, με λίγους και κακοπληρωμένους επιστήμονες. Η ποιότητα των τροφίμων, η επάρκεια των αναγκαίων για την κοινωνία αγαθών, η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας είναι υποδεέστερα για την «αγορά», όπου δεσπόζει το κέρδος με όποιο τίμημα. Χρειάζεται ένα μεγάλο φτάνει πια από τον κλάδο, που να εκφραστεί βροντερά μέσα από τις κάλπες και μέσα από την συμμετοχή στους συλλόγους. Ενάντια στα συμφέροντα απαξίωσης ενώνουμε τον κλάδο και υπερασπιζόμαστε την ζωή, την εργασία, την αξιοπρέπειά μας και το συμφέρον της πλειοψηφίας της κοινωνίας.